Jørgen Amundsen og Erik Friis

Jørgen Amundsen og Erik Friis er gutta bak Amundsen Sports. De lager utrolig kult sport- og fritidstøy som vi i Dailystory digger. Vi har tatt en prat med guttene.

Kan du fortelle oss litt om idéen og deres konseptet?

– Amundsen Sports lager klær for sport, fritid og friluftsliv.  Grunntanken er at våre klær skal være funksjonelle og praktiske, men det skal også se bra ut. Jørgen Amundsen er gründer og designer, og veldig mye av hans inspirasjon kommer fra Roald Amundsen og hans bragder, med norsk tradisjonell skibekledning som nikkers og anorak. “Inspired by the past – built for the future” pleier vi å si. Vi ser tilbake i tid på hva som fungerte best, og prøver å gjenskape det i dag med innovative produkter, nye materialer osv. Vi lager klær som vi selv liker og har tro på, uavhengig av moter eller trender som kommer og går.

Hva opplever dere i jobben?

– Først og fremst er INGEN dager like. Alle er involvert i veldig mange ting, slik at man blir godt kjent med hele bedriften. Field-testing har blitt en viktig del vår produktutvikling, dvs at vi drar på tur og tester klærne våre på alle mulig tenkelig måter. Nå i april dro vi på en to ukers vandretur som vi kalte “From Montebelluna to Oslo”. Kort fortalt var idéen å hente noen sko vi lager i Italia og så gå hjem igjen. På denne måten fikk vi testet både den nye sommer kolleksjonen og de nye skoene våre. Vi lager egne patcher som vi syr på klærne, og bildene bruker vi i katalogene osv. Det er også mye lettere å selge klær du selv har testet og er fornøyd med. Da kan du “selge inn” til butikk med god samvittighet og vite at dette kommer til å fungere.

– Vi har gått fra to til sju ansatte i perioden 2010 til 2018. Det er motiverende å være sammen med en gruppe hvor alle vet at man må gi full gass hele tiden om man skal klare å kjempe mot “de store”.

Hva er deres fremtidsvisjoner?

– Fortsette som vi gjør. Kontrollert vekst, samtidig som vi opprettholder vår distribusjonsstrategi, fortsette å lage produkter som er funksjonelle og skiller seg ut. Vi er på en lang reise for å bygge en solid merkevare, og da trenger man tid.

Har dere tips til andre gründere?

– Har du en idé, så kjør på! Har du troen på det du driver på med, så må du tørre å stå i det. Det kommer dager eller år hvor man føler at alt går bakover, men har man troen må man bare kjøre på videre. Det er viktig å få inputs fra andre, men husk at det til syvende og sist er du som må ta avgjørelsene og som må ha troen.

Det var en gang en som sa til oss: “Det er langt fra entusiasme til salg”, og det er så utrolig riktig, men man skal huske på at man kommer langt med entusiasme også. Det betyr at du lager noe som engasjerer og folk liker, men de tør kanskje ikke prøve. Da er det bare å stå på og sørge for at all entusiasmen sakte men sikkert endres til salg. Den entusiasmen vi var så heldig å få den første perioden var veldig viktig for motivasjonen vår, husker jeg.