Toast med kantarell og avokado

Det er ikke mange år siden jeg plukket kantarell for første gang og siden har jeg vært hektet. Det å finne et lite gult felt i en lysning eller bak en knaus gjør i hvert fall meg litt lykkeligere. For dem som derimot ikke har funnet sin indre sanker har butikkene heldigvis sopp i noen uker til. 

Kantarellen er gul som kveldssolen, dufter kraftig og har karakteristiske riller under hatten. Små knopper dukker opp så tidlig som i juni her til lands og sesongen strekker seg ut i oktober. Den milde og nøtteaktig smaken gjør kantarellen til en allsidig ingrediens. Jeg synes derimot den er aller best når den ikke må konkurrere med andre sterke smaker og når den tilberedes enkelt, som stekt i smør eller i en kremet saus. 

De fleste har kanskje hørt at D-vitamin er solens vitamin, men visste du at kantarellen er en av få planter som har rikelig av dette vitaminet? Alle celler i kroppen har et bindingssete for D-vitamin og det kan se ut som det regulerer rundt 900 gener; altså produksjon av stoffer som er med på å bestemme kroppens egenskaper. Det forskes masse på D vitamin og vi vet at det er viktig for et topp fungerende immunforsvar, for at kalsium skal tas opp og dyttes inn i skjelettet så det blir sterkt og for at musklene skal fungere optimalt. Så fråts i denne litt eksklusive råvaren med god samvittighet!

Ingredienser til en skive

  • 1 skive grillet brød
  • 1/2 avokado
  • 100 g kantarell 
  • Ristede pinjekjerner
  • Alfalfa spirer
  • Salt & pepper
  • Smør

Stek brødskiven i en panne med litt smør til den er gylden og fin. Kutt opp en halv avokado og legg den utover skiven. Stek soppen i tørr panne på medium varme til den slipper vann. Når den begynner å brunes skrur du opp tempen og legger en klatt smør i pannen sammen med salt og pepper. Plasser kantarellene, pinjekjernene og spirene på toppen av avokadoen og nyt.