Marokkansk grønnsaksgryte med gresskar

Jeg er en skikkelig frysepinn og nå som temperaturen sniker seg ned mot frysepunktet, er det på høy tid å finne frem ullgenser, stearinlys og litt varmende rødvin i glasset. 

Vi er så heldige som virkelig får kjenne de ulike årstidene så godt på kroppen, det skaper lengsel etter det som var og glede over det som er eller det vi har i vente.

Når årstidene endrer seg endrer også matlystene seg, det gjør i hvert fall mine. Plutselig er det kraftigere smaker og varmende mat som står på ønskelisten. Restauranten Momo i London var min første forelskelse i de marokkanske smaker og gryter. Sterkt og kraftig krydder blandet med sødmen fra tørket frukt kan tine enhver kropp i kulden. 

Denne gryten er proppfull av grønnsaker. Å bytte ut kjøtt en gang i blant kan være kjempefint for helsen. Det viser seg nemlig at en vektnedgang med et plantebasert kosthold er effektivt for å fjerne det fettet vi ikke ser, altså det som gjemmer seg på innsiden og som ikke er bra for helsen vår på sikt! Så nyt denne grønnsaksgryten i kulden, gjerne med et godt glass rødvin.

Ingredienser

 • 1 aubergine
 • 1 rødløk
 • 3 fedd hvitløk
 • 5 ss soyasaus 
 • 1 dl vann
 • 1/2 ts røkt paprika
 • 1 ts ingefær 
 • 1 ts spisskumin
 • 2 ts kanel
 • 2 ts Ras el hanout (nord-afrikansk krydderblanding)
 • 3 ss harissa (grillet paprika & chili paste)
 • salt & pepper
 • 1 squash
 • ½ flaskegresskar
 • 1 søtpotet
 • 1 gulrot 
 • 1 paprika
 • 1 boks kikerter
 • saften av ½ sitron
 • 2 bokser hermetiske tomater
 • 8 grovkuttede dadler 
 • 8 grovkuttede aprikoser
 • serveres med ris, hakket koriander og ristede mandler. 

Fres løk, aubergine og hvitløk i en gryte med olje. Når dette er gyldent blander du inn soya og vann før du legger på et lokk og skrur ned temperaturen til middels varme. Dette skal putre til du nærmest har en tykk puré. Putt alle de resterende ingrediensene, unntatt dadlene og aprikosene, i kjelen. Vend alt sammen og la det stå å småputre til de største bitene er møre, opptil 45 minutter avhengig av størrelse. Noen minutter før servering blander du inn dadler og aprikos. Dander retten med hakkede mandler og koriander, og server med ris og/eller en frisk grønn salat.