Fjong

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FJONG er et digitalt klesskap som har klart å hente inn 8 millioner kroner gjennom crowfunding! Fjong tilbyr ubegrenset adgang til spennende mote, på en prisgunstig og bærekraftig måte, og etter suksess i Norge, satser de nå i utlandet. Dailystory har tatt en prat med gründer Sigrun Syverud.

Fortell om tanken og ideen bak crowdfundingen til Fjong:

– Crowdfunding er en genial måte å hente penger på, siden du får muligheten til å få kundene med på eiersiden i selskapet. Når man investerer i et selskap, får man aksjer, og dermed mulighet til å delta og stemme ved generalforsamling. Generalforsamlinger er det høyeste organet i et selskap. Det kan sammenlignes med Stortinget, og de viktigste beslutningene i et selskap treffes der. Tradisjonelle investorer er ofte menn som bikker 50, og det gir ingen mening for oss å ha denne gruppen i vår generalforsamling. Derimot tror vi at de som kan fatte de beste beslutningene for selskapet, er nettopp de som forstår og bruker tjenesten selv, nemlig kundene våre.

Hvordan har dere gått frem?

– I Norge er under 1% av startupinvestorer kvinner. Dette er synd, for hvis den neste Facebook, Uber eller Google kommer herfra, får norske kvinner en forsvinnende liten del av kaken. Det betyr ikke bare mindre utbytte, men også skremmende lite makt til å bestemme over fremtiden i norsk verdiskaping. Vi lurte på hvorfor det var sånn, og fant noen forskningsartikler som peker på at investeringsmiljøene og -mulighetene ofte ikke er tilgjengelige for kvinner;  kulturen er mannsdominert og kvinner får ofte aldri høre om muligheten til å investere i en startup.

Investormaterialet er også ofte skrevet på et teknisk språk. Da vi lanserte vår crowdfunding hadde vi et sterkt ønske om å endre på dette. Vi gjorde derfor investeringsmaterialet lett tilgjengelig, og prøvde å formidle informasjonen på en pedagogisk og forståelig måte. Dette ga resultater! Vi fikk hentet 8 millioner hvor 83% av investorene var kvinner! Dette ble dermed dobbel Norgesrekord for høyeste beløp og kvinneandel, og det viser at kvinner er minst like interesserte i å investere i startups som menn, bare de får muligheten.

Fortell litt om din personlige opplevelse ved å starte et stort engasjement?

– Engasjementet gikk over all forventning og var veldig gøy! Jeg har selv bakgrunn fra finansbransjen, og har sett hvor kort likestillingen har kommet når det gjelder investeringer. Jeg er personlig lidenskapelig opptatt av at flere kvinner skal komme med på eiersiden på næringslivet, så det betyr veldig mye for meg å kunne være med på å bidra i riktig retning!

Hva er fremtidsplanene videre nå for Fjong

– All kapitalen vi hentet til skal brukes til å investere i web-plattformen. Vi skal bygge inn en kunstig stylisttjeneste, ved å bruke maskinlæring og kunstig intelligens, slik at kundene våre kan få best mulig anbefalinger når de besøker siden. Vi planlegger også å ekspandere til Sverige og Tyskland så snart det lar seg gjøre.

Hvilke tips vil du gi andre nyoppstartede bedrifter om crowdfunding?

– Bruk tid på å lage godt investormaterial, få gjerne hjelp fra noen som har erfaring med dette. Sett ambisiøse planer! Ikke vær redd for å tenke stort! Sikt mot stjernene, så når du tretoppene!

ALLE FOTOS: ANNA JOHANSEN