Bærekraftig fra Wolford

Når det kommer til strømper, underklær og fine basics har Wolford alltid vært en favoritt hos meg. Jeg har strømpebukser, underkjoler og noen topper som jeg har kjøpt opp igjennom, som jeg tar veldig godt vare på. Plagg jeg bruker som et innerste lag, som nærmest ikke merkes.

Nå er de fleste plagg fra Wolford i gjennomsnitt ganske dyre. Til gjengjeld er kvaliteten fantastisk og flere av mine plagg, inkludert strømpebuksene jeg sverger til (Individual Leg Support) har jeg hatt og brukt flittig i mange år. Det føles mer bærekraftig enn å kjøpe billige alternativer som må kastes etter kun noen få gangers bruk.

Og apropos bærekraft. Nå i september lanserer Wolford sitt første basics-sett (en turtleneck og en tights) sertifisert Cradle to Cradle ® Gold. Denne sertifiseringen går ut på et «fra vugge til grav» prinsipp som i praksis betyr at plagg som har denne sertifiseringen får et «closed loop» livsløp. De er altså bærekraftig produsert, laget av bærekraftige materialer og ved livet slutt kan de brytes ned og gjenvinnes til for eksempel jordsmonn og biogass.

Da jeg mottok pressemeldingen om disse plaggene tok jeg selv kontakt med pr-byrået for å høre mer. Jeg var heldig og fikk et vareprøve-sett til å teste. Dette er altså ikke et betalt innlegg, men en omtale av produkter jeg var oppriktig nysgjerrig på.

Først og fremst: plaggene er myke som smør! Tightsen er super-elastisk (den er ikke ment for gravide, men likevel behagelig i 7. måned!) og den får ikke knær selv når jeg har hatt den på lenge. Jeg bruker den hjemme når jeg slapper av, men som preggo-mama drister jeg meg ut i tights støtt og stadig. Sørger bare for at toppen jeg har til, skjuler litt rumpe og lår. Jeg er og blir en stor fan av tights!

Turtleneck og tights i bærekraftige materialer fra Wolford.

Nå litt mer om hva som er så unikt med disse plaggene.

For å sikre den økologiske syklusen er plaggene laget av nedbrytbare ingredienser som Lenzing Modal® (cellulosefiber derivert fra bærekraftig skogbruk), ROICA™ og Infinito®. Alle ingredienser som ikke er skadelige for miljøet når de bytes ned og resirkuleres til for eksempel biogass. Det brytes altså ned og går på et vis tilbake til naturen.

For kjøpere av disse Wolford-plaggene går det hele ut på at man bruker klærne så lenge man kan. Deretter tar man de med tilbake til en Wolford-forhandler og leverer dem inn (kunden får da 10% avslag på kjøp av nye Cradle to Cradle ® Gold-produkter i Wolford sine egne butikker). Wolford sørger for at plaggene blir resirkulert og gjenvunnet på industrielt og riktig vis. Og med det er sirkelen sluttet.

Personlig tror jeg vi i framtiden vil se mye mer av løsninger som dette. Det kjente sitatet til Vivienne Westwood; «Buy less, choose well, make it last» kom til tankene igjen her. Kvalitet over kvantitet. Og det å ha et bevisst forhold til hva som skjer med ting vi kvitter oss med.

Moteindustrien er en av de verste kildene til forurensning, og selv om det ennå er en lang vei å gå kan jeg ikke annet enn å bli happy når aktører tar ansvar, og et første steg i riktig retning, slik som Wolford gjør her.

Merket vil lansere flere plagg i samme serie i løpet av 2019.

#BecomeWolford