Verdens eldste bobler

Visste du at Limoux i Frankrike var tidligst ute med å lage musserende vin? Munken Dom Perignon har fått mye av æren for champagnekunsten, men han skal ha lært seg håndverket på klosteret Saint Hilaire, nabobyen til Limoux. Sies det…

Det verserer mange historier om hvem som har skapt champagne, men de første skriftlige bevis på “bobler i vin” stammer fra den lille byen Limoux i Languedoc-Roussillon og er datert 1531.

Vinmarkene i Languedoc-området har en lang historie som går helt tilbake til det 5. århundret før Kristus, da grekerne introduserte både vinstokker og dyrkingsmetoder. Det var riktignok først i 1531 at vin fra Limoux tok sin plass i historien. Benediktermunker fra klosteret St. Hilaire, en naboby til Limoux, laget den første musserende vinen i verden. Den fikk navnet ”Blanquette de Limoux”.

De første skrifter fra denne perioden viser at ”Blanquette” blant annet ble drukket ved hoffet til regionens store herre: Sieur d’Arques. Han hadde for vane å drikke den musserende vinen for å feire sine seiere på skikkelig vis. Fire århundre senere i 1946, valgte vinbøndene å slå seg sammen til et vinkooperativ med navnet Sieur d’Arques.

sieur-arques

Klimaet i Limoux påvirkes av to ulike klimatiske forhold, og jordsmonnet preges av ulikhetene. Dette har vinbøndene utnyttet til fulle. For mer enn 20 år siden startet de med vinproduksjon som fremhevet de fire ulike typer jordsmonn i området, og valgte kun parseller med det mikroklima, den jorden og topografi som er best tilpasset produksjon av sunne og modne druer.

Limoux_cooperative_sieur_d_arques_05163

Sieur d’Arques ligger i Limoux, 25 km fra Carcassonne. Vinkooperativet er en stor vinaktør i Languedoc, og forener teknisk kunnskap med tradisjon.

Premiere Bulle

Den historiske musserende vinen selges i dag under navnet Sieur D’Arques Première Bulle Brut. Den er laget på Mauzac druer med litt tilsetning av Chenin Blanc og Chardonnay. Fargen er lys gul med litt grønnskjær. Vinen har fine bobler, som er et kvalitetstegn. Frisk duft av hvite blomster og lyse frukter. Tørkete fruktnoter gir attraktiv smaksopplevelse og fylde. Tørr stil. Anbefales som aperitiff, og til lette matretter som forretter og fingermat. Perfekt i solveggen og på terrassen.