Å leve uten plast – en overraskende opplevelse

Vi jentene bak Radical Broccoli har lenge følt at vi er bevisste omkring det å ta miljøvennlige valg. Etter å ha tilbragt kvalitetstid på surfebrettet og med egne øyne sett plastartikler flyte forbi, lest utallige artikler om hvor skadelig plast er for vår egen helse og ikke minst slukt hver eneste episode av Blue Planet II har det blitt et stort fokusområde i livet vårt.

Vi lekte lenge med tanken om å ha en hel plastfri måned, men vi hadde alltid en unnskyldning på lager til hvorfor det ikke passet akkurat nå. Vi ville vente til sommeren fordi vi tenkte det ville være mye lettere (er ikke alt?), vi ville planlegge det bedre, vi ville ha basisvarer på plass, ja listen var lang! Sånn holdt vi på helt til vi fikk en telefon fra VGTV’s redaksjon tidlig i januar som hadde hørt om ideén vår og gjerne ville følge den. Da visste vi at det var på tide å hoppe rett i det uten planlegging og unnskyldninger, men heller med gode intensjoner og en stor dose viljestyrke.

Dagene er lysere, fuglene kvitrer igjen og det er mulig å ta fine bloggbilder helt frem til kl. 17.22. Ikke minst er utfordringen «plastfri måned» over. Hva slags følelser er det egentlig vi sitter igjen med?

Målet vårt med å unngå plast i en hel måned var å finne ut hvor mye plast vi faktisk bruker i hverdagen, og ikke minst å finne kreative løsninger som er holdbare også de neste månedene og årene.

Hvorfor?

Du lurer kanskje på hvorfor i all verden man ønsker å gå en hel måned uten plast, som om livet ikke er komplisert nok fra før? Vi er enige i at det er ganske ekstremt, men måten vi bruker plast på i dag er en del av de aller største helse- og miljøproblemene vi står ovenfor i dag slik som land- og luftforurensning, produksjonen av fossile brennstoffer, avfallshåndtering og marin forsøpling. Forskning kobler også kjemikaliene i plast opp mot alvorlige helseproblemer både hos dyr og mennesker. Som samfunn har vi blitt avhengige av plast, og vi bruker det til alt fra bæreposer hjem fra butikken, matinnpakning, flasker og engangs kaffekopper og i klær. Plast er et materiale som er ment å kunne vare for alltid, men vi ender som oftest opp med å kun bruke det én gang før vi kaster det.

 • Plast er laget av fossile brennstoffer, og som dere kanskje vet er disse ikke fornybare. Det kreves omkring 2 kg olje for å lage 1 kg rå plast materiale (1)
 • I dag er havene fylt med plast, og i følge World Economic Forum, the Ellen MacArthur Foundation og McKinsey and Company fylles havet med en hel søppelbil med plast i minuttet (2)
 • Plastartikler slik som flasker, poser, forpakning og sugerør brytes ned til mikroplast i havet, som er bittesmå biter av plast (mindre enn fem millimeter) og dette svelger både mennesker og dyr.
 • Langs norskekysten har hele fire av fem blåskjell mikroplast i seg (3)
 • Vi vet ikke nok i dag om hva mikroplast gjør med menneskekroppen, men forskning viser at lekkasje av kjemikalier fra plasten kan gi hormonforstyrrelser, nedsatt reproduksjonsevne, unormal utvikling og sykdom (4)

Hvordan?

Før vi startet utfordringen vår satt vi opp noen regler som du kan lese om her, slik at måneden ble gjennomførbar, miljøvennlig og meningsfylt. I hele februar hadde vi også en ekstrautfordring med å ha totalt forskjellige timeplaner, Susanne hjemme i Norge og Anette i Spania på yoga teacher training. Heldigvis hadde vi noen dager å bli kjent med den nye livsstilen vår før vi dro til hvert vårt.

 • På farten & take away: Vi spiste ute et par ganger i februar, og ved en anledning skulle vi spørre om å få med resten av maten i «doddy-bag» og da hadde de selvfølgelig kun plastbokser. Da lærte vi at det er lurt å ha med en matboks! Vi gikk på en smell med take away hvor vi trodde de hadde pakket inn i papp, men det viste seg å være plast.
 • Matbutikken: Vi prøvde å handle på Kiwi, Rema1000 og Coop, men utvalget av mat uten plast i disse butikkene var ikke bra nok til å kunne leve av det alene. Derfor ble det også noen turer innom butikker som Røtter, Mølleren Sylvia, og storhandling hos grønnsakhandlere på Grønland. Vi prøvde også å legge igjen plast i butikkene som et lite aktiviststunt, men det føltes helt ærlig ganske så ubehagelig, og litt ut som om vi jukset. Det mest geniale vi gjorde på matveien var å lage egen havremelk.
 • Helsekost, vitaminer & tilskudd: Vi elsker begge to kombucha, og er veldig glade i supermat og alle type matvarer som gir bedre helse og mer energi. Det er vanskelig å finne kombucha på glass og dessuten er det ganske så dyrt så vi fikk endelig summet oss til å lage vår egen. Vi gikk også tom for det meste innenfor supermat, men vi klarte å vente til mars før vi fylte på. Helse prioriteres alltid først, så dersom det var noe vi måtte kjøpe her hadde vi gjort det.
 • Reise & transport: Å være på reisefot uten å bruke plast er en real utfordring, og det viktigste her er igjen å planlegge og undersøke hvor du skal. Anette tok med vannflaske, kaffekopp, matbokser, bestikk og matpakke til turen. Vi brukte offentlig transport igjennom hele måneden og kjørte ikke bil alene en eneste gang – siden mikroplast fra bildekk faktisk er en enorm kilde til forurensning i havet.
 • Kosmetikk & hygiene: Vi gikk tom for shampo og balsam dessverre, men våre herlige følgere på Instagram tipset om at vi kunne vaske håret med natron og eplesidereddik. Susanne måtte også kjøpe nesespray (med plastlokk) fordi hun ble forkjølet. Vi fikk også tips om shampo i såpestykkeform hos Lush med superdigge dufter!
 • Klær & tilbehør: Anette trengte ny yogamatte og bukse før hun skulle avsted, men endte opp med å låne alt fordi det var vanskelig å finne noe som ikke inneholdt mikroplast. Susanne kjøpe en 100% økologisk bomulls t-skjorte til å ha på seg på God Morgen Norge.
 • Teknologi: Vi kjøpte ingenting her, men fikk bilder fra en venn som hadde kjøpt ny lader og hallo plast på plast.

Våre råd 

 • På farten & take away: Aldri dra hjemmefra sulten! Helt seriøst. Det er så vanskelig å finne et mellommåltid som ikke er pakket inn i plast. Ta heller med deg nøtter, dadler, frukt eller andre ting i vesken. Når du skal bestille take away, ring gjerne på forhånd og hør hva de pakker inn maten med. Sushi hadde for eksempel vært helt uaktuelt – det er faktisk en del plast i selve fisken – hjelp!
 • Matbutikken: Ta med handlenett og små poser hver gang du drar hjemmefra, fordi man vet virkelig aldri når man trenger å dra innom butikken. Se etter frukt og grønt som ikke er pakket inn i plast, og du trenger virkelig ikke å ta en egen platpose til tomatene dine (du kan bruke din egne lille bommulspose). Utforsk nabolaget og kanskje du blir positivt overrasket av alternative butikker som ikke pakker inn varene sine i like mye plast som de store kjedene.
 • Helsekost, vitaminer & tilskudd: Dette var litt vrient, siden helsen alltid kommer først. Vi anbefaler å lage egen kombucha og å prøve å gro egene spirer! Her er det masse rom for kreativitet.
 • Reise & transport: Planlegg reisen og gjør grundige undersøkelser om stedet du skal til. Ta med drikkeflaske, matboks og bestikk, handlenett og matpakke.
 • Kosmetikk & hygiene: Litt overveldende å skulle bytte ut alt her, vi anbefaler å starte på et område også bytte ut mer og mer. Start med tannbørsten – bambus er topp og selges på matbutikken, og utvid til å sjekke at det ikke er mikroplast i noen av produktene du kjøper.
 • Klær & tilbehør: Kvalitet ovenfor kvantitet. Spar heller til å kjøpe det du egentlig ønsker det i istedenfor å kjøpe masse ting av dårlig kvalitet som du ender opp med å gi fra deg eller å ikke bruke. Billige klær er gjerne laget av syntetiske stoffer som inneholder mikroplast og dette skylles rett ut i havet når det vaskes.
 • Teknologi: Vi elsker teknologi og vil absolutt ikke unngå dette, men det lønner seg å ta godt vare på det man har siden det er massive forpakninger og ressurser som kreves bare for å lage en bitteliten lader.

Våre fails 

 1. Et plastlokk fra en takeaway boks da Susanne testet ut appen TooGoodToGo (genial app uavhengig av det!).
 2. En pakke fra Urban Outfitters hvor de hadde pakken inn i hele tre plastposer(!). Buksen var bestilt i januar før hele prosjektet var satt i gang, men det var virkelig urovekkende.
 3. Klistremerker fra avokado og mango som vi glemte å ta av på den første handleturen.
 4. Plast rundt strømpebukser. Selve strømpebuksen er laget av resirkulert nylon, så det føltes i hvertfall delvis riktig allikevel
 5. Bagasjetagg fra kofferten
 6. En tepose som var pakket inn i plast
 7. Lokk fra en kombuchaflaske
 8. En konvolutt i bobleplast fra en notatbok bestilt i januar
 9. Plastpakken til linser (et par)

Vi anbefaler deg virkelig å prøve en plastfri dag, uke eller slå til med en hel måned. Det var uforventet, men vi sitter igjen men den balanserte følelsen av å ha vært på detox. Man legger virkelig merke til egne vaner og uvaner. For eksempel hvor mye vanskeligere prosjektet var under stress, hvor mye du har lyst på nye klær når du føler deg ufresh, eller hvor ofte man har lyst på sjokolade når man egentlig bare er trøtt.

I tillegg sitter vi igjen med sikkert 50 nye businessideer, mer kreativitet enn på lenge, og ikke minst en skikkelig godfølelse av å ha gjort noe bra. Man setter også enormt stor pris på tingene man allerede har i livet.

For begges del var favorittelementet i prosjektet alt engasjementet og deltagelsen på våre sosiale medier, og alle tipsene og triksene som folk har delt med oss. Ubeskrivelig fin følelse.

Helt til slutt, og det er kanskje klisjé å si det, men så lykkelig man blir av å ha færre ting i livet sitt!