Valnøttbrød med fiken og chevre

Når det dufter nybakt brød i huset tenker jeg alltid på mamma. Hun bakte verdens beste brød da jeg var liten, og jeg spiste det rykende ferskt med smør sittende på kjøkkenbenken mens jeg observerte alt hun holdt på med. Dette er ikke mammas brød, men mitt eget, og jeg håper jeg kan skape like koselige minner for min lille jente med bakst på kjøkkenet. 

 

Dette brødet er enklere å lage enn det ser ut som og det er aller best med det samme det kommer ut av ovnen. Innholdet kan du variere i det uendelige. Jeg er svak for kombinasjonen av salt og søtt, så fiken og chevre er min favoritt. 

Fiken får ikke skryten den fortjener. Frukten er rik på kalsium, kalium og mangan som alle er viktige for et sterkt skjelett. Den inneholder fiber som renser fordøyelsessystemet, omega-3 fettsyrer og og antioksidanter.

Jeg har tilsatt litt rødbete i syltetøyet slik at fargen blir nydelig rød. Restene av syltetøyet må du spare til ostekveld med jentene! 

Brøddeigen

 • 350 landhvete
 • 350 speltmel
 • 20 g gjær
 • 1ts honning
 • 15 g salt
 • 120 g finhakkede valnøtter

Fikensyltetøy

 • 400 g tørket fiken 
 • Saften fra 1/2 sitron
 • 1 ts vanilje
 • 20 g rødbete
 • 3,5 dl vann

og til slutt…

 • 200 g chevre

Fikensyltetøy 

Kutt av stilken på fikenene og del dem i fire. Ha fiken, sitron, rødbete og vann i en gryte og kok dette på middels varme til fikenene blir bløte. Bruk en stavmikser og kjør dette til en fin pure, tilsett vanilje og sett syltetøyet kaldt. 

Brødet 

Bland gjær og honning i lunket vann og rør gjæren ut. Tilsett mel og valnøtter og elt deigen for hånd eller med kjøkkenmaskin. La deigen heve i 2-3 timer til dobbel størrelse. 

Tilsett salt og elt deigen igjen til alt saltet er blandet godt inn. Kjevl deigen ut til en stor firkant. Smør på 2/3 av fikensyltetøyet, resten spares til ostekvelden:), og smuldre chevre over.

Rull deigen sammen til en pølse og legg den skrått på et bakepapir. Del deigen i midten på langs, tvinn så disse to lengdene over hverandre og la deigen heve i ca. 1 time. 

Stek på 180 grader i 40 minutter. Nytes lun på en kald kveld, gjerne med andre enkle retter ved siden av.