Stella McCartney skjønte det før alle andre

I helgen var hele verden klistret til skjermen da Prins Harry og vakre Meghan  Markle gikk nedover kirkegulvet. Både bruden og selveste Oprah Winfret valgte kjoler av favorittdesigneren Stella McCartney.

Stella McCartney er et bevis på at det går an å lage fantastiske klær samtidig som produksjonen er bærekraftig og etisk, noe hun har fokusert på helt siden hun etablerte merket, lenge før det i det hele tatt ble mote. «Det er virkelig noe alle motedesignere burde strekke seg etter» sier designeren selv til Vogue Magazine. «Mine kunder velger klærne fordi de er fine, men med sikkerheten av at de er produsert på en etisk måte».

I et intervju med Vogue forteller Stella McCartney at da hun lanserte sin pels og skinn (lær)- frie business i 2011 var det millioner av skeptikere som mente hun ikke kunne lykkes med dette i moteindustrien. Stella selv mener utviklingen siden den gang har vært fantastisk, og at de aller fleste nå skjønner at det vi spiser, hvordan vi behandler oss selv og hva vi handler henger sammen med hvordan vi og planeten har det. Videre sier hun at hun håper at vi om 10 år vil se tilbake med forkrekkelse på at vi drepte millioner av dyr, kuttet ned store arealer av regnskogen og brukte alt for mye av verdens vannressurser på mote – og tenke «seriøst?! Det er dette de gjorde for å lage et par sko?». Hovedmålet hennes er å skape luksusklær og produkter – uten å skape unødvendig skade på jorden. Stella mener at hvis du er heldig nok til å ha en bedrift på denne planeten så har du også et ansvar å drive den på en bærekraftig måte. Vi kan ikke annet enn å ta av oss hatten for denne dama!

Her er noen av de fantastiske initiativene klesmerket tar:

  • Hver beslutning som tas skal reflektere merkets arbeid for å skape et bærekraftig merke i alle ledd og å være en pioner innenfor moteindustrien.
  • De bruker aldri pels eller lær/skinn og kaller seg et vegetarmerke.
  • De bruker ikke «virgin cashmere», som har et ekstremt høyt fotavtrykk. Istedenfor bruker de «cashmere waste» fra fabrikker som er sortert for hånd og kontrollert av GSR (global Recycling Standard). Ler mer om det her.  For å sette det i perspektiv kreves det fiber fra 4 geiter for å lage en cashmirgenser, og fra en sau er det mulig å lage fem ullgensere. Cashmir pleide å være et luksusmateriale men i dag finnes det overalt. For å møte denne etterspørselen har geitebønder økt antall dyr, som igjen har fått negative miljøkonsekvenser, spesielt i Mongolia.
  • Hvert år blir det kuttet ned 150 millioner trær for å skape materialet viskose, og siden det er et av hovedmaterialene brukt hos Stella McCartney har de bestemt seg for å kun bruke viskose som kommer fra bærekraftig serifiserte skoger i Sverige.
  • I butikkene er alt treverk FSC (Forest Stewardship Council) sertifisert. Det betyr at alt kommer fra bærekraftig skogbruk eller at det er resirkulert.
  • I UK er alle butikkene drevet på vindkraft istendenfor kullkraft. I Dallas er det installert solcellepaneler og energisparende luftresning.
  • De bruker mest mulig antikkmøbler eller lokalt produserte møbler i butikkene, ingen ting er kjøpt nytt.

Klikk hjem Stella McCartney’s kule plagg og tilbehør her.