7 skjulte skatter i Oslo

Sammen med Sigurd og Tomine bak Instagramkontoen Oslotips har vi snekret sammen den ultimate grønne guiden til Oslo! Som små detektiver er vi er alltid på utkikk etter kule steder som gjør noe utenom det vanlig for jorda vår i tillegg til å servere god mat og kule produkter. Vi startet med en liste på over 50 steder, og kokte det ned til syv utvalgte skatter i prosjektet «Grønn uke Oslo».

Her er 7 steder du absolutt bør sjekke ut!

1. Liebling

Liebling er en superhip og fin kafé rett ved Sannergata (Grünerløkka) i Oslo. Med inspirasjon fra Berlin har de innredet kaféen slik at man bare har lyst til å henge der i mange timer og invitere masse venner til å komme. Menyen er også grunnen til at de er på listen, siden de har stort utvalg av nydelig, fresh og plantebasert mat, som mange sikkert vet at har et lavere miljøavtrykk enn mat som ikke er plantebasert. På Liebling serverer de alt fra gurkemeie- og rødbetlatte, acaíbowls, avocadotoast og rødbetehummus til supper og de diggeste raw-kakene fra Oslo Raw.

2. Mølleren Sylvia

Mølleren Sylvia ligger i Hegdehaugsveien, noen steinkast fra Lorry, og er en sjarmerende gammeldags dagligvareforretning hvor de selger råvarer av den ypperste kvalitet. Her finner du økologiske og kortreise grønnsaker, noe som er perfekt hvis du skal ha en liten hjemmelaget vinterdetox. Her kan du handle i løsvekt med medbragt emballasje, og de selger alt av frukt og grønt uten plastemballasje som er mye bedre for helsen din og miljøet. Damene bak disken er utrolig kunnskapsrike og kan fortelle hvor alt kommer fra og hvorfor de har valgt å ta inn akkurat disse varene til butikken.

3. Robot Oslo

Lite er så gøy som klær, men det kan også være en skikkelig miljøbombe. Derfor er det kult at det finnes noen bra secondhand-butikker. Vår favoritt er Robot Oslo som ligger på Grünerløkka. De har byens beste solbriller, masse kule snekkerbukser, jakker og glammy skjorter. Innehaveren er en skikkelig environmentalista – digger det!

4. Nøtteblanderen

Nøtteblanderen er kanskje den største skatten vi oppdaget da vi skulle lage grønn uke i Oslo. De har lokaler både i Brugata på Grønland og har åpnet en ny i Niels Juels Gate på Frogner. Her selger de både økologisk og ikke-økologiske nøtter, tørket frukt, te og nøttesmør som smaker hundre ganger bedre og er billigere enn i vanlige matbutikker. Det aller meste er sukkerfritt – det ultimate kinogodteriet! Eierene her vet også hvor hver minste lille nøtt kommer i fra, og du kan ta med egne bokser til å handle i. Gøy!

5. amnt

Det å finne en grønn frisør i Oslo viste seg å være mer utfordrende enn vi hadde trodd. Det tok oss et par forsøk – og en bomtur – før vi ble tipset om amnt. amnt ligger i Vibes gate rett ved Bogstadveien og jentene her vet virkelig hva de holder på med. I super freshe lokaler, farger og klipper de hår med økologiske og miljøvennligeprodukter som er bra spesielt for deg, frisøren og ikke minst den fine jorden vår. Det er virkelig så mye deiligere å klippe seg uten å få masse kjemikalier inn i hodet. Stedet anbefales så til de grader – og sjekk ut den rå instagramkontoen deres med noe Kardashiansk over seg. 

6. Fjong

Fjong er et konsept som baserer seg på å leie eller å leie ut klær. I superlekre lokaler på Skillebekk i Oslo kan du ta en titt på utvalget og bestemme deg for hva du ønsker å leie. På denne måten kan du ha en mye mer variert, lekker og ikke minst bærekraftig garderobe. Du kan også lese mer om gründerhistorien bak Fjong her.

7. Tunco

Det siste stedet på listen vår er Tunco på St. Haugen og på VIPPA om sommeren. Stedet ble startet av tre kompiser som er glade i å reise og i å se verden, noe som gjenspeiles i innredningen og smakene. Konseptet drives av et sterkt engasjement og et ønske om å gjøre verden til et bedre sted. For hvert måltid du kjøper på Tunco gir de bort et måltid til noen som trenger det gjennom programmet sitt #mealformeal. For hvert kjøp legges det til side et beløp som doneres månedlig til organisasjonen «Star of Hope», hvor Tunco har valgt å bidra til lunch buddy programmet i Kenya. Vi anbefaler «The Vegan» med tofu, koriander og masse digg spicy saus. De har noe for enhver smak og et rikholdig drikkeutvalg – blant annet Surf Kombucha og frisk bringebærlimonade.