Hjemmelaget godis

I denne gaviditeten, sammenlignet med den forrige, har jeg hatt mye større søtsug. Har hørt at det kan være fordi det ligger en jente der inne denne gangen, men hvem vet… Jeg har iallfall spist mye mer frukt og søtsaker, og ikke bare med god samvittighet. Kombinasjonen av trøtthet og søtsug er ikke alltid bra, fordi man gjerne tyr til raske og enkle løsninger. Og en liten Daim eller litt for mange druer kan også ødelegge for den virkelige matlysten. Jeg prøver å begrense meg, men innrømmer glatt at jeg på ingen måte bare har spist sunt i løpet av denne graviditeten.

Anyways… Jeg kom over et tips om oppskrift på noen «litt sunnere» sjokoladeboller på Instagram. Det var via den kanadiske bloggeren Ana, og det som fanget oppmerksomheten min var nøkkelingrediensene mørk sjokolade (jeg er egentlig ikke et sjokolademenneske, mer vingummi-typen..) peanøttsmør og havsalt! Ding dong, det må jo smake litt som Reese’s Buttercup, som når jeg tyr til sjokolade, er noe av det beste jeg vet!

Jeg gikk til innkjøp av det jeg manglet og satte i gang. Å lage «raw food» uten rett utstyr er ikke bare bare. Å blende disse ingrediensene uten noe særlig veske var ikke så lett, men jeg fikk det til, til slutt. Og en annen ting: jeg glemte havregrynene som skulle oppi. Det var det mannen som gjorde meg oppmerksom på da han fikk smake og sa «kanskje de kunne hatt litt havregryn i seg».. Ja ja, de ble faktisk veldig gode likevel. Så nå ligger de i en boks i kjøleskapet, sånn at jeg kan unne meg én om dagen når søtsuget tar overhånd.

Her kommer oppskriften gjengitt fra Bluebirdkisses.com. Jeg bruker sånn målebeger som har mange størrelser, der finner man det amerikanske og kanadiske oppskrifter kaller «cup». Jeg målte uansett disse ingrediensene litt på slump.

Ingredienser:

  • 1 cup dadler uten stein
  • 1/3 cup mørk sjokolade, grovhakket
  • 1 cup økologisk, naturlig peanøttsmør (altså uten tilsatt sukker)
  • 1 spiseskje havsalt
  • 2 spiseskjeer hempfrø
  • 2 spiseskjeer chiafrø
  • 1/3 cup havregryn (jeg bruker glutenfrie da jeg har cøliaki)
  • 1 spiseskje vann (jeg brukte litt mer enn det)

Bland alle ingrediensene i en blender. Her må det røres for at blenderen skal klare å jobbe. Jeg ødela en slikkepott ved å dytte på massen mens blenderen gikk, så anbefaler ikke å røre mens blenderen går (hallo i luken frk utålmodig). Vet det finnes rawfood-maskiner som er egnet for dette, men det er ikke nødvendig for å komme i mål. Jeg tenker også at hvis man legger dadlene litt i bløt i forkant, så blir det kanskje lettere. Det skal jeg prøve selv neste gang. Da miksen var ferdig blandet rullet jeg små baller som jeg igjen rullet og dyppet i kakao og kokosmasse. Puttet de i en boks, satte den i kjøleskapet til de ble faste og fine. Og de smaker GODT!