Trening som medisin!

 

I disse dager har det vært mye fokus på psykisk helse, åpenhet rundt vanskelige temaer og mobilisering av felleskapet. Men visste du at trening kan være like bra som reseptbelagt medisin for de som sliter med lette til moderate psykiske lidelser?

Forskere ved Gøteborgs Universitet har over flere år sett på hvordan den psykiske helsen endrer seg når inaktive personer starter opp med et lett treningsprogram. Det de har kommet frem til er at bare 15-20 min trening noen få ganger i uken vil ha stor betydning for den psykiske helsen. Jeg vet at mange ergrer seg om man skriver ting som at mat eller trening er fremtidens medisin, (medisin er medisin, vil de si) men mange leger og forskerene bekrefter at det faktisk har like stor effekt og betydning som piller. Aktivitet kan være med på å forebygge enkelte lidelser og psykiske plager og det er ikke mye som skal til, men det bør skje flere ganger i uken. Frekvens er i følge forskningen viktigere enn intensitet.

Det sier jo seg selv at en sitte-stillende sofasliter har lettere for å kjenne på tunge tanker enn en person som holder seg aktiv og gjerne kommer seg ut i frisk luft i tillegg.

Foto: Magnus Westerlund

Utfordringen her er jo å få disse inaktive, gjerne tungsindige menneskene til å komme igang. Vi snakker nemlig ikke harde puls-økter med hjertet i halsen og skjelvende muskler, men gåturer der du blir litt andpusten, lette kroppsvekt øvelser, svømming og annen moderat til lett aktivitet. Noe er alltid bedre enn ingenting, og det viktigste er at de øker aktivitetsnivået fra super-lavt til moderat i første omgang.

Generelt anbefales det at både unge og gamle bør være aktive minimum 30 min per dag – enten kan dette deles opp i 10 minutters bolker gjennom dagen eller i en enkelt økt – men det kan altså holde med bare 15-20 min for å bedre både den psykiske og fysiske helsen. Du bruker sikkert dobbelt så lang tid på å scrolle sosiale medier eller nettaviser i løpet av en dag…

Selv har jeg brukt trening som terapi så lenge jeg kan huske. Har jeg vært trist så har jeg hoppet inn i løpeskoene og kommet meg ut i skogen. Har jeg vært frustrert eller sint har jeg løftet på noe tungt. Trening har vært min medisin, min terapi, min meditasjon og min mindfullness. Jeg føler meg heldig, men jeg vet det ikke er like enkelt om du er dypt nede. Derfor gleder det hjertet mitt å lese om fastlegen, hjerneforskeren og forfatteren bak boken STERK HJERNE MED AKTIV KROPP – Ole Petter Hjelle `treningslegen´som startet mosjonsgruppe for sine pasienter. Alle vet nemlig hva vi bør gjøre, bør spise og så videre, men problemet er å starte opp. Det er smertefull å gjøre endring, men endring må til dersom du ønsker å få bedre helse og bedre psyke. Heia mennesker som Hjelle som tar tak og faktisk viser folk veien!

 

Når jeg føler meg sterk er jeg bedre rustet til å takle hverdagens utfordringer

Foto: Magnus Westerlund

Men jeg har aldri trent før…

Det du har gjort tidligere i livet, har ikke så stor betydning. Det som betyr noe er hva du gjør her og nå. – Det er altså aldri for sent å begynne å trene. Men det er også alltid for tidlig å slutte.

Men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre eller begynne med…

Nivået på treningen din er ikke så viktig når du begynner. Du trenger ikke imponere noen. Du trenger bare forandre ditt nåværende (ikke-eksiterende) nivå. Tenk bare hva det vil gjøre for psyken om du klarer å sette igang med noe nytt. Mestring vil hjelpe på selvtilliten og motivasjon til å opprettholde faste treningsvaner slik at endringen blir varig.

Jeg avslutter her med en liste over effekter av fysisk aktivitet tatt fra helsenorge.no

Fysisk aktivitet kan:

• være en kilde til glede, livsutfoldelse og positive mestringsopplevelser

• påvirke humøret positivt

• gi energi og mer overskudd i hverdagen

• redusere stress

• gi økt kroppsbevissthet

• bedre selvbilde og selvtillit

• bedre søvnen

• gi opplevelse av mestring

• bedre livskvaliteten

• gi sosialt felleskap

• dempe abstinens

• gi bedre vektregulering

• minske angst og depresjon

Så hva venter vi på?