Plus-Size me

Kommer en utstillingsdukke i plus-size til å gjøre oss alle tjukke? 

For mange er vel trening og treningsklær forbundet med veltrente kropper. Jeg tror de eneste merkene jeg har sett bruke alle mulige fasonger og størrelser i sine kampanjer til nå er Outdoor Voices, Alo Yoga og We Are Fit. Som jeg har lagt merke til. Så da jeg var i London forrige helg måtte jeg ta en tur innom Nike Town butikken i Oxford Street for å se utstillingsdukkene som innen den tid allerede hadde rukket å gå viralt. 

Oxford Street
Utstillingsdukken det hele handler – just being fierce
Ulike størrelser om hverandre – akkurat som i den virkelige verden

Jeg synes de er helt rå! Tenk om en slik utstillingsdukke kan få flere jenter til å leve et mer aktivt liv, var min første tanke. Jeg forstår ikke hvordan så mange ser på dette som negativt. Ja, fedme er farlig. Diabetes type 2 er farlig, men at større kvinner skal føle seg inkludert og velkommen må da være et viktig skritt i riktig retning mot et sunnere samfunn. Hvorfor har kritikerne som roper høyt nå ikke latt høre fra seg tidligere om utstillingsdukker som er så smale at de garantert aldri hadde hatt menstruasjon om de var ekte? 

Nike lanserte plus-size størrelser allerede i 2017 men har først i år fulgt opp med utstillingsdukker som faktisk kan vise plaggene på. Sammen med de store dukkene står dukker i alle fasonger og også dukker med ulike handikap, en gruppe som også sikkert har følt seg lite inkludert i denne trenings-industrien. Kult! 

Det jeg leser av kritikk rettet mot dette (bla i Telegraph.co.uk) – og liknende forsøk på å inkludere alle kroppsfasonger – er at dukkene glamoriserer fedme, og om hadde dukken hadde vært ekte så hadde hun vært syk. Hvordan kan du se med det blotte øyet om en stor person ikke prøver å leve sunt? Det finnes faktisk mennesker som er større men som trener, spiser sunt og lever godt uten både diabetes og høyt blodtrykk. På samme måte som det finnes mange smale mennesker som er syke og lever et svært usunt liv. 

Jeg husker spesielt godt en kunde av meg for noen år tilbake. Hun var både sterk og rask, trente jevnlig men syntes kosthold var vanskelig. Som så mange andre. På en samling med jobben skulle de starte dagen med hinderløype og andre sportslige aktiviteter. I det hun kommer inn i frokostsalen iført treningsklær får hun kommentarer fra enkelte at de ikke visste at hun trente. Hun følte umiddelbart at det var på grunn av mangelen på synlige muskler og sin litt større fasong. Heldigvis klarte hun å gruse de fleste både i styrke og kondisjon etterpå. You go girl! 

Ikke bare radmagre stilker lenger heller

En kjapp kroppsskanning der du kanskje ser litt love-handles eller et par mage-ruller gir deg nemlig ingen kunnskap om personens helse eller treningsvaner. 

Sunne vaner og jevnlig aktivitet sier mer om helsen din enn hvorvidt det du fyller ut tightsen mer enn en fitness-modell. Vi MÅ fortsette å applaudere alle som ønsker å være mer aktive. Vi må la de føle seg velkomne på treningssenteret. Vi må aldri stoppe med å være inkluderende. 

Så tilbake til mitt innledende spørsmål: kommer vi alle til å bli tjukke nå som det finnes plus-size utstillingsdukker i sportsbutikker? Kommer du til å bli overvektig av å se på en slik dukke? Selvfølgelig ikke, men å hate på disse stakkars plast-dukkene kan kanskje føre til at noen som er samme størrelse ikke føler seg komfortable med å gå inn i butikken, kjøpe seg klær for så å bruke de masse og samtidig føle seg fresh AF. For det er lov uansett strørrelse! 

Jeg sier HEIA Nike Inc, We Are Fit, Outdoor Voices, Alo Yoga og alle andre treningsmerker som inkluderer alle!