Dear Santa

Vi er allerede over halvveis inn i julekalenderen og jeg liker førjulstiden bedre enn selve julen. Romjulen gir meg ofte følelsen av antiklimaks, litt sånn «er det over allerede». Men i år har jeg ikke gått så «all in» i førjulstiden som jeg pleier. Vi har ennå ikke pyntet til jul, eller skaffet oss juletre.

Men vi har vært på julemarked og bakt pepperkaker, kjøpt inn ny julestjerne til vinduet og handlet julegaver. Og så ser jeg på julekalender på TV. Tinkas jul. Jeg er den eneste i familien som ser på, og gjør det om morgenen mens jeg ammer. Barnslig glede. Så litt julestemning har jeg altså rukket å få. At det skorter på pynt og tre kommer naturligvis av at vi har fått et nytt familiemedlem. Tiden har bare ikke strukket til. Jeg håper det kan bli jul i heimen i løpet av helgen.

Jeg verken gir eller får julegaver av så mange. Det blir med familie og noen få venninner og deres barn. Mannen og jeg vurderte å sløyfe gave til hverandre i år, men så har vi landet på å gi hverandre et fint sengesett fra det danske, bærekraftige merket Aiayu. Men en ny, liten baby i hus tilbringes det mer tid i sengen enn ellers og da kan den gjerne by på det beste. Gaven var (selvsagt) min idé, jeg er ganske svak for fint sengetøy. Ikke så spennende kanskje, men en fin investering og noe vi kommer til å sette pris på i hverdagen.

Til tross for at jeg neppe får noe av dette (sett bort i fra sengesettet) så har jeg satt sammen noen juleønsker fra ulike, mer bærekraftige merker jeg liker. For tiden drømmer jeg om utvalgte plagg fra merker som prøver å tre så varmsomt som mulig når de produserer varene sine. Jeg vil heller ha færre, men fine, ting som skal brukes igjen og igjen og som også gjerne skal tåle tidens tann. Tidløse plagg og ting jeg ikke blir lei av.

Venninnen min Celine (vi møttes gjennom jobb og var kollegaer for over ti år siden!) lanserte eget klesmerke denne høsten, Envelope 1976. Kolleksjonen er stilren, bohemsk, men samtidig minimalistisk. En estetikk som er helt opp min gate. Det kuleste av alt er at Envelope 1976 har fokus på bærekraftig produksjon. Og alle plaggene er farget med «natural dye», en trend som er mye større i land som USA og Australia enn her hjemme. Dermed er fargepaletten begrenset, men består av nyanser av krem, beige, brunt, svart og aubergine. Jeg har skaffet meg en deilig bukse fra høstkolleksjonen, men skulle gjerne også hatt en av kjolene og den ribbestrikkede genseren også. Fører det opp på ønskelista..

Envelope 1976

Danske Aiayu (som har både butikk i Oslo og norsk nettbutikk) er og blir en favoritt. De produserer bærekraftig i alle ledd som betyr alt fra materialbruk, produksjonsmetoder og rettferdig lønn til arbeiderne som lager varene de selger. Da kan man skjønne at prisene er langt høyere enn hos kjedebutikkene. Som med sengesettet jeg ønsker meg til jul, så må plagg og interiør fra Aiayu anses som investering. Lommeboka tillater ikke noe annet. De lager slow fashion og jeg tillater meg lang beslutningsprosess og overveier lenge før jeg bestemmer meg. Akkurat nå står deres fine jumpsuit øverst på ønskelista. Den er jo så ammevennlig. Du leste kanskje anvendelig, neida, amme-vennlig! Med ullundertøy under kunne jeg levd i den hele vinteren og bare kneppet opp hver gang jeg skulle amme. Toppet med en deilig ulljakke og et par gode ullsokker til hadde vinteruniformen vært klar. Tviler på at den kommer til å ligge under treet, men det er jo lov til å håpe. Dessuten lever ønskelista mi lenger enn til julaften, og det hender jeg innfrir noen av ønskene selv.

Aiayu

Til barna prøver jeg å kjøpe, gi og ønske oss ting som er varige og helst laget av noe annet enn plastikk. Treleker, fine bøker, økologiske klær. Til lille Nomi ønsker vi oss alltid gode plagg fra Nøstebarn. Til Bodhi står hjemmestrikk og plagg fra Bobo Choses høyt på lista. Dessuten er jeg svak for fine barnemøbler av tre. Denne sengen fra Kalon Studios er (og blir) en drøm. Men det er jo lov til å drømme… Når barna blir litt eldre skal opplevelser toppe ønskelista. Aktiviteter familien kan gjøre sammen, ulike kurs for barn, overnatting på fine steder i Norge, konsertbilletter, teaterbilletter, museumsopplevelser og mye annet gøy jeg ikke kommer på i farta.

Ønskeliste til barna.

Jeg har også noen ønsker til både meg selv og barna fra utenlandske nettbutikker. Her blir det gjerne med online vindusshopping. Jeg har favorittmerker som Misha & Puff, Polka Dot Club, Rudy Jude, Nature Baby og Babaa, Skall Studio og Ilana Kohn, hvor flere ting står på ønskelista. Men så er det dette med bærekraft og bestille fra utenlandske nettbutikker…For så skal jo varene flys fra USA, New Zealand eller Europa, og fortolles inn til Norge. Da blir det både dyrt og ikke helt miljøvennlig (med så lang reisevei for pakkene), selv om disse merkene har fokus på bærekraft. En sjelden gang kan jeg tillate meg et slikt kjøp til meg selv eller barna fra disse nettbutikkene, men da skal det igjen overveies nøye og lenge før jeg trykker «buy now».

Sist, men ikke minst ønsker jeg meg alltid deilige produkter til å forkjæle meg selv. Meg, meg, meg! Neida. Det blir ikke så mye tid til meg, meg, meg med en liten en på armen. Derfor craver jeg det kanskje enda mer akkurat nå. Mammakroppen trenger litt kjærlighet, og fjeset trenger glød. Her er noen produkter jeg tror ville hjelpe. De norske nettbutikkene som Pureyou.no og Økologisk (under Gimle Parfymeri) gjør en god jobb med å samle og selge «snille» produkter. Det føles alltid trygt og fint å kjøpe eller ønske seg noe derfra. Dry brushing (har jeg skrevet om før) er fremdeles et hett tips og noe jeg selv er opptatt av post fødsel. Ønsker meg børster fra danske Karmameju. Og har du hørt om probiotisk hudpleie? Altså probiotika (sunne bakterier) for hudhelse.  Tidligere har jeg brukt produkter fra et merke som heter Aurelia. Nå tester jeg hudpleieprodukter fra Esse. De er både økologiske og veganske. Spennende, eller hva? (Mer om dette i et eget innlegg senere.) Rudolph Care er alltid en sikker vinner enten å gi i gave eller å motta selv. Deres julekit er bare så fine.

Tilbake til bærekraft og kjøpebonanza i julen. Det føles litt som om man aldri kan gjøre alt helt riktig. Da skulle man i grunn aldri ønsket eller kjøpt seg noe nytt. Så mottoet for gaveønsker, gaver man gir, og ikke minst egne innkjøp får bli å kjøpe mindre, velge nøye og bruke tingene ofte og i lang tid. Det sier nå iallfall jeg til meg selv. Å gi eller motta en lite gjennomtenkt gave bare for å ha byttet gaver er så passé.

Og PS. Innlegget innholder ikke reklame (I wish, ha ha). Bare jeg som er fan av disse merkene. Med andre ord en helt ærlig ønskeliste. Sånn hvis du lurte 🙂

Og hvis du orket å lese helt ned hit vil jeg ønske deg en fortsatt fin førjulstid. Håper du stresser minimalt og hygger maksimalt. Alt godt til neste gang!

J x