Hva ville naturen gjort?

Radical Broccoli har fått Caroline Hargreaves inn som gjesteskribent her på Dailystory. Caroline er sertifisert i raja yoga og reiki, og har i sin nåværende jobb som diplomat for Utenriksdepartementet i Nepal, fordypet seg i de østlige medisintradisjonene, med fokus på Ayurvedisk healing. Vi gir ordet til Caroline:

Vi overlevde vinteren, sterke fullmåner, vårjevndøgn og solstormer. Nå som vi er på den andre siden av dvaletiden kan vi snu ansiktet mot solen og gi kropp og sjel etterlengtet næring, ved rett og slett å flyte inn i våren med inspirasjon fra det Ayurvediske medisinsystemet.

Etter å ha oppdaget det ayurvediske medisinsystemet og begynt å integrere det i hverdagen opplever jeg en dyptgående velvære og fornyet energi, og har begynt å tenke nytt rundt hvordan jeg forholder meg til en bærekraftige utvikling av meg selv og omgivelsene mine. Kanskje det også kan være til inspirasjon for deg?

Å utvide egen velvære til også å omfatte velværen i våre omgivelser

Yoga er blitt en del av populærkulturen i Norden, men vi har såvidt trengt gjennom overflaten i yoga-filosofiens vise dybder. Det yogiske medisinsystemet, Ayurveda, har blitt praktisert av seere og søkere i India i over 5000 år. Systemet er en av de mange viktige grenene på det yogiske kunnskapstreet, og strekker seg enda lengre inn i helbredelse og behandling av sykdom og plager. Hvis vi åpner øynene til både røttene og fruktene av dette treet, kan vi få innsikt i urgammel praksis om hvordan lytte til de subtile indikatorene for bedre helse i vår indre og ytre natur.

Begrepet ‘helse’ i det ayurvediske medisinsystemet strekker seg enda lenger enn vår individuelle kropp, sinn og sjel, og omfatter også helsen i våre relasjoner og miljøet vi beveger oss i. Fordi alt henger sammen, vil det som skjer i én del av systemet påvirke en annen. Dette betyr at hvis vi tar vare på vår personlige økologi og samtidig strekker oss mot vårt høyeste kollektive potensiale, bidrar vi også til å skape mer harmoni og bærekraft i det større globale systemet. Og det eneste spørsmålet vi trenger å svare på er – hva ville Naturen gjort?

Å kjenne din egen Natur

Vi liker å tro at vi er i kontroll over alle elementene i vårt eget liv, og glemmer ofte at vi også er en del av en mye større flyt – den kosmiske elven som utgjør Naturen i seg selv. Denne elven er i konstant bevegelse og utvidelse, og skyller bort enhver form for stagnering og blokkering. Det samme gjelder for kroppen vår. I ayurvedisk vitenskap har hvert enkelt menneske sin helt egne unike strøm og natur, kalt konstitusjon.

Denne individuelle naturen blir på sanskrit kalt prakriti. Hvis det er en ubalanse i prakriti over tid, skapes blokkering og dermed sykdom. For å forklare sammenhengen og balansen mellom de forskjellige konstitusjonene i kroppen, viser Ayurveda til de tre doshaene – de grunnleggende konstitusjonene vata, pitta og kapha. Hvis det er en ubalanse i én eller flere av disse, for mye eller for lite av de tre, kommer kropp og sinn også i ubalanse. Hvis du føler de ayurvediske retningslinjene for din individuelle sammensetning av doshaene, vil dette bidra til å vekke den indre intelligensen som støtter opp om din naturlige helse.

Når kroppen flyter som den skal – fra blod til lymfe, vann og luft – vil akkumulerte avfallsstoffer skilles ut og resirkuleres tilbake i naturen. Disse avfallsstoffene (ama på sanskrit) kan komme fra mange forskjellige kilder – fra prosessert mat til miljøgifter, psykologisk stress og undertrykte følelser. Når ama bygger seg opp over tid, fører dette til at at livsenergien (prana) dempes eller irriteres. Dette skaper motstand og legger grunnlaget for sykdom, som angst og intoleranser, allergier, inflammasjon – og i verste fall kroniske sykdommer. Da kan vi heller ikke kan leve opp til vårt høyeste potensiale.

Tid for å rense de indre og ytre økosystemene og velge bedre energikilder?

Det er mye vi kan endre for å rense ut ama fra de ytre omgivelsene (les Radical Broccolis tips for vårrengjøring her). Men for en omfattende detox av systemet, må vi trenge enda lenger inn i de dypeste rommene i oss selv. Jo mer vi gjør for å passe på at utskillelsen av avfall i kroppen, sinn og sjel opererer energi-effektiv og bærekraftig, jo bedre rustet blir kroppen til å rense, reparere og revitalisere seg selv.

Som naturen, går også vår individuelle natur gjennom sesongbaserte endringer. I overgangen til vår, arbeider kroppen enda hardere for å skille ut avfallsstoffer som har bygget seg opp gjennom vinteren. Det er vanlig å rydde strender og rengjøre huset om våren, men vi glemmer ofte å vaske ut av det mest hellige tempelet av dem alle – kroppen vår. Det er også viktig å huske på at harmoni i kroppen også fører til bedre mental klarhet.

Det første skrittet i en ayurvedisk vårrengjøring begynner med å bli bevisste på hvor vi henter energien vår fra. I Ayurveda, sier vi at ett av elementene som påvirker helsen vår mer enn noe annet er ‘fordøyelsens ild’, kalt agni. Denne ilden er ansvarlig for å sette igang de fysiske fordøyelsesprosessene i kroppen, å trekke ut næring, og omgjøre mat til energi og bevissthet. Maten vi spiser kan sies å utgjøre bensinen vi heller på det hellige bålet, som igjen påvirker balansen i vår indre økologi. I ayurvedisk praksis, sier vi at jo nærmere den naturlige tilstanden maten vår er, jo mindre sannsynlig er det at den vil føre til ubalanse, stagnering og sykdom. Det høres enkelt ut, men ytterst få av oss tar dette på alvor og begynner å legge tilrette for et liv og matinntak som komplimenterer vår biologiske programmering.

Jo dypere jeg studerer og praktiserer den ayurvediske vitenskapen, jo mer bevisst blir jeg på dens kraft og potensiale for helhetlig helse. Vi må bare begynne å lytte til de indre strømningene, og deretter justere seilene opp mot vinden. Som i naturen, ligger alle svarene du trenger for å sette i gang din egen helbredelse allerede i deg. Og dermed gjenstår kun ett spørsmål – hva ville Naturen gjort?

Inspirasjon for en Ayurvedisk vårrengjøring – det begynner med DEG!

Begynn med å stille deg selv noen enkle spørsmål. Hvor kommer næringen din fra? Får du nok vann? Strekker du deg mot lyset? Hvis ikke, hva finnes av blokkeringer i jorden du er plantet i? Hva motvirker deg for at energien din får flyte fritt?

Ta en dosha-test for å finne ut mer om din individuelle konstitusjon, og les deg opp på hva du kan gjøre for å leve tettere opp mot denne. NB. De beste rådene får du i dyp dialog med din egen kropp, og i konsultasjon med en ayurvedisk terapeut.

Alt handler om energikilden. Du blir hva du spiser. Øk inntaket av væske, som for eksempel urteteer, temperert vann og ferskpresset juice. Bytt til lettere mat – mer frukt, urter og grønnsaker; og mindre tunge, animalske produkter. Jeg kan også anbefale denne boken The Detox Miracle Sourcebook: Raw Foods and Herbs for Complete Cellular Regeneration by Dr. R. Morse.

Vurdér ayurvediske kosttilskudd for å sette fart i detox-prosessen og styrke systemet etter vinteren. Jeg har selv god erfaring med shilajit (detox), ashwaganda (immunsforsvar) og triphala (fordøyelsen).

PUST. Dyp, bevisst åndedrett virker stabiliserende på systemet og kan føre deg nærmere din indre natur.

Skap daglige rutiner for å ta vare på kroppen. Jeg kan anbefale tungeskrape, varmt vann med sitron om morgenen før frokost, daglig yoga- og meditasjonspraksis og massasje med aromatiske oljer.

Sett av tid til en dypere dialog med naturen. Gi deg selv et isbad eller skog-bad, rydd din lokale strand, og smil til solen som nå har kommet tilbake!

• Det finnes også egne sentre over hele verden, hvor man kan dra over lengre tid for en intensiv, dyptgående detox (panchakarma) med ayurvediske terapeuter. I Norge arrangerer vi et tilpasset yoga-retreat denne sommeren (25 juni til 1 juli) hvor vi også vil gå dypere inn i ayurvedisk visdom – Nordic SATYA – Yoga, Tantra and Ayurveda Intensive with Uma Inder.

Vil du vite mer om Ayurveda? Les min siste artikkel, Nordic Ayurveda – Nurturing Our Modern Bio-Rhythm i siste utgave av Hauste, som handler om hvordan tilpasse den ayurvediske vitenskapen til våre lokale omgivelser.

Profil Caroline Hargreaves

Caroline har en master i humanitære kriser og internasjonal utvikling fra London School of Economics. Hun er også sertifisert i raja yoga og reiki. I sin nåværende jobb som diplomat for Utenriksdepartementet i Nepal, har hun fordypet seg i de østlige medisintradisjonene, med fokus på Ayurvedisk healing. Caroline er medforfatter av boken Growing A New Economy – om hvordan skape en levende økonomi på naturens premisser. Les mer på www.norwegiansage.com / @norwegiansage