Broslo

Kunsterduoen Nikolai Gyllenhammar og Jonny Aaseth har satt sitt preg på Oslo sentrum den siste tiden med sine svevende teddybjørner. Sammen står de bak selskapet Broslo, og Dailystory har tatt en gründerprat med de kule gutta.

Hvordan startet Broslo?

– Vi møttes for ti år siden på en snowboardcamp og skjønte raskt at vi var en god match. Vi parkerte tilfeldig ved siden av hverandre med hver vår hjemmelagde campingvogn. De var stikk motsatte – den ene var helsvart, mens den andre var rosa og grønn. Det gikk ganske naturlig etter det. Vi merket at det var et eller annet mer som skjedde da vi hang sammen enn å spille tv-spill og gå på byen. Vi begynte å lage ting sammen. Ingen av oss hadde planer om å bli kunstnere, men vi kjøpte en leilighet som vi pussa opp sammen. Det største rommet ble verksted, og vi begynte å lage møbler. Etterhvert merket vi at veggene var tomme, så da begynte vi å male også. Det var to stykker som stakk innom for å se på møblene vi lagde. En av de var kunsthandleren Kai, som nå er vår manager, og han sa: «Drit i møblene, hvem har laget kunsten på veggene?»

Fortell om teddybjørnene som flyr over Oslo!

– Vi har vært så heldige at vi fikk samarbeide med Promenaden Fashion District. De ville skape en unik destinasjon og opplevelse i Promenaden, og i forhold til utformingen av kunstinstallasjonen har de vært utrolig rause. Vi har fått vært kreative på vår måte og laget kunsten akkurat slik vi ønsker, og det setter vi pris på. Da vi kom opp med idéen om teddybjørner var Promenaden helt enig, og derfra var det bare «go». Vi ringte til Kina hvor de ble produsert og fikk beskjed om at de kunne leveres på tre måneder, men vi pushet på produksjonen og fikk de levert på bare tre uker. Det har vært en intensiv tid hvor vi har arbeidet på verkstedet fra morgenen til sent på natt, for så å stå opp å gjøre det samme dagen etter. Men det er også på denne måten vi liker å arbeide. Når vi får en idé eller inspirasjon til et kunstverk bruker ikke vi måneder på å ferdigstille dette – da går vi «all in» uavhengig av andre faktorer, helt til prosjektet er ferdig.

Hva er filosofien deres?

– Vi er opptatt av at kunsten vår skal snakke for seg selv. Den skal ikke være pretensiøs, men heller enkel og kanskje litt naiv. Dette ser man også på kunstinstallasjonen i Øvre og Nedre Slottsgate. Vi har laget 20 gigantiske teddybjørner på 3,5 meter, samt 150 mindre hvorav ene størrelsen er 1,8 meter («menneskestørrelse») og den andre er 40 cm. Byens raske tempo, harde overflater og digital interaksjon vil stå i kontrast teddybjørnens symbol som mykhet, naivitet og uskyldighet. Mange forbinder teddybjørner med barndommens gleder, og i samarbeid med Promenaden ønsker vi at de skal spre kjærlighet til bybildet og alle besøkende.

Vi mener at folk opplever alt for mye press for tiden. Man skal gjøre det så bra i livet, levere gode resultater på jobb og skole, ha tid til familie og venner, være kul på Instagram og andre sosiale kanaler. Ja, listen er lang. Vi vil heller oppmuntre folk til å gi litt mer faen i alt, og bare ta livet med et smil. Derfor vil vi at teddybjørnene skal bli med på å spre glede og lekenhet. Alle trenger en bamseklem i blant. Det er ganske kult å være med på å installere den største kunstinstallasjonen noensinne i Promenaden og Oslo, vi er jo tross alt herfra!

Har dere noen gode tips til andre gründere?

– Som gründer tror vi det er viktig å ta på seg større prosjekter enn det man føler seg trygg på. Man må satse og utfordre seg selv for å komme langt, uansett hva det er man driver med! Man vokser mye av store utfordringer. Samtidig må man alltid sørge for å opprettholde integriteten, Broslo har sagt nei takk til utallige godt betalte jobber og «raske penger», fordi det har vært feil verdier involvert. Ikke tenk kun på lønnsomheten når du velger ut prosjekter, men kjenn etter hva hjertet ditt sier deg. Velger du prosjekter du brenner for vil du levere mye bedre på disse, og ende opp med en sterk portefølje som vil sende deg i riktig retning og gi deg de prosjektene du vil ha i fremtiden!