Stor og sterk

Her om dagen fikk jeg høre at jeg bygget for store muskler. Jeg burde heller bygge «lange fine muskler» – ikke sånne mandige. På tide å avlive noen myter!

Umiddelbart tok jeg det bare som et kompliment. Yey – treningen jeg gjør virker, og jeg ser sterk eller stor ut for noen. Men så begynte jeg å tenke litt. Er vi fortsatt der at folk tror der går an å gjøre muskler lengre?

Det er kanskje ikke så rart at mange tror du kan ‘tone’ en muskel når det er så mange i yoga-bransjen som snakker om det. Ikke for å henge ut yoga-folk generelt, men det er i denne bransjen jeg har hørt de rareste ting. For eksempel at det som er så bra med yoga er at du ikke blir sulten etterpå… Ja, for slutter du å spise trives musklene spesielt godt. Not!

La oss avlive noen myter rundt styrketrening:

Myte 1
Du kan tone en muskel slik at den blir lang og definert.

Nei, du kan ikke gjøre en muskel lengre. Muskelen har et utspring og et feste, og dette kan ikke endres. Du kan tøye en muskel slik at den blir mer fleksibel. Du kan velge å styrke muskelen ved å påføre belastning, og ved jevnlig og progressivt større belastning vokser også muskelen i volum. Muskelen din vil aldri vokse i lengden, ok?

Året jeg startet styrketrening.

Myte 2
Du kan velge mellom å tone og å bulke opp en muskel.

Når noen sier de ønsker å tone musklene, mener de egentlig at de ønsker å gå ned i vekt og samtidig stramme opp kroppen litt. De vil gå ned i fett og legge på seg litt muskelmasse, men ikke så mye at de blir store og mandige. Snakker vi om bulking går assosiasjonene til hulken-menn, crossfittere og bodybuildere. Toning og bulking er egentlig én og samme sak. Du trener for å bli sterkere, belaster kroppen – og musklene svarer dermed med å vokse. Hvordan musklene dine ser ut er det i hovedsak genene dine som bestemmer.

Noen kvinner bygger muskler raskt og føler de får «oksenakke» om de løfter for tungt med overkroppen. Men de aller fleste kvinner må jobbe beinhardt over flere år for å få et atletisk utseende. Igjen handler det om gener, så skyld på foreldrene dine.

I dag er det populært for kvinner å ha synlige muskler, men sånn var det ikke for noen år tilbake. Jeg hadde to tilfeller der damene syntes de hadde fått litt for store muskler på skuldre og armer, og selv om jeg selv jobbet hardt ukentlig for å få noe i nærheten av det samme (jeg skylder på mamma og pappa) var det en lett oppgave å gjøre dem mindre igjen. Rett og slett ved å trene mindre styrke på armene. Smak og behag.

Ja, trening er ferskvare.

Myte 3
Tunge løft gir store muskler, og lette vekter gir definerte muskler.

Løfter du vekter skaper du mikro-skader på musklene, som repareres når du spiser og så hviler. Det blir som huden mellom tærne du alltid får gnagsår første uken med Flippflopper, men så blir huden forsterket akkurat der og du går problemfritt i bare tær resten av sommeren. Hver gang du trener styrke skaper du disse mikro-riftene i musklene, men hvor mye skade du påfører avhenger av belastningen. Løfter du veldig tungt skaper dette raskt skader, mens du med lettere vekter må løfte flere repetisjoner for å oppnå samme skade. Fordelen ved å trene med lettere vekter er at det er enklere å ha god teknikk på alle settene, da tunge løft krever at du vet hva du driver med. Dersom målet ditt er å øke fettforbrenning og samtidig bygge litt muskler, er det mye mer effektivt for deg å løfte litt tyngre (rundt 8-10 reps), og jobbe til du ikke klarer mer, enn å løfte lette vekter en evighet på hver treningsøkt.

Myte 4
Du blir ikke sterk av kroppsvekt-trening og lette vekter.

Du har kanskje aldri tatt en pushup eller en pullup? Det er så tungt at jeg kjenner jeg blir aggressiv når jeg gjør dem. Kroppsvekt-trening er noe av det tyngste du kan gjøre på trening, og er et fantastisk supplement til tradisjonell styrketrening. Du kan selvfølgelig bli skikkelig sterk bare du gjør det ofte nok og jobber til musklene ikke klarer mer. Vi kvinner kan ta squats og utfall til vi blir lilla i ansiktet, mens øvelser for overkropp knekker oss etter bare noen få reps. Det viktigste prinsippet for muskelvekst ved kroppsvekt er at du påfører belastning. Det sammme gjelder lette vekter, men da bør du ha god tid på trening, for her vil det ta tid å komme til utmattelse.

Myte 5
Kvinner må trene på en annen måte enn menn

Heldigvis har veldig mange jenter skjønt at dette er bare tull. Ja, vi må tilpasse oss under svangerskap og kanskje være litt forsiktig med de tyngste løftene under menstruasjon (hormoner), men bortsett fra det kan du trene på akkurat samme måte som en mann. Stort sett ønsker vi det samme – gå ned i vekt og bygge muskler, og det vil du kun oppnå dersom du utfordrer kroppen nok.

Ikke vær redd for tunge vekter. Ikke vær redd for hva andre måtte mene om hvordan du ser ut. Og skulle du være så uheldig å bli aaaalt for stor og bulkete, bare dropper du å trene den muskelgruppen med vekter en periode. Heldiggris!