Kamskjell & wasabi

Når jeg har venner på middag synes jeg det er koselig å kunne sitte mest mulig rundt bordet. Mat som kan lages på forhånd eller som lages i en fei er derfor alltid fint. Kamskjell er en råvare som virkelig går lynraskt å tilberede. Det krever i tillegg få andre elementer på tallerkenen, ofte holder det med en puré og noe som knaser for litt tekstur. 

Norske kamskjell er i verdensklasse med sin størrelse og søte smak. De spiselige delene er den hvite muskelen og rognen som ligger midt i skjellet. Når du først har lært deg å åpne og rense skjellet selv, tar det ikke lang tid å rense til en hel armé rundt bordet. Og kjøp ferske, de er helt overlegne på smak synes nå jeg. Kamskjell kan spises rå som sashimi, stekt eller gratinert. Jeg liker aller best å karamellisere dem i pannen med smør, salt og pepper.

Kamskjell inneholder selen som er et lite skjønnhetsmineral. Det beskytter alle cellers lille omkransende membran mot skade og er derfor et viktig mineral for å bremse aldringsprosessen. Selen har faktisk også flere egenskaper mot aldring; det beskytter mot skade i huden forårsaket av sol, mot pigmentering og mot betennelse i hudens overflate. 

Ingredienser til to personer 

  • Kamskjell (1-2 stk per person er en fin forrett)
  • 1 Avokado
  • 2 ts Olje
  • 1/2 ts Wasabipaste (smak deg litt frem)
  • Salt
  • Pepper
  • Noen dråper lime 
  • 1 dl edamamebønner
  • Granateple 
  • Spirer 

Åpne kamskjellene litt med en butt kniv, før kniven tett mot det flate skjellet gradvis til muskelen løsner. Med fingrene finner du et lag mellom muskelen og resten av innholdet i skjellet og presser muskelen forsiktig fri.

Bland avokado, olje, wasabi, lime og litt salt i en stavmikser og kjør det til en puré. Kok edamamebønnene i vann i ca. ett minutt, hell av vannet og sett dem til side. Stek kamskjellet på høy varme med smør, salt og pepper i ett minutt på hver side. 

Legg pureen midt på en tallerken, plasser kamskjellet oppå og dander med granateple, edamamebønner og spirer.