Girl Crush

Vi har tatt en gründerprat med våre flinke samarbeidspartnere i Girl Crush, søstrene Anja Kristine Amundsen og Siri A. Olsen. Vi ba dem først fortelle litt om idéen og selve bedriften Girl Crush!

– Girl Crush er et kreativt innholdsbyrå og fellesskap der vi har tilknyttet oss frilansere på tvers av bransjer, og nå også et lite co-working space i Oslo. Vi jobber mye med film, foto, visuell identitet og tekst, men også mye annet morsomt som for eksempel eventer, utleie av lokaler og spennende samarbeid! Vi har kommet inn i vårt andre driftsår, men vi jobber fortsatt med utviklingen av selve konseptet.

Vi er søstre med mange idéer og drømmer, og har alltid hatt en trang til å skape noe. Girl Crush er egentlig en slags mashup av mange planer som har gått i vasken opp igjennom årene. Intensjonen vår er å kommunisere ekte og ærlig.

Vi har begge opplevd mye konkurranse, sjalusi og usunn sammenligning i barndommen, men også senere i arbeidslivet. Sosiale medier bidrar ikke til mindre av dette. Allikevel er SoMe her for å bli, og da handler det om å bruke det til noe positivt. Hva slags inspirasjon kan det gi, og hva kan jeg eller du inspirere til? Influencere med mange følgere har en enorm påvirkningskraft, og det er dødskult når folk bruker sin makt og innflytelse til noe utover seg selv.

Vi bestemte oss for å utvikle et konsept der vi oppmuntrer jenter og kvinner til å se verdien av å heie på hverandre, men også samarbeide. Så klisjé som det høres ut, så er vi sammen mye sterkere.

Vår misjon er også å belyse gode rollemodeller i alle bransjer, spesielt jenter og kvinner. Om vi tør å være mer åpne og ærlige om mål og utfordringer i livet, og da gjerne i arbeidslivet, så er vi overbevist om at andre jenter også tør. Ja, likestillingen har kommet langt i Norge, og man blir helt forferdet over historier fra generasjonen over oss, men vi kan fortsatt gjøre en innsats. Vi har ikke tid til å sitte å vente på en positiv utvikling, og vi må erkjenne at vi faktisk må handle. Med Girl Crush og det nye Co Work-konseptet vårt er vi allerede i full gang med å skape den endringen vi ønsker å se.

Hvor er dere lokalisert?

– En del av GIRL CRUSH er vårt nye co work-konsept. Det finnes mange kontorfellesskap og co work i landet vårt, og i Oslo – men personlig har vi ikke helt funnet vår plass. Derfor er vi i gang med å lage vårt eget fellesskap. Som stort sett alle frilansere og gründere har erfart, kommer det tider preget av usikkerhet og frykt, dager da vi ikke føler oss gode nok. Og hvorfor skal vi sitte alene med tvilen?

Vi er i et prototype-stadie, og deler kontorlokaler på Skøyen med flotte jenter fra For Ynde, Fabrikk Oslo, og Aasmundsen Consulting. Det er alt fra salg av klær, tekstil-trykkeri og markedsføring og vi har en skikkelig god vibe på kontoret! Vi utvikler et «community», og vi vil at alle skal ha plass til å være seg selv her.

Hva er fremtidsvisjonene til bedriften?

– Det er en spesiell fase man går igjennom når man starter noe eget, eller er selvstendig. Usikkerhet er et av forholdene som hindrer kvinner i starte noe eget, i mye større grad enn menn. Vi ønsker å være en støttespiller på veien. Teknologien gjør oss globalt mer tilknyttet, men lokalt mer isolert, og som regel holder det ikke med bare «likes» på Instagram.Det er ikke alltid like vanlig å snakke om ambisjoner blant venninner. Det er viktig at vi har noe i Norge som drar oss vekk fra det trygge, og at det i sosiale sammenhenger ikke er skummelt å snakke om drømmer og ambisjoner. Vi ønsker å bygge et fett lokale for frilansere, gründere, studenter og drømmere med fokus på at det er lov å utforske sin egen kreativitet og kapasitet. Vi snakker med flere gårdeiere, og det er stor interesse for konseptet vårt. Når noen kommer og forteller at de også vil ha det i sin by, blir vi sykt stolte!

Har dere noen tips til andre gründere?

Siris tips:

 • Ikke sammenlign deg for mye med andre. Det er uansett ikke meningen at du skal være en annen; do you! Vi har fortsatt ikke klart å sette en klinkende klar «label» på GIRL CRUSH og merkevaren vår, og det tror jeg er viktig for at vi skal klare å justere oss om ikke ting går etter planen. Det viktigste er å være bevisst på hvorfor du gjør det du gjør.
 • Lær deg å leve med frykten. Tidligere var jeg sykt skeptisk til sånne typiske amerikanske selvhjelpsbøker! Plutselig ramlet jeg over «How to Stop Doubting Your Greatness and Start Living an Awesome Life», «Girlboss», «Big Magic» ++. Disse kan virke helt klisjé om man ikke er i prosessen, og om ikke disse bøkene biter på deg, har du bare ikke kommet dit (i prosessen) enda. De gjør deg bevisst på følelsene dine, og det vil være mange av de i løpet av oppstarten.
 • Push deg selv! Samboeren min har vært en god støttespiller, og sparket meg opp av senga de dagene jeg helst vil gjemme meg under dyna. Og ikke undervurder hva du kan lære på veien. Jeg lærte å klippe film i mammaperm, og ble faktisk ganske god på det.
 • Ingen vet helt hva de driver med, så ikke gå rundt å tenk at du bløffer folk.
 • Har du barn og må bake kake i en eller annen anledning, lag Toro-pose-muffins, eller kjøp frossen oreo-kake fra Deli De Luca. Der har de hele kaker i fryseren og de koster 495,-. Gjester elsker den og tror den er hjemmelaga!
 • Jobber du mye, skal du ikke glemme at du er en god rollemodell for barna dine.
 • Vær forberedt på harde valg og tøffe prioriteringer. Jeg har fortsatt ikke funnet en balanse mellom jobb, venner og familie, og jeg har sikkert mistet noen venner på veien fordi jeg aldri har tid. Det er jævlig trist og kan sikkert løses på bedre måter.
 • No shame = game. Alltid gjør ting du er redd for. Å være redd betyr ikke at det du gjør er feil. Å være nervøs er bare bra, det betyr at du er genuint engasjert.
 • Mitt siste råd er at du innerst inne vet hva som funker best for deg og konseptet ditt!

Anjas tips:

 • For de helt ferske er det beste tipset å bare starte. For det verste som kan skje er faktisk ikke at du feiler, men at du aldri prøvde.
 • Hva er intensjonen din? Som gründer vil det komme utfordringer hele veien, og man kan fort falle av eller fokusere på feil ting. En langsiktig intensjon som du kan stå for og jobbe med hele veien blir din styrke når ting er vanskelig.
 • Vær tålmodig, ydmyk, åpen og nysgjerrig. Ikke være redd for det du ikke kan (alle gründere må gjøre ting de ikke kan). Absolutt alt er læring den første tiden.
 • Øv deg på definisjonen av hvem bedriften din er. En kort setning som får folk du forteller det til å forstå hele idéen med engang.
 • Hvis du vet at det blir utfordringer med økonomien, så start tidlig med planlegging på hjemmebane. Det er mye sparing som kan gjøres ved å endre personlige vaner. Det skal være en positiv opplevelse at du ofrer litt for bedriften når det trengs. Det er ikke kult å måtte kutte ned på alle utgifter fordi du ikke har noe valg, men med bevisste tiltak på forhånd så har det en intensjon.
 • Ta vare på deg selv mens du holder på. Prøv å finne en hobby eller noe du kan ha glede av ved siden av jobb der du kan rydde opp i følelser og tanker. Jobber du for deg selv blir du fort oppslukt av jobb og føler du aldri er ferdig med å jobbe. Derfor er det fint å føle mestring andre steder som igjen gir deg selvtillit til jobben.
 • Det er heller ingen som bryr seg! Du kan slutte når du vil. Hvor befriende er ikke det?
 • En dæsh med naivitet er ikke så dumt. Siri og jeg er motsetninger. Siri er realist og jeg er en drømmer. Men vi utfyller hverandre veldig bra. Vi kommer ut av et møte der Siri spør: «Er vi sykt naive og urealistiske nå, som tror vi kan gjennomføre dette her?» Jeg svarer «Hadde vi vært realistiske så hadde vi aldri havnet i det møtet». Hvis du ikke tør å sette ord på drømmene så kommer du aldri til å kunne gjennomføre det.