Jordskokksuppe med artisjokk

Desember er en koselig tid med juleselskaper, pynting og planlegging av høytiden som er i vente. For mange kan den også oppleves litt strevsom med sene kvelder, mye mat og forkjølelse hjemme. Følelsen av at tiden ikke helt strekker til rammer oss alle, og da bør ihvertfall hverdagsmiddagen være enkel og sunn slik at kroppen får hentet seg inn mellom slagene. 

Jordskokken er en knudrete liten rotgrønnsak proppfull av smak. Den var mye brukt før poteten kom, men den burde definitivt få sin plass i rampelyset igjen. Den har en nøtteaktig smak og er rik på kalium og folat. Folat (B9) viser seg i studier å kunne redusere nivået av homocystein i kroppen. Et høyt nivå av homocystein er koblet til blant annet økt fare for depresjon og andre sykdommer i hjernen som demens. Så kanskje jordskokken kan løfte humøret litt i tillegg til å gi deg et nydelig måltid. 

Jordskokksuppe til 4 personer

  • 800 g jordskokk
  • 400 g potet
  • 1 liter mandelmelk
  • 1 buljongterning
  • Olivenolje 
  • Salt og pepper
  • Salt
  • 4 artisjokker

Suppe 

Skrell, kutt og kok jordskokk og potet i mandelmelk og buljong.  Når bitene er møre jevner du suppen med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og litt god olivenolje. 

Chips 

Skjær tynne skiver av 3-4 jordskokker med kniv eller mandolin. Legg disse utover et bakepapir og strø litt salt over før de stekes på 130 grader til de er nydelige gyldne og sprø.

Artisjokk 

 

Kutt av stilken på artisjokken og kok hele i saltat vann opptil 40 minutter avhengig av størrelse.

Server suppen med godt brød, dander med chips, dypp artisjokkbladene i suppen og nyt.