Slik reduserer du plast fra A-Å

Vi i Radical Broccoli ønsker å komme med noen innspill til hvordan du kan redusere plast i hverdagen, fra A-Å. Det er mange ting å tenke på, og her gir vi dere våre viktigste råd for å unngå plastverstingene i livet vårt. Noe av det enkleste du kan begynne med, er for eksempel å bytte tannbørsten din til en av bambus! Les videre for flere gode tips og triks. 

Alle kan gjøre litt! Du har like stor innflytelse som alle andre mennesker i verden – tenk hvor mye vi kan gjøre i løpet av et langt liv! Det er vår samlede innsats som virkelig flytter fjell.

Bambustannbørste finner du i matbutikken og på nett – en enkel måte å kvitte seg med litt plast i hverdagen! Vil vi egentlig ha plast i munnen hver dag?

Citrusfrukt er ofte tilgjengelig både plastfritt og ikke på dagligvarebutikken – her tar du et forbrukerstandpunkt ved å øke etterspørselen etter den plastfrie varianten! Overraskende nok, kommer den fiks ferdig i naturens emballasje fra treet 🙂

Bonus ved plastdetoxen – det føles topp!

Deiligere matvarehandel enn den plastfrie skal du lete lenge etter. Har aldri opplevd ukeshandlingen som Instagramvennlig før denne måneden.

Essensielle huskeregler før du går ut døren: ta med vannflaske, kopp og handlenett.

Ferske bakevarer kan kjøpes i papirpose eller egne tøyposer. Digg!

Gründerbedrifter som BlueEye Robotics holder på å utvikle en undervannsdrone som skal gjøre det lettere for oss å se hva som finnes i havet – blant annet hvor mye plast som ligger på havbunnen.

Havet fortjener å se og føles friskt og rent ut i alle år fremover

Hjemmelaget, plantebasert melk er veldig lett å lage. Sjekk ut oppskriften her.

Ingenting slår følelsen av å gjennomføre en skikkelig detox. Prøv din første handletur uten plast du også!

Jevnlige måltider gjør at du ikke får behov for å spontankjøpe snacks på farten – her er det nemlig ofte bare plastfylte alternativer.

Kule folk der ute har kommet mange gode tips til oss. På butikker som Lush selger de såpestykker og shampo uten emballasje, og på Mølleren Sylvia selger de nærmest alt du trenger av dagligvarer i løsvekt.

Kopp, handlenett og tøyposer til en plastfri måned

Livet blir lettere med gode vaner! Finn din metode for å redusere din miljøbelastning, kanskje du oppdager en ny hobby som for eksempel å lage hjemmelaget kombucha?

Mikroplast fra syntetiske klær skylles rett ut i naturen fra vaskemaskinen. Våre tips: Unngå syntetiske materialer så godt det går, vask klærne litt sjeldnere, vaks på 30 grader eller lavere og test ut denne vaskeposen fra Guppy!

Noen ganger får man lyst til å gi opp i de plastfylte matbutikkene, men ikke fortvil. Det finnes masse varer i løsvekt og i andre materialer som papp og glass (som du kan bruke til noe annet senere). Kanskje du får testet ut noen nye grønnsaker?

Nydelige Norge – la oss holde det slik!

Overalt kryr det av valgmuligheter. Her lønner det seg å tenke smart og bærekraftig. Visste du at en av de største havbaserte kildene til mikroplast er fra bildekk? Her kan vi være snille mot havdyrene og kjøre kollektivt, eller flere sammen.

Plast som havner på avveie i naturen er verste sort. Plukk opp noen plastbiter neste gang du er i naturen.

Q-tips er det man finner aller mest når man rydder strender. Dette er fordi mange kaster q-tipsen i do, og dermed skylles den rett ut i havet. Derfor har vi to tips: Kjøp q-tips med papp mellom bomullen, og kast den i søpla fremfor i toa.

Realisme er selvsagt viktig, og det er ikke all plast som er like ille. Vi må bare redusere bruken av det som er laget for å benyttes kun én gang. Dette er fordi plast forblir i naturen så godt som for alltid.

Shopping er minst like morsomt i bruktbutikker! Sjekk ut bruktbutikker nær deg eller gode alternativer på nett.

Lite er finere enn havet

Teposer kan være laget av plast, og det er derfor verdt å velge te i løsvekt eller i poser laget av nedbrytbart materiale. Da kan man også hive dem i matavfallet!

Uten å være kjip, går det an å spørre på café om du kan få bestikk og kopper som ikke er laget av plast, eller om du kan få kaffen to-go i egen kopp.

Viser det seg at folk synes du overdriver, kan du bare fortelle dem at vi prøvde oss på en måned uten plast 😉

#Tavaha er nordens aloha og betyr ta vare på havet

WWF Norge krever en nullvisjon for søppel i havet i Norge. Vi må sikre at produsentene holdes ansvarlige for plasten i hele dets levetid. I sin tid gikk trafikkmyndighetene inn for en nullvisjon for døde barn i trafikken – noe de så godt som innfridde. Det samme kan vi klare innenfor marin forsøpling!

X-tra spennende blir det å se hvor mye plast vi i Radical Broccoli sitter igjen med i slutten av måneden!

Yngre generasjoner vil måtte bære byrden av vårt forbruk. Det er litt urettferdig, tenker vi.

Zoologisk mangfold har vi lyst til å ha i mange mange år til. La oss tenke på dette og bli motiverte <3

Ærefult kommer det til å være å få bade i rene hav i fremtiden dersom vi fortsetter med det samme forbruket og håndteringen av plast som i dag.

T-skjorte i 100% økologisk bomull

Økologisk bomull er et alternativ til tekstiler basert på plast slik som fleece, noen typer ull og syntetiske materialer. Disse avgir plast i vask som går rett ut i havet.

Åpne øynene for en ny verden der plast er en ressurs vi bare bruker der det er ytterst nødvendig.

 

Håper du fikk noen nye idéer og innspill. Kom gjerne med dine tips i kommentarfeltet eller på direktemelding til oss på instagram! God søndag.