ØSTERS PÅ 5 FORSKJELLIGE MÅTER

Jeg elsker østers, og jeg bestiller det nesten alltid om jeg finner det på menyen. Den friske smaken kombinert med et lite glass med spruddel er det lite som slår.

I det siste har vi begynt å kjøpe østers i butikken og lage det hjemme. Jeg har gått til innkjøp av en østerskniv, og en plasthanske. Utfordringen med å åpne skjellene fikk mannen i huset. Vi gikk gjennom diverse you-tube vidoer før han prøvde seg. Fra å være den som er vant til å stå på kjøkkenet selv fra morgen til kveld synes jeg dette var ekstra gøy. Det er sjeldent jeg ser han ved kjøkkenbenken, men dette tok han som en utfordring. Jeg tror han synes det var litt gøy selv, da han fikk det til på første forsøk. Hva skulle man gjort uten you-tube?

En østers må ha en bra topping. Jeg gjorde sport i å finne oppskrifter på noe annet enn sitronbåter og sharlotteløk i rødvinseddik. Østers passer bra med så mye mer.

Jeg saumfarte internettet, og fant til slutt tre oppskrifter som jeg følte kom til å passe bra. Gratinerte østers med brødsmuler og varm ost har aldri vært min greie. Jeg liker de friske og iskalde.

Lise Finkenhagen blir jeg alltid inspirert av. Hun tenker alltid utenom boksen. Hennes forslag måtte prøves, men jeg klarer sjeldent å følge en oppskrift hundre prosent, og jeg finner alltid min egen variant.

Østers med frisk sitron; Sitron er standard tilbehør til østersen. Østers er en delikatesse, og når den spises naturell, kun med sitron, kommer den særegne smaken virkelig til sin rett. Skvis sitron i båter over østersen og nyt.

Østers med charlotteløk i rødvinsvinagrette; Bland 4 ss rødvinseddik med 1 ss finhakket sjalottløk og litt finsnittet gressløk.

Østers med finhakket agurk og chilli; Skrell en halv agurk, og kutt den i bitte små terninger uten å ta med kjernen. Blandes med en halv finhakket chilli uten frø, saften av en halv lime og skallet av en kvart lime. Topp østersen med blandingen.

Øster med koriander granita;

 • 1 dl limejuice
 • 1 dl vann
 • 1 ½ ss sukker
 • en klype salt
 • en liten neve korianderblader, finhakket
 • litt nykvernet pepper

Kok opp limejuice, vann, sukker og salt på middels til høy varme, til sukkeret er oppløst. Hell over i en form og avkjøl. Ha i koriander og pepper og sett i fryseren. La den stå i en god time, skrap gjerne med en gaffel hvert 15.minutt. Ha en teskje på hver østers og server med en gang.

Østers med asiatisk topping med granateple; 

 • 1 dl kikkoman soyasus
 • 1 ss finrevet ingefær
 • 2 ss finhakket rød chili
 • 1 ts finrevet hvitløk
 • 1 ss finhakket koriander
 • frøene av 1/2 granateple

Bland soyasaus, ingefær, chili, hvitløk. Varm det i en gryte til sausen har fått et oppkok. Avkjøles før granateple og koriander haes i. Serveres til østersen.