En solskinnshistorie -Johan Hellström

Björn Axén åpnet sin første salong i Sverige i 1963, og siden den gang har varemerket vokst til å bli et av Sveriges største innen hårpleie. Også i Norge kjenner vi nå godt til Björn Axéns anerkjente hårprodukter.

Mye av suksessen er takket være Johan Hellström som i 1993 fikk den sjokkerende og uventede beskjeden om at han hadde arvet hele Björn Axéns sitt imperie.
På den tiden var Johan en 27 år gammel lærling hos Björn Axén som gikk med en stor drøm om å bli musikalartist. Livet tok dermed en annen retning da Johan takket ja til Björn Axéns vanvittige arv, og har med stor suksess bygget videre på Björn Axéns imperie sammen med sin kollega Peter Hägelstam.

Hva følte du den dagen du fikk beskjed om at du skulle overta etter selveste Björn Axén?
Først og fremst var det et sjokk siden vi aldri hadde hengt eller spist middag sammen. Jeg forstod ikke hvorfor han valgte meg, og da det gikk opp for meg hva som hadde skjedd ble jeg redd. Redd for å mislykkes og redd for ikke å klare det. Men etter hvert som sjokket ga seg utviklet tankene seg til at: nå skal jeg vise dem, og brettet opp ermene for å gå i gang med den fantastiske muligheten jeg hadde fått.

Hva er filosofien til selskapet og hvilke verdier er det du har vært opptatt av å ta vare på og stå for?
Vi i Björn Axén er opptatt av å hjelpe mennesker til å oppleve velvære og ikke minst trives med seg selv. For at man skal trives med seg selv må man også våge å si og stå for sine meninger, og å være generøs mot omverdenen.
Vi ser også hele tiden fremover og alt Björn Axén gjør, gjør vi grundig og vi gjør det med respekt for hverandre og mot omverdenen.
Vi har også lang og bred kompetanse innen ulike områder som produktutvikling, kurs og i salongene. Vi vet hva våre kunder vil ha og skaper et tilbud som er av høy kvalitet.
Siden vi har eksistert så lenge kan vi frisørbransjen godt og jobber hver dag med å bli bedre på det vi gjør og å alltid kunne innfri våre kunders forventninger.
Også ser vi skjønnhet i alle mennesker og behandler alle likt uavhengig av hvem de er, hva de tror på og hvem de elsker.

Har du noen gang vært redd for at du ikke skulle lykkes?
Absolutt, selskapet var nesten konkurs da jeg tok over, så redselen for å miste personalet og det å ikke lykkes var veldig intens. Og det var da særlig på et tidspunkt da banken tok tilbake lånet etter bare noen måneder som gjorde at alt så veldig kritisk ut for selskapet.

Hva mener du er det viktigste du har gjort for å lykkes?
Noe av det viktigste har vært å etablere en kultur hvor dyktige medarbeidere trives godt og vil bli i selskapet. Vi har også skapt et miljø og en atmosfære i salongene våre der kundene vil være og ikke minst betale for å være. Vi trener og utdanner både våre frisører og ansatte kontinuerlig for alltid å ligge i forkant, og det er viktig for oss at det hele tiden skjer en utvikling med selskapet og varemerket. Vi vil alltid strekke oss langt for å bli bedre på det vi gjør.

Hva er dine styrker og svakheter?
En av mine styrker er at jeg er god på å samle medarbeiderne mine for å nå de målene vi har satt sammen. Jeg elsker å skape engasjement og driv hos mine ansatte, og jeg gir aldri opp hvis det er noe jeg vil få til- da blir jeg som en liten ivrig pitbull!
Mine svakheter derimot er at jeg av og til kan være for rask, ja, og så kan jeg av og til bli for emosjonell i mine beslutninger som gjelder selskapet.

Tips til andre grundere?
Det er viktig å ha et tydelig og gjennomarbeidet konsept. Skap en visjon med tydelige mål som alle forstår og engasjerer seg i. Det er også viktig å lytte og følge opp underveis.

Hvordan vil du beskrive en dyktig leder?
En dyktig leder setter felles mål og visjon i samarbeid med sine ansatte som alle er enige i og engasjerer seg i like mye. Det er også viktig som leder å kunne skape et team som utfyller hverandres kompetanse, styrke og svakheter. Man står sterkere sammen og når derfor sine mål.

Til sist: Hva gjør deg lykkelig?
Og reise, spise god mat og være sammen med min familie og mine venner.