Oppdatering på plastfri måned

Vi tenkte det var på tide med en liten oppdatering i vår plastfrie måned, nå som vi er litt over halvveis. Vi ante at det kom til å bli utfordrende og håpte at det ville skape engasjement, men vi hadde ikke forventet den overveldende responsen vi har fått hittil! For noen fantastiske, inspirerende og smarte hoder det finnes der ute! 
Vi er jo to stykker bak Radical Broccoli, og i skrivende stund befinner den ene seg til fjells og den andre på yogalærerkurs ved ekvator. Da vi vurderte å ha en utfordring som innebar plast, tenkte vi frem og tilbake på når det passet best, hvor vi burde være, alle forberedelser vi skulle gjøre og så videre. De planene var det bare å legge heeelt bort da VGTV ville utfordre oss på sin Snapchat om å gå i gang med en hel måned uten plast, med oppstart i februar. Vi ble derfor nødt til å kaste oss rundt, uten helt å kunne følge de opprinnelige planene våre, noe som vi i ettertid forstod at gjorde utfordringen hakket mer troverdig.
Handleturen har aldri sett finere ut

Den første uken – lettere enn forventet?

I starten av måneden presenterte vi reglene vi skulle følge i løpet av perioden. For eksempel at det var lov å spise måltider laget av andre hvor de hadde brukt plastinnpakket mat, og at vi skulle bruke alt vi allerede hadde, inkludert mat pakket i plast i kjøleskapet, fryseren og skapene. Dette gjorde at de første dagene nærmest ikke føltes som noen utfordring, bortsett fra måltider på café (noe vi ikke har alt for ofte, vel å merke).
Den første store handleturen tok ca to timer, og vi var innom Kiwi, Juels 33 kolonial og Røtter for å få med alt vi hadde beregnet at vi trengte til en uke. Vi fikk tak i et stort utvalg av frukt og grønt på Kiwi, som vi handlet i egne tøyposer. Vi handlet også noen tørrvarer i papp som for eksempel bønner og linser, knekkebrød, mel, havregryn og te. For en fornøyelse å gå ut derfra (nesten) uten plast – vi oppdaget nemlig at det var en liten plastlapp på hver eneste sitron, mango og avokado da vi kom hjem… Vi holdt også på å ta med Sørlandschipsen før vi fant ut at den papplignende posen ikke var papir allikevel.
Uke to – litt flaks og ei litta smell 
I starten av den andre uken begynte vi å gå tom for både de faste ingrediensene vi bruker til frokost (en skikkelig grønn smoothie med frosen mango, frossen spinat etc.), men også kosmetikkprodukter som sjampo, balsam og bodylotion. En instapost og noen tilbakemeldinger senere fikk vi med oss at natron og eplesidereddik var ypperlig til en god hårvask, og ikke minst at mange der ute bruker dette fast (!). Dette ble selvfølgelig testet, med litt skepsis, men det virket som det fungerte ganske greit, og håret ble veldig glansfult. Andre hårvask med dette var ikke like vellykket, og vi måtte vurdere andre forslag vi hadde fått slik som papirinnpakkede såpestykker.
Mot slutten av en lang uke med mye jobb var vi skikkelig klare for indisk take-away. Noen ganger glemmer man både sine egne og andres tips, og vi tenkte overhode ikke på hvordan dette ville være pakket inn da vi bestilte. Heldigvis kom dette i aluminiumsbokser med papplokk. Det fikk oss til å tenke på om dette egentlig var mer miljøvennlig enn om det hadde kommet i resirkulerbar eller resirkulert plast (jepp – neste nivå økonerds).
Vi fikk oss også noen skikkelig saftige plast-innpakkede pakker i følge med noen bukser som var bestilt på nett i januar. Vi snakker tre poser utenpå hverandre! Det blir spennende å se om vi får plast til alt i krukken til slutt!
Smoothie med frosne ingredienser har blitt omskapt til smoothie med ferske ingredienser. Masse plast spart!
Mot slutten av uke to var det tid for avreise for begge to. Den yogareisende var nødt til å pakke med seg godt med matpakke til turen, og sjekke litt opp på hvordan serveringen var på yogastedet. Det så ut til å være et snilt sted med omtanke for miljøet. Det vanskeligste var ved landing – uvitende om man kunne drikke vannet fra springen, og med en lang kjøretur i vente. Den første dagen på Tenerife ble vannflasken glemt da det var klart for en liten bytur som var planlagt å være på 20 minutter, men som endte med å være over åtte timer. Da det var tomt for shampo og balsam ved avreise, var ikke dette med i bagasjen, og det ble låning fra noen andre på stedet.
Fjellgeiten fikk seg en skikkelig bonus da hytta var fylt med både mat og shampo og balsam fra de som hadde vært her noen dager før. Hurra!
Herfra fortsetter ferden i to uker til, og vi skal holde dere oppdatert videre. Det aller viktigste vi har fått med oss i baggasjen hittil, er antagelig hvor digg det er å bruke ting man allerede har – enten det er å skvise ut den aller siste resten av bodylotionen eller å lage mat av alt man har i skapen – som man antagelig kan overvintre på!
Snacks fra Nøtteblanderen kjøpt i egne beholdere
Jobblunsj på Oslo Raw
 Lærdommer på veien
  • Alltid ha med deg vannflaske, gjenbrukbar kopp og handlenett (selv om du ikke tror du skal handle)
  • Hvis du skal ha takeaway – sjekk på forhånd hva slags emballasje de bruker, og eventuelt ta med egen
  • Hvis du skal spise på café – mange caféer serverer mat og drikke i plast til engagsbruk, selv om du ikke tar det med deg! Ofte har de bestikk og glass som kan vaskes, det er bare å spørre etter det.
  • Still spørsmål ved miljøvennligheten av plast sine alternativer innenfor innpakning, slik som aluminium og glass. Noen ganger er plast faktisk det beste!
  • Det er ikke flaut å bruke tøyposer til frukt og grønt i vanlige matbutikker – Hurra!
  • Det er derimot litt flaut å legge igjen plasten i kassa
  • Man kan fryse ned mat i tinnmatbokser og glass
  • Hjemmelaget havremelk er utrolig lett å lage – oppskrift kommer!
  • Er det egentlig så bra for kloden å bestille på nettet?
Hjemmelaget havremelk – oppskrift kommer snart