Takketid

Sosiale medier byr på på så utrolige mye forskjellig. Sist uke kom jeg over Instagram-profilen @takketid, og ble så glad for å lese de fine sitatene og minne alle på ta en pause i hverdagen. Stopp opp og tenk positivt hver eneste dag. Derfor ønsker jeg å dele historien til @takketid, Therese Lind, her på Dailystory:

I 2015 ble jeg ferdig med min bachelorgrad, og var usikker på hvor veien skulle gå videre. Skal jeg gjøre det jeg “burde” gjøre? Eller skal jeg følge drømmen om å bo en periode i utlandet, utforske og oppleve? Jeg bestemte meg for å følge magefølelsen og valgte det siste.

«Vi har det alle i oss, det er denne underlige lysten til å utrette noe,
til å fylle livet med noe mer enn en daglig reise hjemmefra til kontoret og
tilbake igjen. Det er denne alltid tilstedeværende lysten til å overkomme
vanskeligheter og overvinne farer, til å finne skjulte ting, til å søke etter
plasser utenfor opptråkkede stier, det er kallet mot det ukjente.»

 (Fridtjof Nansen)

Jeg pakket kofferten, og reiste til Bali. I en periode levde jeg og min samboer, Stian, blant risåkre og aper, drakk av kokosnøtter og praktiserte yoga. Et liv som sto i sterk kontrast til livet vi levde i Norge. Det var noen fantastiske måneder, og en etterlengtet pause. Men vi var ikke bare på ferie. Vi jobbet også på et såkalt «coworking space» med mennesker fra hele verden, som ønsket det samme som oss. Komme seg ut av komfortsonen, og finne ut hva de ønsket å gjøre i livene sine. Inspirasjonen til Takketid kom en kveld da jeg møtte en bekjent på en fest. Det første han spurte om da vi møttes var «Hello, what are you grateful for today?» Jeg begynte å tenke. Hva er jeg egentlig takknemlig for i dag? Ofte spør man «Hvordan går det?», og det «obligatoriske» svaret er «bra» eller «fint», uten å tenke mer over det. Dette hadde jeg lyst til å gjøre noe med. Så jeg begynte å lese en del om takknemlighet, og viktigheten av det. Dette ene spørsmålet jeg fikk, satte i gang noen prosesser hos meg. Det er utrolig hvor virkningsfullt det kan være, å stille seg selv eller andre spørsmål. Hjernen prøver automatisk å finne svar på det man spør om, det er derfor viktig å stille de «riktige» spørsmålene.

Etter jeg kom hjem fra Bali, begynte jeg på en masterstudie ved UiO, og jeg er nå i gang med en masteroppgave der jeg skriver om kreative prosesser, innovasjon og entreprenørskap hos ungdom. Der fokuset er rundt fremtidens kompetanse og hvilke egenskaper og ferdigheter barn og unge bør få med seg, for et uforutsigbart arbeidsmarked og også livet generelt. Det er flere ferdigheter som jeg mener barn og unge bør få med seg i ryggsekken, for å klare seg i voksenlivet. Jeg mener veldig sterkt at takknemlighet bør være helt grunnleggende i alle menneskers liv – både for barn og voksne. Takknemlighet handler om en indre tilstand, en følelse av å verdsette den du er, og det du har. Ikke hele tiden være på søken etter noe mer eller bedre. For hvordan kan du bli takknemlig for noe mer, om du ikke er takknemlig for det du allerede har? En av forutsetningene for å oppleve takknemlighet er å se etter det gode, både i mennesker og situasjoner. Istedenfor å irritere deg over andre mennesker eller sette fokus på det som ikke fungerer i livet ditt, prøv å fokuser på alt det gode som allerede finnes i livet ditt.

Takketid-dagbok er en takknemlighetsdagbok, der fokuset er rundt bevisstgjøring av tanker, refleksjoner rundt eget liv og et positivt tankesett. Boken er basert på både forskning og egne erfaringer, men er ingen fasit på noen måte – den finner du i deg selv. Den stiller deg rett og slett spørsmål for å sette i gang din egen tankeprosess. Takketid dagbok er lagt opp slik at du kan bruke dagboken både morgen og kveld, eller kun på kvelden. Det noen faste spørsmål, samt «dagens refleksjon», som varierer fra dag til dag.

Mange stiller høye krav til seg selv. Man skal både ha en vellykket karriere og familieliv, spennende fritid og et sunt og vakkert ytre. Mange påvirkninger utenfra gjør at vi sammenligner oss med andre og mange føler at de ikke strekker til. Dette kan føre til en del problemer, blant annet at man ikke får tid og ro til å tenke gjennom det livet man lever: Hva er egentlig viktig for meg i mitt liv? Lever jeg det livet jeg ønsker å leve?

«When we take time to notice the
things that go right – it means
we’re getting a lot of little
rewards throughout the day.»

 (Martin Seligman)

Gjennom hverdagen gjør vi stadige observasjoner og analyser av det som skjer rundt oss. Enten det er et dokument du må lese på jobb eller en uforståelig tekstmelding på mobilen. Våre hjerner er trent opp til å skaffe informasjon, for å prøve å få en forklaring på ting som skjer. Hjernen leter etter en forståelse eller en dypere mening med det som skjer rundt oss. Men i en hektisk hverdag glemmer vi ofte å bruke denne metoden på oss selv. Refleksjoner rundt oss selv og vårt eget liv, innebærer å undersøke våre egne tanker og følelser for å få innsikt. Da jeg reiste til Bali, var jeg så heldig at jeg fikk se livet mitt utenfra. Sette ting i perspektiv. Jeg fikk tid og mulighet til å reflektere over hva som egentlig er viktig for meg. Mine verdier og behov, det helt grunnleggende i alle menneskers liv. Jeg fikk ro til å tenke gjennom livet mitt så langt, og om jeg levde det livet jeg ønsket å leve: Er det noe jeg kan endre på, som gjør at livet mitt kan bli mer balansert? Hva tar energi, og hva gir energi? Hva er mine styrker?

«Ingen kan gå tilbake og
lage en ny begynnelse, men
alle kan begynne i dag og
lage en ny slutt.»

 (Maria Robinson)

Jeg tok meg tid til å reflektere over disse spørsmålene. Men ikke alle har mulighet eller tid til å reise bort, og de fleste har hektiske hverdager med ansvar for hjem, jobb og barn. Så det å reflektere over eget liv og sette ting i perspektiv, trenger ikke være så omfattende. Med Takketid dagbok kan du rett og slett sette av noen minutter daglig, til å tenke gjennom ulike spørsmål du kan relatere til ditt liv. På denne måten vil du sette i gang noen prosesser hos deg selv, som du kanskje ikke ville tatt deg tid til ellers.

Men ingenting vil endres, med mindre du legger litt arbeid i det, derfor kan det fint med en dagbok på nattbordet som minner deg på å reflektere og skrive. Gjentagelse er en nøkkel til suksess. Det bør gjentas så mange ganger at det blir en del av deg, uten at du tenker over det. Det blir en del av ditt underbevisste sinn. Jo oftere du gjentar ting, desto raskere vil du manifestere dem i livet ditt. Så kanskje det er på tide at du stopper opp ett lite øyeblikk, og reflekterer over hvordan du bruker tiden din? Finne verdiene i livet ditt, prioritere mer av det som virkelig betyr noe – skjult bak overfylte kalendere.

Spørsmålet jeg fikk av denne bekjente denne kvelden på Bali, inspirerte meg til å starte Takketid sin instagram-konto (@takketid), som et sideprosjekt ved siden av studiene. Jeg har fått en enorm respons, og mange tilbakemeldinger om hvordan disse sitatene, bildene og tankene jeg legger ut inspirerer. Derfor ønsket jeg å gjøre noe mer med Takketid, og utviklet etterhvert Takketid dagbok. Jeg begynte med å opprette mitt eget forlag, siden jeg ikke ønsket å være en del av et større forlag der man mister mye av kontrollen selv, og tjener lite pr. bok. Jeg hadde jo allerede en instagram-konto, der jeg hadde godt med følgere og god respons. Siden jeg også er utdannet grafisk designer, tenkte jeg at et etablert forlag var overflødig. Jeg satte i gang med å lage først en prøveversjon, som venner og familie fikk prøve ut og komme med tilbakemeldinger. Etter en del endringer ble Takketid dagbok smått om senn ferdig og kunne sendes til trykkeri. Siden dette kun var et sideprosjekt ved siden av studier og annen jobb, har det vært en lang prosess. Men det var også veldig viktig for meg at det skulle ta den tiden det trengte, for jeg ønsket god kvalitet på både innholdet og designet, samtidig som jeg synes boken representerer en «saktekultur» der fokuser er rundt «her og nå». Boken er nå endelig ferdig (hurra!), og kan kjøpes via www.takketid.no

Therese Lind