Hørt om probiotika for huden?

Esse Probiotic Skincare

Visste du at hele 90% av kroppens totale celleantall består av bakterier, sopp og virus? Disse kalles og utgjør vårt unike mikrobiom. Mikrobiomet ser altså ulikt ut hos alle mennesker, og disse cellene utfører livsviktige oppgaver som bidrar til god helse.

Du har garantert hørt om probiotika for bedre tarmhelse, men kanksje ikke for huden? Nå skal du høre…

Under fødsel, når babyen presses gjennom fødselskanalen hos mor tilføres bakterier fra mors skjede (og endetarmsåpning!). Forskning viser at barn som fødes vaginalt har langt flere sunne bakterier på huden som nyfødt, sammenlignet med barn som kommer til verden ved keisersnitt. Videre får babyen bakterier tilført via kroppskontakt med foreldrene sine, gjennom amming og i kontakt med omverdenen. Bakterier kommer også til oss gjennom maten vi spiser.

Bakteriefloraen vi opparbeider oss påvirker alle kroppens funksjoner. Den største delen av alle kroppens bakterier holder til i tarmen, men også på kroppens overflate, både på og i huden er det et høyt antall (vi snakker millionvis) mikrober.

Alle kroppens millioner bakterier er som et eget organ, og vi er avhengige av disse for god helse. De påvirker alt fra kroppens signalstoffer, hormoner og nervebaner til stoffskiftet, insulinproduksjonen, immunforsvaret, hukommelsen, konsentrasjonen, psyken og hudhelsen vår.

Probiotika er for de fleste kjent fra helskost som tilskudd man tar for å oppnå bedre tarmhelse. Nå har det blitt mer og mer vanlig å tenke snille, sunne bakterier også når det kommer til hudhelse og hudpleie. Rikelig med gode bakterier på og i huden er viktig for hudens barriere. En sterk og sunn hudbarriere reduserer risikoen for tørrhet, kløe og betennelse i huden.

Hudpleie som fremmer det mikrobielle miljøet i og på huden er altså i vinden, og flere produsenter tar i bruk teorien. I hudpleieseriene som er på markedet finner man både pro- og prebiotika. En del produkter inneholder probiotika, altså levende bakterier, gjerne hentet fra planter og alger, mens andre produkter inneholder prebiotika, som gir næring og grobunn til de allerede eksisterende gode bakteriene.

Esse – probiotisk hudpleie fra Sør-Afrika.

For noen måneder siden var jeg på pressemøte med Esse. Esse er foreløpig verdensledende innen forskning på probiotika og hudhelse. Serien er utviklet av Trevor Steyn, en biokjemiker fra Sør-Afrika. Serien er sertifisert økologisk, vegansk og er heller ikke testet på dyr. Produktene er laget for å skape et miljø på huden som nærer og gir vekst av gode bakterier. Esses filosofi  går ut på å optimalisere hudens helse slik at aldringsprosessen bremses. I to av Esses serumer finner vi probiotika, altså levende bakterier som produserer melkesyre og bidrar til å holde hudens ph-verdi lav. Ingrediensene i hudpleieserien er i hovedsak hentet fra afrikanske planter.

Nå har jeg brukt produkter vra Esse i en del uker. Jeg er ikke så god på å se om huden min endrer seg bemerkelsesverdig når jeg tester hudpleie. For det er ikke sånn at jeg har et avgrenset problemområde jeg kan følge med på om bedrer seg. Men jeg kan med hånden på hjertet si at jeg virkelig liker produktene til Esse. De føles også fine å bruke ettersom de er økologiske og veganske, jeg som nusser på, og koser med, en baby hele dagen. Jeg har nokså tørr hud og har derfor naturligvis testet deres «Cream cleanser» fremfor en gel-variant. Denne er deilig, gjør jobben med å fjerne smuss og den lille sminken jeg eventuelt har på, uten at huden føles tørr etterpå. Videre har jeg testet seriens «Probiotic serum», altså et av de serumene som inneholder levende bakterier. Dette serumet elsker jeg! Deilig konsistens og lukt, og det føles så godt både å påføre og ha på huden. I tillegg er det drøyt, det trengs bare ett pumpetrykk fra flasken. Jeg har også testet to ulike øyekremer «Sensitive eye cream» og «Eye Contour cream». Jeg har brukt den for sensitiv hud om kvelden (fordi øynene mine lett reagerer på øyekrem når jeg legger meg) og den andre på dagtid. Vet ikke om det er noen logikk i å gjøre det på denne måten, men tenker at øyeområdet blir ivaretatt, og får den fuktigheten det så sårt trenger, nå når det er vinter og huden min er ekstra tørr. Etter serum og øyekrem har jeg brukt «Rich moisturiser» en ansiktskrem som er lysebrun. Veldig helsekost-aktig både i utseende og lukt kanskje, men man skal ikke la seg skremme for den er rett og slett veldig god på huden. Den er drøy og gir rikelig med fukt.

Ny favoritt – Probiotic Serum fra Esse.
Jeg har testet Esses «Rich moisturiser».

Det er flere merker på markedet nå som bruker pre- og probiotika. Tidligere har jeg testet et oljebasert nattserum fra et annet probiotisk hudpleiemerke som heter Aurelia. Elemis, Darphin og Thalgo er andre merker som har tatt i bruk bakterier som virkemiddel i produkter i sine hudpleieserier.

Aurelia Cell Repair Night Oil.

Ble du nysgjerrig? Les mer om Esse på deres hjemmesider, eller ta kontakt med en hudpleiesalong som fører merket.

Selv tok jeg kontakt med presseansvarlig hos Esse fordi jeg var nysgjerrig, ute etter å prøve noe nytt, som også gjerne skulle være et mer bærekraftig valg innen hudpleie. Dette innlegget er altså ikke betalt, men produkter ble gitt til testing.

Kilder: NFVB.no / Esseskincare.com/no