10 ting du bør vite før du reiser til Cuba

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Før du booker billetten til Cuba, har du sikkert som mange andre kanskje bare rukket å se bilder av de gamle vintage bilene og de fargerike bygningene, samt hørt hvor kult det er der av en slektning som har vært innom på cruise. Ja, Cuba er fantastisk kult på mange områder, men det er også en hel del man ikke får høre, og som man ikke ser i bakgrunn på feriebilder. Jeg skal dele det jeg selv hadde likt å vite før jeg reiste til Cuba!

Valuta

Reiser du til Cuba fra Norge, lønner det seg å veksle til dollar eller euro og ta det med seg hjemmefra. Når du så lander på flyplassen i Havana, og går ut av ankomsthallen, vil du se en liten kiosk hvor du kan veksle fra dollar/euro til cubanske dollar/pesos. Det er bedre å ta ut for mye, og heller veksle tilbake på flyplassen før du forlater Cuba, enn å måtte finne frem til en bank og stå i kø i en evighet inni byen. Det kryr nemlig ikke av minibanker i dette landet, så ta ut mer penger enn du tror du kommer til å bruke! Cuba har to pengeenheter. Den ene heter CUC (cubanske dollar for turister), og den andre heter CUP (Cuban national peso) og brukes av Cubanerne. Det er med andre ord godt rom for å bli lurt og betale for mye, så hold tunga rett i munn!

Wifi

Du kan ikke forvente å ha dekning eller internettilgang på Cuba. Jeg visste at jeg ikke kunne forvente internett på Cuba, men jeg trodde det skulle være litt enklere å logge på og surfe når jeg først fikk det. Vi hadde booket rom gjennom Airbnb de første par nettene, men hadde ikke sjans til å logge inn for å booke resten av turen, så der måtte vi ringe hjem til Norge for å få noen til å gjøre det for oss.

Wifi på Cuba fungerer på denne måten: Du hører noen rope «wifi» etter deg på gaten. Du stopper, ser om de har et grønt/gult kort i hånden. Det finnes et brukernavn og et passord som må skrapes frem (som på et flaxlodd). Du kjøper dette for 1,5-3 $, og har da tilgang til wifi i en time fra et sted som har dekning. Da må du finne ut hvor de har wifi. I Havana har noen hoteller og en park eller to wifi. I Trinidad satt alle på en enorm trapp midt i byen. Det er ikke vanskelig å skjønne hvor de har wifi, ettersom menneskemengden vil gjenspeile dekningen!

Tilgang på mat 

Cuba har absolutt ikke det beste kjøkkenet, etter min mening. Det å finne noe ordentlig godt å spise, er derfor ikke bare bare. Det er spennende å spise ris, bønner, friterte bananer og tostones de par første dagene, men så holder det. I hvert fall gjorde det det for meg. Brødet er hvitt og luftig som norske hveteboller, og det du kan få kjøpt er: ost og skinke-sandwicher, kaker, øl, vann, syntetisk juice, cubansk cola (tukola), maiskolber, croissanter og, ja det er vel det.

Et hot tips her er å ta med seg sauser som: soya, sweet and sour, ketchup, tabasco og pålegg som smøreost, peanøttsmør etc. Det eneste de har er nemlig olivenolje og salt og pepper. Den cubanske maten mangler med andre ord smak! Jeg så flere som hadde med seg smørepålegg og sauser i sekken, og kjente at jeg angret umiddelbart. Det er ingen som tilrettelegger for deg, så har du allergier eller et vanskelig kosthold, så anbefaler jeg sterkt å ta med mat som for eksempel knekkebrød, nøtter, kjeks, granolabarer, frokostblanding etc! Du kan takke meg senere!

Casa Particulares

Så hvor skal man bo når man reiser rundt på Cuba? Spør du meg så finnes det bare ett svar på dette! Du har mest sannsynlig reist til Cuba for å oppleve kulturen og øya på ekte vis, og da skal du uten tvil bo i såkalte Casa Particulares. Dette er en form for «bed & breakfast» hjemme hos en cubansk familie. Du kan finne massevis av rom og leiligheter på Airbnb. Hjemme hos cubanere får man virkelig kulturen i fanget, og dessuten er middagen de tilbyr for en billig penge ofte mye bedre både på smak og mer egnet for utenlandske mager. Er du altetende, får du også mye bedre frokost hjemme hos familiene enn ute i gatene!

Transport på Cuba 

Å komme seg rundt til de forskjellige byene på Cuba er ikke noe problem. Vi reiste fra Havana til Varadero i en privat gammel bil som så vidt hang sammen (men som selvfølgelig er et must på Cuba), fra Varadero dro vi til Trinidad i en lokal skranglete buss, og fra Trinidad til Havana igjen med en lokal taxi som plukket med seg flere på veien. Prisene er veldig forskjellige, det kommer an på om man tar privat bil eller fyller opp med ukjente eller om man velger buss alternativer som tar fire ganger så lang tid enn hva som egentlig er nødvendig. Spør de du bor hos om transport, så kommer de garantert til å arrangere noe for deg! Men ikke forvent at de kommer på tiden, ti minutter kan fort bli en time eller to!

Gaver til de lokale 

En ting jeg angrer på at jeg ikke gjorde, var å ta med ting til lokalbefolkningen slik at du kan glede dem du møter på din vei. Her snakker jeg om ting som ikke er hverdagskost for dem, det som er vanskelig å få tak i: sminke og hudpleie (deo, kremer, intimprodukter, parfymer, hårpynt osv), barneleker, barneklær, engelske barnebøker, godteri, bøker, DVDer osv. Fyller du opp bagen din med dette, er du en helt! Du vil skjønne hva jeg mener med at folk ikke har så veldig mye, og når det er tomt for ting på Cuba, da er det faktisk tomt for ting. Det er ikke bare å gå til neste butikk!

Hvordan og hva skal jeg pakke? 

Pakk så lett som mulig! Bor du i en leilighet i Havana, er ikke trillekoffert det ultimate. En sekk eller en bag som du kan slenge over skulderen funker best i trange trappeoppganger i gamle bygninger. Gode sko er et must ettersom du kommer til å gå Havana rundt for å se og oppleve det du skal! Hvis du ikke er en slavisk turist, og heller liker å gå de gatene de fleste turistene kanskje unngår, så ikke gå med lange hvite plagg som kjoler, skjørt og linbukser, her er det nemlig veldig støvete og ikke ordentlige veier.

Visum-regler

Det er viktig å huske på at du må søke om visum før du drar til Cuba! Dette bør søkes om så lenge som mulig før avreise og gjøres via den cubanske ambassaden i Oslo. Man må også ha med bevis på reiseforsikring. Så print ut reiseforsikringen din, og legg det klart med pass og visum før du reiser. De vil be om å få se det i Immigration.

Snakk spansk!

Lær deg så mye spansk som mulig, eventuelt ta med ordbok eller last ned en offlineversjon. Cubanerne er ikke veldig gode i engelsk, og heller ikke interesserte i å bruke det, så skolespansken min reddet oss på alle måter. Sleng ut den spansken du kan, ikke bry deg om bøyningsform og uttale. Det viktigste er at du kommer frem dit du skal!

Se mest mulig av øya!

Havana er det vi alle forbinder med Cuba, men øya har så mye mer å by på enn bare hovedstaden! Det kommer selvsagt an på hvor lenge du planlegger å være på Cuba, men jeg anbefaler og i hvert fall se 2-3 steder, når du først er der! Varadero har fantastiske strender og bademuligheter. Her er det haugevis med «all inclusive»-hoteller hvis du skulle være lei av å bo hjemme hos noen, hvis ikke er det også mulighet for Casa Particulares her også! Det er her turistene nyter late dager på Cuba, så det er ingen kulturell destinasjon, men selvfølgelig setter vi nordmenn pris på et par dager på stranden! Trinidad er en gammel koloniby med brosteinsbelagte gater og fargerike bygninger. Utrolig koselig sammenlignet med Havana, spør du meg. Roligere tempo, renere, omringet av fin natur og flere koselige barer og restauranter hvor du for eksempel kan sitte på små takterrasser eller torg i solen. Vinales er også et populært sted å besøke, her finner du den perfekte kombinasjonen av frodig natur og cubansk kultur. Vinales er mest kjent som byen hvor den cubanske tobakken dyrkes.