Ulrikke Vogt

Les om Ulrikke Vogt som fulgte drømmen og ble smykkedesigner!

Fortell oss litt om idéen og bedriften!

– Helt fra jeg var ganske liten har jeg drømt om å lage smykker. Jeg pleide å sitte på badet og leke med smykkeskrinet til mamma. Så smått begynte jeg å lage smykker selv også. Etter hvert likte flere smykkene mine, og jeg begynte å selge litt av det jeg laget. Det var da jeg skjønte at dette kanskje var noe jeg kunne leve av. Men det er en svært vanskelig bransje å hevde seg i, særlig om man skal skape sitt eget design og merkevare, og jeg tenkte at jeg måtte skaffe meg den beste utdannelsen og erfaringen jeg kunne, for å ha en sjanse. Jeg søkte meg derfor til Central Saint Martins i London, som har huset noen av verdens mest anerkjente designere og som har et viktig kontaktnett mot bransjen. Det er vanskelig å komme inn her, så første året kom jeg ikke inn, men tok et år på Einar Granum Kunsthøyskole, og søkte igjen året etter og kom inn. Da tok jeg en Bachelor i smykkedesign, og jobbet senere for en av de mest anerkjente smykkedesignerne i Storbritannia, Alex Monroe. Jeg jobbet her både under studietiden og også i flere år etter. Han har laget smykker for bla. Kate Moss og Sienna Miller. Ved avgangsutstillingen fra Central Saint Martin vant jeg prisen som New Designer of the year og ble også nevnt i Britiske Vogue som «a name to watch». Dette gjorde at smykkene mine raskt ble populære og jeg solgte i butikker over hele Storbritannia og USA.

– Etter at jeg fikk min første datter flyttet vi tilbake til Norge og jeg har nå jobbet med å etablere Ulrikke Vogt Jewellery her i landet. Smykkene selger nå i utvalgte butikker over hele landet samt i en del butikker i Storbritannia fortsatt. På en måte var det lettere der, fordi markedet er så stort. Men jeg ønsker å bo i Norge, og selv om jeg opprettholder kontakten med forhandlere i Storbritannia ønsker jeg nå å ha hovedfokuset her.  Jeg har et ønske om at smykkene mine skal oppleves som moderne tidløse, og mye av inspirasjonen min er hentet fra nettopp naturen. Mange av smykkene er også tenkt å kunne brukes «lagvis» etter anledningen og personen, som flere tynne ringer sammen, kjeder i ulike lengder, flere armbånd m.m. Dette gjør at mange av smykkene kan varieres etter anledningen og personen.

Hvor er dere lokalisert?

– Jeg har tre små barn og har funnet ut at det mest tidseffektive for meg er å jobbe hjemme, på Jar i Bærum. Her har jeg både et lite kontor og et eget lite smykkeverksted «i hagen». For enkelte større produksjoner har jeg naturlig nok et samarbeid med eksterne fabrikker/støperier, men fortsatt lager jeg faktisk de aller fleste smykkene selv her i verkstedet på Jar.  Det hender noen ganger at bestillingene blir større enn forventet. Da er det greit å ha verksted i hagen så jeg jobber natt og dag for å bli ferdig. En gang lagde jeg flere tusen hjerter på noen få uker, da var det veldig greit å ha jobben så nær!   Det kan jo selvfølgelig bli litt ensomt å sitte mye alene, men heldigvis er jeg ofte ute og besøker butikker og kunder, eller jeg er på messer i inn- og utland. Dette gir en fin variasjon i hverdagen og gir også stadig nye impulser og inspirasjon til nye smykkekolleksjoner.

Hva er fremtids visjonene til bedriften?

– Flere bra damer smykker seg med Ulrikke Vogt Jewellery! Jeg har mange trofaste kunder, og har i tillegg vært så heldig å få smykke Sigrid Bonde Tusvik, Agnes Kittelsen og Siri Kristiansen, men jeg ønsker selvfølgelig å nå ut til mange, mange flere. Både gjennom økt synlighet på bla. sosiale medier, men også ved å skape litt ekstra blest rundt de nye kolleksjonene som kommer i august i år – «Lazy Lace» og «Luna». Så da blir det lanseringsfest, passende nok på Gullbaren på Sentralen, med DJ Cathrine Michelet, litt bobler i glasset og lanseringstilbud hele kvelden. Jeg gleder meg og er selvfølgelig superspent på mottakelsen. Fremover ønsker jeg også å gjøre flere prosjekter med organisasjoner, slik jeg gjorde med Kirkens Nødhjelp og Heyerdahl i 2017. Da designet jeg Mammahjertet for dem, et prosjekt hvor overskuddet går til mødre og barn i bla. Malawi for å øke fødselshjelp og hjelpe flere barn å fylle fem. Det å lage smykker redder jo ikke akkurat verden, men om jeg kan bidra med å støtte noen viktige prosjekter føler jeg at jeg er med på å bidra bitte litt og sette fokus på noe viktig! Samarbeidet med Kirkens Nødhjelp vil fortsette også i år.

Tips til andre gründere

– Som gründer og selvstendig næringsdrivende er man ofte nervøs og stressa for hvordan måneden vil se ut. Å ha en god regnskapsfører hjelper litt på nervøsiteten ovenfor momsinnbetalinger og skatt. Så da kan man senke skuldrene litt og konsentrere seg om det man er bedre på. Man begynner ofte å lure på seg selv og om det man gjøre er riktig. Da er det viktig å ha gode støttespillere rundt seg, som kan se litt lysere på ting når det ser mørkt ut. Snakke deg litt opp og få litt selvskryt! Og så er det godt selskap i gode podcaster mens man sitter og jobber! Jeg hører mye på bla. Synnøve & Vansessa, Tusvik og Tønne, og i blant tar jeg meg selv i å sitte å le høyt for meg selv og gjenfortelle historier nesten som om de var mine egne kollegaer.