La det sprudle – sesongens beste bobler!

 

Når solen skinner og livet smiler, skal vi nyte champagne og musserende viner.

 

Når korkene spretter er festen i gang. Ingen annen drikk skaper slik en stemning!

«Ekte» champagne kommer fra området Champagne øst for Paris og er laget på de tre druene, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, som vokser i krittholdig jordsmonn. Det gir den gjenkjennelige friske smaken.

Champagne LECLERC BRIANT by S.CHAPUIS

Champagne, en av de nordligste vinproduserende regioner, har et kjølig klima, noe som gir viner med mye syre og kompleksitet. Duften av champagne er preget av epler, sitrus, gjærbakst og mineralitet. Smaken er forfriskende med samme elementer som i duft.

Champagne LECLERC BRIANT by S.CHAPUIS

Serverer gjerne såpass kjølig at det dugger på glasset. Det gir den forfriskende opplevelsen.

Temperaturen stiger raskt i glasset så server gjerne litt av gangen hvis du vil bevare den kjølige stilen, med mindre man drikker raskt.

 

Champagne smaker rett og slett vanvittig godt og passer til både aperitiff, fisk, skalldyr, salater og asiatisk mat. Det er bare å nyte.

«Tørr, kald og gratis» er et uttrykk som går igjen om champagne. Champagne som har sukkerinnhold inntil 15 gram pr liter kalles tørr, dvs. ikke søt. «Brut» står det på etiketten. Det er den vanligste varianten og passer til både aperitiff og matretter.

Her er et utvalg av herlige smaker dere kan nyte i den kommende sesongen!

Frankrikes mest solgte champagne

3951301 Nicolas Feuillatte Brut, kr 359,90 (Basis)

Lys gylden farge. Mange og vedvarende bobler. Duft av gule epler og appelsinblomst med et lite snev av sitrus og mandel. Frisk, balansert og elegant smak. En perfekt aperitiff, nydelig til kamskjell og retter av hvit fisk.

Svært anerkjent

Champagne Louis Roederer Brut Premier NV, kr 439,90 (Basis)

Lys strågul farge. Aromatisk og svært fruktig nese med fruktkarakter sitrus, gule epler, brioche og mineraler. Rik, balansert og kompleks stil, elegant mousse og lang syrefrisk avslutning. Passer som aperitiff, til fisk, skalldyr og alt du liker champagne til.

Biodynamisk champagne

5409301 Leclerc Briant Brut Réserve, kr. 409,90 (BU)

Helt nytt i Norge er champagne med druer fra biodynamisk dyrking, dvs. at ingen sprøytemidler er benyttet.  Jeg liker denne fordi den har en flott kombinasjon av friskhet som vi liker i champagne samt konsentrasjon og fylde. Den har tiltalende duft av røde epler, sitrus og blomster. Kompleks, kremet, frisk og balansert smak. Lang ettersmak med streif av kjeks og mineraler. Champagnen er helt tørr og kan nytes alene, og til retter du liker champagne til som hvit fisk og sashimi.

Roséchampagne i 200 år

4402201 Veuve Clicquot Brut Rosé, kr 479,90

Champagne er eneste vinregion hvor det er tillatt å blande rød og hvit vin. Den gule enke, Nicole Barbe Ponsardin-Clicquot, var den første som lagde rosa champagne i 1818 og den edle drikken feirer 200 års jubileum i år. På duft er denne champagnen utviklet, med preg av røde bær, hint av sjokolade, karamell og kjeks. På smak er den nydelig, med preg av røde bær som på duft, med ekstra touch av urter, mineraler og kjeks. Nytes som en deilig, rødmende og berusende aperitiff og til rosa mat, som laks, kalv, kylling og sjømat.

Rosé musserende

1282201 Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut, kr 169,90 (BU)

André Delorme lager utmerket musserende vin, og holder til i naboområdet til Champagne, nemlig Burgund. De lager en flott variant av rosa bobler, på druen Pinot Noir. Den avgir sval aroma preget av røde bær, eple og sitrus, og et hint av kjeks. Smaken er ung, saftig og kremet, med røde epler og bær, og diskret hint av brøddeig i ettersmaken. Passer som aperitiff, til fisk, skalldyr, og rosa kjøtt.

Cava delight

For at spanjolene skal kunne kalle sine bobler, cava, lages drikken på samme måte som champagne med annengangs gjæring på flaske. Kostnadsnivået er lavere enn i Frankrike og drikken blir rimeligere. Perfekt når man skal ha fest og trenger mange flasker til tørste gjester.

506801 Villa Conchi Cava, kr 139 (BU)

Cava med fersk og fruktig stil med preg av sitrus, fersken og noe bakverk. Balansert med frisk syre og fine bobler. Tørr. Laget på tradisjonell metode med annengangsgjæring på flaske og lagring på bunnfall i minst 12 mnd. Egner seg godt som aperitiff, til småretter, gjerne tapas og mye annet. Kun 11,5% alkohol