Q&A fra vår plastfrie måned

Etter å ha levd én måned uten å kjøpe noe av plast (slik som vi gjorde i februar), får man virkelig oppleve hvor sinnsykt mye plast vi bruker, og gjerne helt uten å tenke over det. Det å finne balansen mellom hva som er nødvendig plastbruk og hva som ikke er det, kan være en utfordring. Heldigvis er dette noe som engasjerer mange, og det er så mange inspirerende mennesker der ute som virkelig tar grep rundt dette, og vil forbedre seg. Derfor tenkte vi fra Radical Broccoli å oppdatere dere med svar på de vanligste spørsmålene vi fikk under og etter denne måneden, slik at dere kan ta med noen tips til deres hverdag. 

1. Hva slags sminke er plastfri?

Vi digger ZAO – de jobber bra med innpakning og ingredienser så man får naturlige produkter som faktisk funker. Dette selger de masse av på Green Spirit i Bogstadveien. De har alt fra foundation, primer, rouge, highlighter til maskara og neglelakk. Vi har også fått masse tips om RMS – det skal visst være helt fantastisk.

2. Hva med shampo og balsam?

Vi fikk masse supergode tips fra dere der ute. Det beste 100% plastfrie alternativet er nok å bruke shampo og balsam i fast form fra Lush. Vi testet også å vaske håret med eplesidereddik og natron. Håret ble absolutt rent – men det var litt tungvint, og ikke en enkel nok løsning til at vi kommer til å fortsette med det. Andre tips var å vaske håret i bare vann (funker dette?), eller å kjøpe shampo og balsam i løsvekt hos frisøren (vi prøvde tre salonger uten hell) eller i butikker som Mølleren Sylvia i Oslo.

3. Hva gjorde dere med klær?

Det er ikke alle som er klar over at mange klær inneholder mikroplast som skylles rett ut i vannet når vi vasker klærne. Dette gjelder spesielt syntetiske materialer som treningstøy. I februar kjøpte Susanne én t-skjorte i 100% økologisk bomull fra herlige Anette Moi design. Anette kjøpte ingenting!

For å forhindre å bidra til mikroplastforsøpling har vi fått anbefalt å prøve Guppy Bag, en vaskebag som skal sanke mikroplasten mens klærne er til vask. Ellers er det supersmart å se etter naturlige materialer – dette er bedre for deg, produsenten og jorda! Sjekk dette innlegget for tips om klær og miljøet.

4. Hva gjorde dere med dopapir?

Takk og lov for at vi hadde kjøpt en gigantisk stabel med toalettpapir fra noen russ for en stund siden. Vi har ikke funnet noen gode løsninger her enda, men har sett kule merker i USA som for eksempel Who Gives A Crap og Seventh Generation som selger 100% resirkulert papir helt uten plastinnpakning, hvor de også donerer penger per salg til å bygge toaletter i underutviklede land. Love!

5. Hva gjorde dere med sanitetsprodukter (bind, tamponger etc.)?

I løpet av livet bruker vi mellom 8,000 og 15,000 tamponger, bind, truseinnlegg – og de fleste av disse inneholder kjemikalier som verken er bra for deg eller miljøet. Gode alternativer er å kjøpe økologiske produkter, mensenkopp eller hva med siste nytt; en truse som tar seg av hele problemet.

6. Bruker dere ikke pose til søppel?

Etter at vi har steppet up resirkuleringsgamet vårt, har vi faktisk rundt en liten pose med restavfall i måneden. Her bruker vi nedbrytbare poser som fåes kjøpt på butikken.

7. Hva var det vanskeligste?

Det var definitivt matbutikken – et plastunivers. Her hadde vi med handlenett og små tøyposer til å ha frukt, grønt og andre løsvektartikler i. Strategien ble rett og slett å kjøpe alt de solgte uten plast og lage noe digg ut av det. Vi fikk testet kule nye matretter som vi aldri har laget før. Det ble også en helt plastfri taco i løpet av måneden – et stolt øyeblikk!

8. Hva skal dere fortsette med?

Vi skal definitivt fortsette med handlenett og tøyposer til å ha med på matbutikken. Vi drar gjerne til butikker hvor vi vet de har mindre plast. I Portugal, hvor vi er en del, er det for eksempel en drøm – noen av matbutikkene er 100% økologiske og nesten plastfri.

9. Hvor vanskelig var det egentlig?

Vanskelig. Vi var selvsagt glade da det var over, fordi vi ikke hadde utfordringen på skuldrene, men lettelsen gikk over i en saftig dagen-derpå angst når vi handlet plast i matbutikken 1, mars. Det føles bare ikke godt å bruke unødvendig plast, og vi skulle ønske produsenter virkelig skjerpet seg slik at det ble enklere for oss. Sannheten er at når vi bruker plast så lager vi avfall, og noe av det kommer til å komme på avveie og å havne i havet. Så nå gjelder det å finne balansen! Vi håper at flere og flere blir bevisste på dette slik at det kommer masse nye kule løsninger.

10. Hva er deres beste tips?

Våre beste tips er å alltid ta med vannflaske, termokopp (du kan til og med kjøpe kaffe på 7-eleven i denne), handlenett og et lite bestikk. Ikke gå hjemmefra sulten, de aller fleste «på farten» måltider er pakket i plast som fort kan havne i naturen. Inspirer de rundt deg, og spre masse informasjon om hvorfor plast er et stort problem i samfunnet, og ikke minst nyt naturen – og se Blue Planet II hvis du ikke har gjort det <3.