Smaken av solskinn i glasset

Mens vinteren herjer i Norge, er det sommer i Sør-Afrika. På andre siden av ekvator er det motsatte årstider, og der lages velsmakende viner til gode priser. Mange er skapt av unge, entusiastiske vinmakere. De benytter god druekvalitet til å skape moderne viner som er overraskende friske og leskende. Sør-Afrikas sol gir god modning til druene og på vinteren kjennes det helt riktig med smaken av solskinn i vinglasset.

Jeg hadde stor glede av min siste tur til Sør-Afrika. Der ble jeg kjent med Chenin Blanc, en matvennlig drue som står til fisk, skalldyr, salater, kylling og lysere kjøtt-typer. Her er tips om noen hvite godbiter som kan nytes i Norge.

 

GOD OG RIMELIG

8033601 Vinologist Chenin Blanc 2017, Sør-Afrika, kr

Chenin Blanc druer fra Swartland er unik, og gir fantastiske vinsmak. Gamle bush vines (tykke vinstokker) gir vinene fylde, mineralitet og tekstur. I vinen Vinologist er druene hentet fra granittjordsmonn som bidrar med aroma og smak av gule eple, lime, litt pære, fersken og en balansert, naturlig syre. Mesteparten av vinen har gjennomgått en naturlig gjæringsprosess og vinen får struktur og kompleksitet. Denne hvitvinen kan nytes alene og til fisk, skalldyr, grønnsaker.

 

MATVENNLIG ALLROUNDER

1695701 A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2015/2016, Swartland, Sør-Afrika, kr 164,90 (Basis)

Her har du en ny vinfavoritt! Laget på gamle vinstokker fra Chenin Blanc druen som gir akkurat den deilige konsentrasjonen man trenger. Vinen har aroma fra sydligere breddegrader med duft av eple, blomst og litt tropisk frukt med litt krydder- og nøttepreg. Balansert med behagelig smak av eple og sitrus. En lekkerbisken, alene og til mat du liker hvitvin til!

Her viser Adi frem både sin hvite og røde Secateurs viner.

 

KULTVIN

3996301 Crystallum The Agnes Chardonnay 2015, Sør-Afrika, kr 299,90 (Bestillingsutvalget)

Vinmaker Peter Allen lager fantastiske viner, med hele klaser, her av Chardonnay. Lagret på gamle eikefat. Vinen koster noe, men utvalget et begrenset og eksklusivt. Sammenligner man med prisen av hvite burgundere, er denne rimelig. Kjenn duft og smak av frisk sitrus og modne epler. Vinen har flott tekstur, du kan nesten tygge den. Lang, flott ettersmak. Passer til deilige fiske- og skalldyrretter, samt kylling.

Her smiler Peter stolt av Crystallum Pinot Noir, en flott rødvin! For øyeblikket er den utsolgt på Vinmonopolet.