Din ultimate guide til Tulum

Tulums melishvite sandstrender klistrer seg til kroppen din som mel på en bolledeig på dager med mye vind. Det er ikke for ingenting at Tulum kan beskrives som Mexicos Bali. Med fargerike sykler, eco-hoteller, yogastudioer, taco-trucks, kritthvite sandstrender og makrame drømmefangere svaiende i brisen fra havet. Tulum er en drøm av en destinasjon for deg som vet å verdsette en god bok i en heklet hengekøye, og for deg som liker å sykle barbeint mellom butikken og stranden.

 

Where to stay?

Denne byen har en haug med unike hoteller. Alt fra enkle cabanas på stranden til eksklusive stråhytter med infinty pools, backpacker hosteller, eco resorts og små boutique hoteller. Det er nettopp dette jeg elsker med Tulum, at folk har lagt sjela si i å skape en atmosfære av et hotell, noe som gjør opplevelsen helt spesiell. Her kommer tre steder jeg kan anbefale:

Ginger Hotel 

Det første er det budsjettvennlige Ginger Hotel som ligger i Tulum sentrum, altså ikke langs bystripen ved stranden i Tulum, men inni byen. Dette hotellet er lite, men veldig rent og fresht. Det har en liten hage med lyslenker, basseng og et par stoler og en enkel og god frokost meny bestående av egg, yoghurt, granola, frukt, ferskpresset juice, kaffe og pannekaker. Herfra til stranden tar det ca 25 minutter med sykkel eller 5-10 minutter med scooter/taxi. Det er også veldig praktisk på kvelden ettersom hovedgaten i sentrum er en gate unna, så her kan man rusle ut selv om det er mørkt.

La Valise 

La Valise er en drøm for alle som er på jakt etter noe helt spesielt. Dette hotellet har bare ni rom, og føles som ditt eget lille hemmelige paradis. Stranden ligger utenfor døra, så her blir du vekket av brisen fra havet og at solen står opp og gjør himmelen lys lilla rett foran øynene dine. Interiøret er miljøvennlig, bohem og delikat, og hele La Valise har en unik og avslappende vibe som virkelig får deg til å senke skuldrene og føle deg som hjemme. Og det er nettopp det personalet vil at du skal. Nyte, skape og slappe av i autentisk og inspirerende atmosfære. La Valise er hotellet for deg som vil ha en rolig og barbeint ferie på stranden, som like gjerne vil lese en bok i en hengekøye som å ta sykkelen ut på en tur i nabolaget på jakt etter fersk frukt eller gatas beste taco.

Habitas 

Habitas er hotellet for deg som vil bo enkelt med et hint av luksus, med unikt interiør og et eksotisk utendørs bad. Dette hotellet består av 35 store rom, noen omringet av jungel og andre med sjøutsikt. Rommene på Habitas er store miljøvennlige telt, mest sannsynlig det fineste teltet du noen gang har sett. Hos Habitas står naturen i fokus, her er det nemlig ikke lov med noe laget av plast! Alt er laget av organiske materialer som skaper en eksotisk og unik atmosfære på hotellet. Dette er glamping på sitt beste, med havet rett foran og jungelen rett bak. Hotellet har også en restaurant med alt fra friske drinker og grillet fish taco til guacamole, salater og ostekake. Dette er et sted du sjekker inn og blir værende på! Nevnte jeg også at de arrangerer utendørskino med popcorn og vin? Og har et infintypool som strekker seg ut mot havet?

Where to eat?

Taqueria La Riviera Costena er stedet for den billigste og beste tacoen i byen. Her bestiller du en tallerken, og lager tacoen selv. Du får med andre ord 7-9 tortillas som du fyller med grønnsaker fra grillen for kun 35 kr. Du kan også få med kjøtt og ost! Her har de ikke alkohol, og du spiser på plaststoler på fortauskanten eller på takterrassen deres.

El Vegetariano ble et av yndlingsstedene våre! Denne restauranten er familiedrevet, og ligger i en bakgate i Tulum by. Her er alt på menyen vegetar med mange veganske og glutenfrie muligheter! Jeg kan virkelig anbefale den veganske tacoen og quesedilla med sopp.Det perfekte stedet for en sen lunsj! De har også kombucha og muligheter for å kjøpe en flaske som kan tas med tilbake og fylles på for en billig penge!

Tulum Art Club er caféen for alle digitale nomader. Her kan du ta med deg PCen din og sette deg i bakhagen med en deilig iskaffe!

Del Cielo er et fresht frokost- og lunsj-sted i Tulum by. Her finner du alt fra glutenfrie kokospannekaker til matcha latte, smoothie bowls, egg, meksikanske retter og ferske bakevarer!

Prieto er en liten café med deilig kaffe, frozen yoghurt (ikke vegansk dessverre) og bakevarer.

Raw Love er en populær frokost- og lunsj-café i Tulum, kun et steinkast fra stranden. Her er alt vegansk og glutenfritt, og du får alt fra smoothie bowls og salater, til raw kaker, pad thai og wellness-shots! Med andre ord et helsebringende og trendy sted!

Matcha Mama har vel på ett eller annet tidspunkt streifet forbi dere på Instagram. Denne lille smoothie-sjappa ligger langs bystripen ved stranden. Her får man smoothie-bowls, kombucha, matcha latte etc. Selvom acaibowlen smakte godt, er det hypet opp og ganske så dyrt sammenlignet med andre steder!

Nomade er i utgangspunktet et hotell på stranden med marokkansk interiør og herlig beach vibe! Her kan du komme å spise frokost selv om du ikke bor på hotellet. Du kan enten velge fra menyen deres eller betale 150 kr per person for å spise fra bufféten! Og dét lønner seg! Jeg har prøvd begge deler, og man får mye mer for pengene ved å velge bufféten. Dessuten har de deilig fersk frukt og de beste glutenfrie og veganske pannekakene med bær! Et must, selv for stemningen å sitte barbeint på gulvet blant fargerike puter og sølvfat!

Imilagrito Mezcaleria ligger også i Tulum sentrum, og kan ved første øyekast virke veldig turistifisert, men når det er sagt så er maten god og til en fin pris! Her har de en av de bedre veggie-tacoene jeg har smakt, for her får man også nemlig med ris, bønner og guacamole på siden!

Tamaleria Sea Food er en familiedrevet sjømatrestaurant i Tulum by, med veldig grelt lys og interiør ala plaststoler og voksduker. Men jeg nevner denne fordi her kan du kjøpe smoothie for en billig penge, fersk tropisk smoothie for kun 15 kr! Her er de også veldig renslige og obs på allergier!

Bocconcino er en italiensk restaurant i Tulum by som har veldig god pizza og pasta! Her har de også glutenfri pasta! En av de beste jeg har spist på lenge faktisk!

What to do?

Tulum er stedet for deg som er på jakt etter noe eksotisk og spennende, samtidig avslappende og innbydende. Det er for deg som elsker guacamole og juice-cleanser, som mer enn gjerne spiser en acaibowl på en huske i veikanten og for deg som vil oppleve ruiner og historie etterfulgt av en øl på stranden eller en yogatime i solnedgangen. Tulum er en destinasjon som passer for alle, kjærestepar, vennegjenger, store og små familier. Men de som kommer til å like Tulum ekstra godt, er de som verdsetter det lille ekstra når det kommer til interiør og atmosfære. Her er noen forslag til ting å gjøre i og rundt Tulum:

☼ Ta en drink i solnedgangen på Azulik. Dette hotellet er unikt på alle måter. Det er bygget i ett med naturen av naturlige materialer og er verdt et besøk bare for å se og oppleve hotellet i seg selv. Du er mest sannsynlig ikke alene om å tenke dette, så vær tidlig ute før solnedgangen. For å komme seg opp til det de kaller «nest» hvor du kan se solnedgangen, må du ha en drink i hånden, hvis ikke slipper du ikke inn. Her er det norske priser og ganske eksklusivt på en kul måte. (Du må også ha på sko, hilsen en som alltid går barbeint!) Det går også an å reservere bord for middag her, som er en opplevelse i seg selv.

☼ Mexico har en haug med cenoter! Hva er egentlig en cenote tenker du? Kort fortalt: Et hull i bakken med grunnvann, som ser knall blått ut pga refleksjoner. Altså typ et naturlig basseng! Dette er et must å oppleve når man er i Mexico, og jeg kan derfor virkelig anbefale og ta turen til Dos Ojos. Hvis du er der utenom høysesong og står klar utenfor når det åpner kl 8, så får du mest sannsynlig dette fantastiske stedet for deg selv! Dos Ojos ligger 10-20 minutter fra Tulum by med scooter/bil.

☼ Tilbring dagen på hotellet Diamante K! Her betaler man 350 pesos, altså 150 kr, per person for å være en hel dag. Da får man bruke hotellets fasiliteter (toaletter, dusj, hengekøyer, strand, solsenger, restaurant, wifi etc.), og spise/drikke for pengene man betaler. Jeg er ikke fan av store beach clubs, men denne lille lagunen er en perle i mine øyne. Diamante K har en liten bukt og egen strand, samt store deilige senger ved klippene og hengekøyer mellom palmene i skyggen. Her er det megadeilig å tilbringe dagen, lese, spise, bade og kose seg i stille og fredelige omgivelser. Dessuten har de megagod guacamole!

Chichen Itzá er en av «7 wonders of the world» og ligger ca to timer fra Tulum innover i landet. Det går fint an å ta en dagstur hit (jeg gjorde det selv i 2013), det er fantastisk å se på lik linje som Colosseum i Roma eller Taj Mahal i India. Men det er selvsagt fullt av turister og alt som følger med! Tulum har også en liten nasjonalpark med pyramideformede templer i høyden langs stranden som er verdt et besøk for de som er interessert i det!

☼ Tulum har en haug med fine butikker, spesielt i bystripen langs stranden. Her snakker vi alt av linkjoler, kimonoer, heklede bikinier, ponchoer, stråhatter etc. Men dessverre er ikke prisene like fine! De er ganske så stive, jeg tror den billigste kjolen jeg fant kostet 250 dollar. Men i Tulum sentrum finnes det en liten butikk som heter Calas som også har en haug med fine flagrende lin plagg, smykker, strå vesker osv og her er prisene også mye bedre!

☼ Kjører du sørover langs stranden i Tulum kommer du til slutt til et natur reservat hvor du må betale noen pesos for å komme inn. Her kan du kjøre langs den humpete grusveien og finne små stier ned til stranden som du mest sannsynlig får alene. Ta med noe å drikke på, for det er ganske øde bortover her! Det finnes også en lagune hvor du kan booke en båttur med en lokal guide som mer enn gjerne viser deg rundt i de litt eksotiske områdene av Tulum. Her finnes det visst både krokodiller og andre skapninger i busker, elv og kratt.

Other tips & tricks

Tulum er ikke billig (jo, sammenlignet med Norge, men ikke for folk som har reist en del i Asia). Så reiser du på budsjett lønner det seg uten tvil å bo i sentrum og spise i sentrum, fremfor ute langs stranden, hvor prisene nærmest er det dobbelte! Dessuten er avstandene korte, så det spiller ingen rolle hvor man bor – med mindre man vil ha sand mellom tærne hele tiden!

Du kan bruke både amerikanske dollar og meksikanske pesos å betale med i Mexico, men det lønner seg alltid å betale med den lokale valutaen ettersom kursen de regner i varier fra sted til sted, alt etter hva som egner seg for dem. Er du økonomisk, tar du derfor heller ut pesos enn dollar. Her må du være obs på at noen av minibankene kun har dollar!

Det er vanlig å leie sykler i Tulum, dette er den mest populære fremkomst måten – i hvert fall blant turister. Det er null stress å sykle hvis du bor langs stranden i Tulum, men hvis du bor i sentrum kan det fort bli litt slitsomt å sykle til og fra hele tiden, ettersom det tar ca 20-30 minutter til stranden og det er ganske så varmt! Vi både syklet og leide scooter, det er enkelt og greit å låne/leie sykkel av hotellet man bor på. Hvis det er snakk om å leie scooter (for å komme seg fortere rundt), så kan jeg anbefale å leie fra iBike.

Ikke bli lurt av alle stedene dere ser på Insta. Det finnes bedre mat enn det som er på de mest fotogene stedene! Ikke vær redd for å prøve et par steder langs veien som ikke ser megainnbydende ut, og se alltid etter hvor de lokale spiser!