Taco fra bunnen- med hjemmelagde lomper

SAMSUNG CSC

Selve konseptet taco trenger vel ingen nærmere introduksjon i fedrelandet. Men vi synes det var på tide å prøve å lage tacoen helt fra bunnen, av veggies, digge smaker og krydre og nybakte lefser. Her kommer tradisjonell fredagstaco på utradisjonelt vis. Oppskriften er inspirert av «Renere Liv» skrevet av Birgitte Magnusson og Tina Holt, med en tvist av Radical Broccoli.

SAMSUNG CSC

Taco har nærmest blitt regnet som nasjonalrett i Norge i mange år, selv om den retten mange lager her er ganske langt unna hva meksikanerne ville kalt taco. Tradisjonelt sett er taco en matrett av en rullet og brettet maistortilla fylt med kjøtt, fisk eller grønnsaker. I Mexico spiser man ikke skjell, det er noe vi nordmenn har hentet fra sør-Texas. Tex-mex er kanskje en bedre beskrivelse på tacotradisjonen i nord, sammensatt av Texas og Mexico. Hooowdie!

SAMSUNG CSC

Hjemmelagde lefser (ca. 10 stk)

 • 150 gram maismel
 • 60 gram valgfri melsort med litt bindeevne (quinoa, jyttemel eller lignende)
 • 4 dl vann
 • 1 ts havsalt
 • 1 ts bakepulver
 • 4 ss fiberhusk

Vi brukte jyttemel i kombinasjon med maismelet, men har også forsøkt med maismel alene som fungerer fint det også. Lefsene blir da litt vanskeligere å kjevle, men henger allikevel veldig godt sammen når de fylles med innhold. Som erstatning for fiberhusk(bindemiddel) kan man antagelig bruke for eksempel noen bløtlagde linfrø, chiafrø eller et egg. Det kan også droppes.

Bland sammen alt det tørre og ha i vann. Deigen skal ikke være rennende, heller ganske fast. La den stå og hvile i mens du lager resten av måltidet. Når det er klart for å steke lefser har du en god del maismel på en ren overflate. Del deigen i 10 biter, og kjevle dem ut til de blir passe størrelse. Stek i en varm jernpanne uten olje. Hvis det begynner å svi seg i pannen, bør denne skylles og tørkes før man fortsetter.

SAMSUNG CSC

De aller fleste liker å ha guacamole i tacoen sin, men det er kanskje færre som vet at guacisen man får kjøpt på boks inneholder ca. 1,3% avokado? Det taler virkelig for hjemmelaget guacamole som også er utrolig enkelt.

Guacamole (4 posjoner):

 • 3-4 små avokadoer
 • Chili
 • Hvitløk
 • Sitron/lime

Mos avokadoen. Hakk chili og hvitløk, og bland dette inn. Ha oppi litt sitron eller lime, og prøvesmak om den er passe sterk og tasty.

SONY DSC SONY DSC

I Norge er ferdigkrydderblandingen den mest populære, men det skal ikke så mye til å lage en god kryddermiks selv. Ferdigblandingen inneholder uansett over det maksimale dagsbehovet for salt (5 gram), så hvis man spiser dette hver fredag bygger man opp et saltlager som ikke er helt optimalt. I Mexico er det faktisk ikke spisskummin som er hovedkrydderet i tacoen, men heller ulike sorter chili som skal spice det opp.SAMSUNG CSC

Mangosalsa:

 • 1 mango
 • 1 grønn paprika
 • 1 lime
 • 1/2 chili
 • Fersk timian

Del mango og paprika i passende små biter. Skjær av skallet på limen og del denne i biter også. Hakk chili og fersk timian og bland dette inn. Enkelt som bare det!

SAMSUNG CSC

Selve mesterverket/deigen/hovedfyllet:

 • 3 bokser (290 gram) ferdigkokte bønner/kikerter/linser
 • 2 gulrøtter
 • 1 gul løk
 • 2 selleristenger
 • 2 hvitløksfedd
 • 1/2 chili
 • 1 boks hakkede tomater
 • 3 ss tomatpuré
 • Salt og pepper

Krydderblanding:

 • 2 ts paprikapulver
 • 1/2 ts kajennepepper
 • 1 1/2 ts spiskummin
 • 1 ts korianderpulver
 • 2 ts gurkemeie
 • 1/2 ts kanel

Vi brukte en boks kikerter og to med blandede bønner – veldig godt! Hakk gulrøtter, løk og selleri og stek det med olje. Ha i hvitløk og chili og la det putre litt, før du har i tomatpuré, salt og pepper. Skru etterhvert platen noen hakk ned, og ha i hakkede tomater. Ha i krydderblandingen mot slutten, og la det putre i 15 minutter til det ikke er rennende.

Det tar litt tid å snekre sammen alt, men hvis man har litt tid og godt selskap er det verdens hyggeligste rett å lage og nyte sammen. Enjoooy!

SAMSUNG CSC