Kreativ vinmaker med sans for duft

Med lidenskap for utpregede aromatiske druer, har amerikanske Margaret Leonardi valgt ut druesorter fra vingårder over hele California. Resultatet er en rosé og en hvitvin med intense aromaer som kan minne om parfymedufter.

Ta en duftinteressert vinmaker og  nye ideer om kreativ vinmaking – og Adorada-konseptet er født. Adorada er vinstilen tiltenkt kvinner, til å forføre deg med sanselighet og nytelse. Hvem liker ikke den baktanken? Parfymeinspirerte navn som Eau de California Rosé og Adorada Eau de California Pinot Gris forsterker duftidéen.

Vinmaker Margaret Leonardi kommer fra en familie med italienske røtter, og har vokst opp på en økologisk gård i California. Der stod alltid vin på bordet til måltidene. For Margaret er både vin, mat, sosiale sammenkomster og jordbruk en livsstil.

– Min familie er kreative og hardtarbeidende, jeg har lært mye av dem. Valget om å studere økologi ble en naturlig utvikling basert på min oppvekst. Noe mer glamorøst enn før kan jeg vel si, for nå jobber jeg med vinplanter, smak og lukt, men holder ikke husdyr som på gården vår.

Kreativiteten og sansen for bordets gleder har hun tatt med seg. Etter sin bachelor i Agriculture Business fra California Polytechnic State University – San Luis Obispo var hun klar for å skape unike vinkonsepter.

– Jeg ville lage noe som var helt annerledes i forhold til alle konkurrentene. Utgangspunktet var alltid vinfaget og håndverket, men jeg var ivrig etter å komme opp med noe nytt og spennende. Som hvordan skapes en parfyme? Også i forhold til flaske og design. Det syntes jeg var et kreativt utgangspunkt for mitt vinprosjekt. Mine kolleger ble fascinert av ideen, og vi brukte et år på utviklingen. 2016 ble vår første årgang av Adorada.

Hvordan påvirker luktene deg når du skaper vin?

– Fordi jeg er utdannet vinmaker, betyr lukt ALT for meg. Lukten er så viktig i møte med sansene.  Adorada ble et vinprosjekt jeg virkelig kastet meg fullt og helt inn. Jeg ville vise de vinene som et mønstereksempel på hvor stor del av smaksopplevelsen som påvirkes av duft.

Har forbrukere forståelse av luktens betydning for smak?

– Generelt sett nei, i hvert fall ikke i USA. Interesserte vindrikkere kan imidlertid være mer opptatt av lukt, så da jeg lagde Adorada måtte aromaene måtte være tydelige så konsumentene ble dem bevisst.

Hvilke druer er de mest aromatiske?

– For meg er alle druer aromatiske når de omdannes til vin. De som lukter mest i utgangspunktet er eksempelvis riesling, muscat og gewürtzrtraminer, det er druer jeg kan løfte til nye høyder avhengig av hvilken vinstil jeg komponerer. Vin kan avgi ekstremt mye lukt.

Margaret forteller at kunsten med å få frem duften, kommer direkte fra vinmakerfaget. Både gjærtype og sukkernivå er blant teknikker som influerer.

Har du noen favoritter blant vindruene?

– Min smak endrer seg utfra sesong, hva jeg jobber med og hva jeg har mest lyst på. Det mest spennende er å finne kombinasjoner med to til tre ulike druer. Jeg stortrives virkelig med jobben min. Min kreative side slippes løs. Så det å velge ut én drue er umulig, det blir som om en mor må foretrekke et av sine barn. Det går ikke. En mor elsker alle sine barn, og jeg er glad i alle mine druesorter.

For Adorada Eau de California Rosé valgte Margaret ut druene Pinot Gris, Gewürstraminer, Zinfandel, Moscato, French Colombard, Petite Sirah og Chenin blanc. En helt særegen miks.

– Det å skape denne rosévinen var virkelig så gøy og utfordrende. Jeg startet med helt blanke ark for å lage den aller beste vin som er mulig. Jeg var ikke så opptatt av prosentandeler for hver drue, men heller vinmakerprosessen. Jeg kaller metoden «craft style». Jeg smakte på druer fra hele California, noen overmodne, andre undermodne og passe modne. Jeg lot dem gjære og utvikle seg hver for seg, og så luktet jeg på vinene. Det var som å ha en skattekiste av muligheter fra 30-40 tanker. Selve metoden min går ut på å lukte blindt på de ulike vinene hver for seg og så i kombinasjoner. Når jeg har forslag til ferdig vin  kjenner jeg etter om blandingen blir slik jeg hadde tenkt med hensyn til lukt, smak og konsistens. Har den nok elementer av det jeg søker? Jeg fortsetter å blande til jeg får den perfeksjonen jeg etterstreber. Det tar tid, krever hardt arbeid, men er spennende og morsomt. Og så givende! Jeg elsker å lage vin.

Margaret komponerer sine viner på en kompleks måte, og hun har mye på hjertet for å kommunisere konseptet.

– Adorada er ganske annerledes enn mye annen vin på markedet, kommenterer hun.

Hva så med vinduften?

– Særpreget består av røde roser og røde bær, spesielt jordbær. Jeg liker så godt lukten av roser og jordbær sammen. I tillegg finnes sukkererteblomster og ingefær som gir en viss kryddernote.

Kan rosevinsduften minne om en parfyme?

– Ja, faktisk. Fordi roser og røde bær finnes gjerne som ingredienser i mange, forskjellige parfymer.

Roser er en av de mest benyttede parfymeingredienser, både i vår tid og opp gjennom historien.

For hvitvinen Adorada Eau de California Pinot Gris hadde Margaret samme tilnærming. Hun begynte med å lukte på ulike viner hver for seg, og så kombinasjoner av dem for å finne det ønskede resultatet.

– For å kalle vinen Pinot Gris måtte det være minst 75% av den druen, og jeg hadde 10 ulike tanker som jeg valgte mine favoritter fra. De resterende prosentene valgte jeg fritt fra druene Moscato, Riesling, French Colombard, Chenin Blanc og Sauvignon Blanc.

Særpreget av duften for hvitvinen beskriver hun som Gravenstein-epler, pærer, kaprifol, orkideer og appelsinblomster.

Margaret dedikerer tiden sin til å lukte, kombinere og smake. Er det en spesiell tid på dagen hvor luktesansen er på sitt beste?

– Lukte- og smakssansen min fungerer best utpå morgenen. Etter litt kaffe og før lunch. Rundt kl 11 er en god jobbeperiode for å blende.

Selv om Margaret er fascinert av duft, er det forbudt med parfyme på jobben. Hun deler kontor med andre kollegaer som også lager vin. Da må sanseapparatet ha fokus uten forstyrrelser. Hun er også forsiktig med parfyme på fritiden.

– Jeg bruker riktignok parfyme til spesielle anledninger! Det er viktigst i jobbsammenheng at kroppsduften er nøytral.

Likevel merker hun godt at sterke lukter virker forstyrrende når hun spiser og drikker vin.

– Jeg er trent til være sensitiv og ha et bevisst sanseapparat, så hvis noen nær meg bærer sterk parfyme, er det sjenerende.

Konkusjonen blir at vinens aroma må ha enerett og få regjere alene, uten konkurranse fra parfyme og andre kraftige lukter. Da kommer vinen best til sin rett for sanseapparatet ditt.

Lukter er tett forbundet med minner og følelser. Hva trigger Adorada vinene?

– Da jeg lagde rosevinen minnet luktene meg om min barndom og bestemors rosehage. Hun hadde ofte nye planter jeg likte å lukte på. For hvitvinen minner Pinot Gris druene om min onkels sitrus- og avocado farm i San Diego. Da vi besøkte ham, husker jeg godt lukten da appelsintrærne blomstret. Den duften var så levende, så frisk, saftig og samtidig sødmefull.

Adorada-vinene kommer i flotte glassflasker med tynn, asymmetrisk sort voksforsegling utført for hånd. Etiketten er i perlemorshvitt og vinflaskene pynter pent opp på bordet. I mindre format kunne de fint ha vært elegante parfymeflakonger.

Så spennende vinstiler og så moderne emballasje, når og hvor skal Adorada nytes?

– Vinene kan fint nytes alene når du har lyst på et glass vin, og som en aperitiff. Og gjerne til småretter. Roséen synes jeg er ekstra interessant med asiatisk mat, den takler også  krydret mat. Den hvite Pinot Grigio passer til salater, gjerne med sterke dressinger og ingredienser. Den går også til kraftige oster, avslutter Margaret Leonardi stolt.

ROSEVINEN

8269701 Adorada Eau de California Rosé 2016, California, USA, kr 149,90 NYHET

Rosévin laget på nøye utvalgte druer fra California: 57% Pinot Gris, 30% Gewürstraminer, 8% Zinfandel, 2% Moscato, 1% French Colombard, 1% Petite Sirah, 1% Chenin blanc. Tradisjonell vinifikasjon på ståltank.

Parfymert nese med preg av blomsternektar, aprikos, melon og røde roser. Fruktig, rik og intens smak av søte jordbær, bringebær og vannmelon med hint av bivoks og krydder i avslutningen.

HVITVINEN
8269801 Adorada Eau de California Pinot Gris 2016, California, USA, kr 149,90

Hvitvin laget på nøye utvalgte druer fra California: 77% Pinot Gris, 9% Moscato, 6% Riesling, 4% French Colombard, 3% Chenin Blanc, 1% Sauvignon Blanc .Tradisjonell vinifikasjon på ståltank.

Rik og intens duft av Gravenstein-eple, Bartlett-pære, litchi og blomster som kaprifol og orkidé. Aromatisk og fruktig med smak av modne epler, appelsin, grapefrukt og hint av honningmelon som gir lett sødme i avslutningen.