Misomarinert kveite

I London fikk jeg for flere år siden servert det som har blitt min favorittfisk; black cod. Dette er derimot ikke en torsk slik navnet antyder og den kalles på norsk for sabelfisk. Fisken er fet og den glaseres gjerne i en misomarinade slik at den får en synderlig søt og sticky utside. Den er dessverre litt sjelden her til lands, så jeg har laget min egen vri med kveite. Retten er lett å lage, men det er viktig at man planlegger litt ettersom fisken skal ligge i marinade i 2 døgn.

Miso er en proteinrik paste laget av fermenterte soyabønner. Det er en basisvare i Japan der den brukes i supper, sauser og marinader for å bringe frem den femte smak; umami. Ofte må man jakte litt for å få fatt i denne godsaken, men den finnes i utvalgte butikker og på nettet. Når du først har smakt den er du villig til å jakte litt, den er nemlig helt nydelig. 

Proteiner er ikke bare energigivende næringsstoffer som inngår i muskler. I kroppen har vi tusenvis av forskjellige proteiner med ulike oppgaver. Noen proteiner frakter oksygen, noen forsvarer oss mot sykdom, noen er hormoner og andre gjør at vi kan se lys. Det er ikke bare dyreriket som gir oss dette viktige næringsstoffet, både gresskarkjerner og soyabønner inneholder faktisk mer protein enn fisk og kjøtt. 

 

Misomarinert kveite til 4 personer

 • 4 ss hvit misopaste 
 • 70 ml sake
 • 60 ml mirin
 • 3 ss sukker
 • 1 blomkålhode 
 • 2 dl mandelmelk
 • 1 klatt smør 
 • 1 pose grønnkål
 • Olivenolje
 • Flaksalt
 • Reddik

Kveite

Ha mirin og sake i en kjele og gi dette et oppkok slik at alkoholen fordamper. Trekk kjelen til side, rør inn miso og sukker før du igjen koker opp blandingen og avkjøler den helt i kjøleskap. Legg kveiten med misomarinaden i en pose i kjøleskapet. Vend fisken noen ganger i løpet av de to dagene den skal marinere. 

Stek fisken på 150 grader i 14-15 minutter og hell marinaden fra formen over fisken med jevne mellomrom. De siste minuttene setter du på grill slik at fisken får en gylden skorpe. 

Blomkålpure

Del blomkålen i biter, hell over mandelmelk og strø på salt. Kok til blomkålen er mør og kjør puréen jevn med stavmikser. Smak til med smør.

Grønnkålchips

Fjern stilken fra grønnkålen og riv bladene til passelig størrelse. Vend dem i litt olje (ikke mye) og strø flaksalt over. Stek på 130 grader til chipsen er crispy. 

Legg blomkålpure og fisk på tallerkenen og strø over grønnkålchips og finkuttede reddikskiver.