Lun høstsalat med avokadodressing

Nå er vi noen dager ut i oktober og butikkene er godt i gang med å dekorere hyller og bord med gresskar i nydelige farger og fasonger. De ser mest ut som pynt der de står, men det mange ikke er klar over er at gresskar faktisk er skikkelig godt.

Gresskar er ikke minst veldig sunt og er en utrolig allsidig grønnsak. Den er rik på vitamin A som regulerer produksjonen av talg i huden og kan derfor bedre akne. I tillegg er den svært energifattig.

Da jeg bodde i London ble jeg hektet på gresskarsuppe. Jeg opplevde at der er de så utrolig flinke til å vise alt det gode man kan bruke restene etter Halloween til slik at ikke ordentlig mat går til spille. Det viser seg nemlig at flesteparten av gresskarene som skjæres ut til lykter verden over kastes etterpå. Hvor synd er ikke det? Jeg skal derfor ha et par oppskrifter nå i oktober som inneholder gresskar slik at dere også kan nyte denne -litt merkelige, men gode grønnsaken. 

Den første oppskriften er en lun høstsalat som kanskje kan gjøre overgangen fra sommerens varme vær og friske salater litt lettere. Denne retten kan man spise som den er -med godt brød og smør, eller som tilbehør til for eksempel kylling. 

 • Olje
 • Et liten hakkaido gresskar 
 • ½ flaskegresskar
 • 2 gulrøtter delt i store biter 
 • 1 gulrot strimlet som garnityr 
 • 20 rosenkål
 • 1 ts cumin
 • 1 ts chiliflak
 • Salt & pepper
 • En stor pose spinat
 • 250 g feta
 • 50 g granateple 

Dressing 

 • 1 Avokado 
 • 1 dl yoghurt naturell
 • 2 ss sitron
 • 1 ss honning
 • Godt med salt & pepper

Del gresskarene i to, skrap ut frøene og skjær skiver på ca. 1 cm. Fordel gresskarskivene, de to grovkuttede gulrøttene og rosenkålen utover en ildfast form med olje, chiliflak, cumin, salt og pepper. Bak på 190 grader i 30-40 minutter til de er møre. 

Fordel spinat på et fat og dander de ovnsbakte grønnsakene sammen med revet gulrot, feta, granateple og hasselnøtter. 

Dressingen lages ved å blande sammen alle ingrediensene med en stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper og tynn den ut med vann hvis den blir i tykkeste laget. Har du urter som kruspersille eller koriander til overs, kan dette også gjerne blandes inn i dressingen.

Visste du at frøene i gresskaret også kan brukes. Skrap frøene ut, rens dem og bak dem i ovnen med litt salt.