Min brilliante venninne, Celine Aagaard

Overskriften på dette innlegget burde kanskje ha vært Envelope1976 – intervju med kreativ leder, Celine Aagaard, eller noe i den duren. Men så kunne jeg ikke la være. Jeg tar av meg hatten for Celine som ut av det blå lanserte eget klesmerke som, innen sitt første år på markedet, nå selges hos Net-A-Porter.

Dyktige Celine – power woman i power suit.

Jeg har kjent Celine siden 2007, sånn omtrentlig. Vi jobbet tett på hverandre den gangen i Aller Media, og ble raskt gode venninner. Vi har også jobbet sammen, i samme redaksjon, da vi begge jobbet i motemagasinet Stylemag. Det føles lenge siden. Instagram var helt nytt i Norge da vi jobbet der, og for Aagaard sin del har blogg og Instagram ført karrieren hennes i nye retninger, og over breddegrader få kan skryte av i Norge. Celine har alltid jobbet hardt, stått på med stort, brennende engasjement i alt hun gjør. Og sånn sett er det ingen overaskelse at hun er der hun er i dag. Teft og utholdenhet fører hen.

Envelope1976 ble lansert i november 2018 og allerede i vår slapp Melk og Honning nyheten om at merket nå er kjøpt inn og skal selges hos luksusnettbutikken Net-A-Porter. Det er ingen liten bragd for et nyoppstartet forholdsvis lite merke fra Norge.

Pia Nordskaug og Celine Aagaard bak merket Envelope1976.

Celine og jeg rekker en kaffe altfor sjelden, men vi ses når vi kan og for en tid tilbake sa jeg til henne at jeg gjerne ville skrive en sak om Envelope1976. Jeg fyrte av noen spørsmål på mail (sånn må det bli når tiden er knapp) og omsider fikk jeg svar.

Dykk inn i Envelope-universet og la deg inspirere av denne dyktige dama.

Fortell kort om grunnideen bak Enevelope1976 og hvordan merket ble til.
Envelope1976 er et norsk klesmerke med fokus på bærekraft, designet for den moderne kvinne som er opptatt av plagg som varer, og som ikke går ut på dato. Plaggene er designet for å brukes på flere måter. For oss er fokuset på hvordan vi kan viske ut sesongene, og samtidig presentere tidløs design i form av plagg som er multifunksjonelle, minimalistiske og stilrene, i mer holdbare materialer. Det feminine møter det maskuline i en fin harmoni. Envelope1976 ble lansert høsten 2018, men ideen og de første skissene har vært der i flere år. Vi har bare ikke hatt dårlig tid.

Du står bak brandet med Pia Nordskaug, hvilke roller har dere to og hvordan jobber dere sammen?
Envelope1976 ble grunnlagt av Aagaard Agency og eco.logic for drøyt et år siden og drives til daglig av Pia, som er daglig leder i eco.logic og salgssjef for Envelope1976 og undertegnede som er kreativ leder og daglig leder i Envelope1976.  Sammen står vi pr dags dato for all produksjon, sourcing av materialer, design, salg og marketing. Med andre ord akkurat som gründerbedrifter generelt. Vi er begge to poteter som utfyller hverandre godt – og med et felles mål om å lage tidløse plagg i god kvalitet med lengre levetid.
Etter lang tid i motebransjen var vi begge lei av alle trendplagg. Det er ikke miljøvennlig å produsere klær overhodet, og tekstilbransjen er blant verstingene i klassen- men forbruket er der, og vi ønsket å komme inn å vise at man kan lage plagg som varer, i mer bærekraftige materialer samtidig som vi håper å kunne inspire andre i bransjen til å tenke litt mer grønt i hverdagen.

Deres stolteste Envelope 1976-øyeblikk så langt?
Da Vogue ringte fra New York og spurte om de kunne publisere en sak om oss to måneder i forkant av lansering, og da Net-A-Porter ikke lenge etter spurte når vi skulle vise kolleksjonen vår i Paris. Da lå Pia og jeg på en sliten dobbelseng på et gjestgiveri i Sandens, og visste ikke helt hva vi skulle si… eller svare. Vi skulle jo ikke til Paris….

Fortell litt om sommerens kolleksjon. Favorittplagg?
Volume 2 er en forlengelse av vårt første dropp – som var lanseringskolleksjonen som kom i oktober. Vi fokuser på sesongløse kolleksjoner, og har 3 dropp i året – i butikk finner man badedrakter side om side med ullfrakker og chunky strikkegensere. Det er viktig for vårt DNA å fokusere på plagg som varer, og så godt det lar seg gjøre prøver vi å unngå at noe skal havne på salg. Badedrakten er det plagget jeg har fått brukt mest så langt ettersom jeg bader minst én gang i uken. Etter badet tar jeg på meg strikkegenseren Seol og Mumbai-buksen i cupro. Om bare noen uker kommer det en smakebit på høsten. Der er det noen kjoler som kun blir tilgjengelig i et begrenset opplag, og favoritten er en lang kjole som heter San Sebastian og en kort som heter San Diego i svart, som blir å få tak i hos Net-A-Porter.

Dere produserer så bærekraftig det lar seg gjøre, bruker naturlig innfarging på plaggene og produserer kolleksjonene i Europa. Har det vært utfordrende å få til dette?
Det har det på alle måter. Selv om fokuset på mer bærekraftige materialer i produksjon er større,  krever det mye research, og ikke minst er materialene svært kostbare. Vi har lært mye på veien, og stiller stadig høyere krav til all produksjon. Vi har vært transparanete fra dag én, og tror på det for at vi alle kan gå en grønnere fremtid i møte. Vi håper at det i fremtiden ikke trenger å være et spørsmål om et plagg er vegansk innfanget eller bærekraftig. Vi prøver gjøre produksjon så lokalt som mulig, og pr dags dato lager vi de fleste av plaggene våre i Istanbul, mens noen er laget i Norge- som capen vår i creme og beige. Det har vært tidkrevende, men for oss er det viktig å gjøre det vi kan lokalt. Det er fortsatt dyrt å velge det som er mest bærekraftig,

Du har alltid jobbet mye og hardt, dog lenge i en annen bransje. Hvordan trives du med din nye hverdag i Envelope 1976 med jobben, møtene og reisingen det medfører?
Jeg har vel aldri hatt noen a-4 jobb akkurat, så sånn sett har jeg ikke fått sjokk av å bytte bransje – men det krever mye å bygge business og ikke minst være en start-up. Det er ingen andre som gjør jobben for deg- og vi har selv valgt å ikke ta de enkle løsningene. Pia og jeg er begge poteter, og er begge vant til å få skitt under neglene, det går fra design til tunge businessmøter og produksjon, til å sitte på gulvet og pakke varer, og levere personlig supplering til en kunde om det er det som skal til. Heldigvis støtter både venner og familie opp, og det er forståelse for at man ikke har tid til å være like sosial som man kanskje skulle ønske. Det er færre reiser til utlandet enn tidligere, og mer oppfølging her hjemme. En kunde i Ålesund og Lillehammer er like viktig som en i Paris. Det er viktig å huske på. Man må være hands on – bygge sten for sten, og være tett på for å forstå bransjen og dem man lager klærne for.

I mangel av et bedre ord, hvilken trend har du størst tro på til våren?
Trender kommer og går, og vi prøver å ha så lite fokus på det som over hodet mulig, samtidig vil en jo bevisst eller ubevisst la seg noe påvirke av tendensen og trendene der ute. Dette var en av grunntankene da vi startet opp.  Garderoben min har nøkkelplagg som jeg bruker igjen og igjen, mange av plagge har jeg kjøpt brukt, og disse styler jeg sammen med nyere plagg- på forskjellig måte uten at det kanskje blir lagt merke til at jeg faktisk nesten har gått med det samme hver eneste dag. Skal jeg trekke ut noe vi tror på så er det grønt- både som en tendens, men også fargen grønn i ulike nyanser- og olivengrønt er nydelig til glødende sommerhud.  Jeg er svak for flagrende kjoler, kjoler som har mange bruksområder. Jeg liker kaftaner og omslagsskjørt. De knyttes over badedrakt på dagtid, og om kvelden bytter jeg kanskje sandalene med noen pumps med snøring….

Celine i Seol strikkegenser.
Sarajevo skinnskjørt.
Kort kjoledrøm; Ibiza i nyansen Gold.
Montecarlo blazer og Monaco bukser i en sofistikert dyp aubergine/brunfarge.
Mumbai cupro bukse i hvit.
Austin blazer-kåpe i nyansen Gold.
Celine er helårsbader. Her i Las Salinas badedrakt.
Celine bruker favoritter i garderoben igjen og igjen. Seol genser og Mumbai bukse er to av hennes go-to plagg i hverdagen, særlig etter en morgendukkert i havet.
Alle bilder: Envelope1976, Instagram @celineaagaard_ / @ecologicnorway / @envelope1976