«MY WAY» I POPSHOP 51

Høsten 2018, da Sjappa VAAR var relativt nyåpnet ruslet Oda inn døren hos oss for å klippe seg. Lite visste jeg da at hun senere skulle bli den første til å arrangere utstilling hos oss i POPSHOP 51 med sin egen fotoutstilling. Oda kontaktet meg senere og fortalte om reisene hun hadde vært på den siste tiden, og at hun gjerne kunne tenke seg å stille ut bildene sine hos oss. Jeg skjønte raskt at dette kunne være en perfekt pangstart på konseptet vi har åpnet vegg-i-vegg med salongen, og vi ble ikke mindre gira når vi fikk se bildene hennes.

Jeg ble utrolig nysgjerrig på dette unge talentet bak kameralinsa og møtte Oda for en liten prat.

Oda, jeg lurer veldig på hvor alt startet og hvordan veien ble til frem til denne utstillingen?

Det hele begynte vel som mye annet; ganske tilfeldig. Jeg hadde et typisk a4 liv med leilighet i byen jeg vokste opp i med fast jobb i 100% stilling. Alt var veldig trygt og komfortabelt, men etter 2 år i det såkalte «voksenlivet» fikk jeg litt hetta. Alt ble for satt for meg og veldig snart skjønte jeg at jeg ville noe mer og annerledes. Jeg ville ut å oppleve og se verden. Jeg ble tipset om et hotell på Svalbard som trengte hjelp til litt av hver, og 4 uker senere befant jeg meg i Arktis som skulle vise seg å være mitt nye hjem de neste månedene. Før jeg dro hadde jeg kjøpt et lite Olympus kamera på Tise som jeg tenkte det var fint å ha med seg, for å forevige mitt nye, lille eventyr. Lite visste jeg at dette kameraet skulle bli med på å realisere drømmer jeg ikke engang visste jeg hadde.

Etter Svalbard gikk turen til Sør-Afrika, hvor det i likhet med Svalbard bugner av vakkert landskap, men også et yrende dyreliv. Og nettopp dette har blitt bærebjelkene i utstillingen min, to faktorer som ligger hjerte mitt veldig nært.

Jeg må si et bruktkamera på Tise kan få fram det beste i et motiv! Hvordan går du frem når du fotograferer, og hvordan er prosessen?

Det er vanskelig å forklare, men det er her mye av det med intensjonen, som også er tematikken i utstillingen, kommer frem. Når jeg tar bilder bruker jeg hele spekteret av sanser, og jeg prøver alltid å fange og formidle en viss følelse eller stemning. Og det er det som er så fantastisk gøy og givende med fotografering, når du nailer det.

APPLE-LEAF
HOPE

Jeg har også erfart at etter en dag jeg har tatt masse bilder, så er det alltid best å la de ligge litt til modning før jeg ser hvilke som er funker og ikke. Det handler i all hovedsak om at man ofte er litt kritisk. Vi kan vel alle kjenne oss igjen i at når noen tar et bilde av deg, så blir du ofte ikke fornøyd når du ser det med det samme, men tar du en titt én uke senere så ser du på det med litt nye øyne. Sånn er det for meg med bildene mine også. Derfor venter jeg litt, for etter en stund ser jeg umiddelbart hvilke jeg får en bra følelse av og ikke. Og det er det som i mine øyne er kunst, når noe beveger deg eller får deg til å føle noe. Jeg elsker å leke meg med lys og bevegelse, men etterbehandling eller redigering av bildene mine driver jeg svært lite med. Jeg er opptatt av at ting skal være ekte og naturlig, og ikke tilgjort etter selve øyeblikket. Alle bildene til denne utstillingen har jeg valgt å trykke på pleksiglass, for dette er et materiale jeg alltid har vært fan av. Jeg liker at det er klart og friskt på en måte. Rent liksom. Og ikke minst at det skal være litt størrelse på det.

Hva ligger bak navnet på utstillingen din «MY WAY – The importance of intuition and learning to trust it»?

Her har jeg så mye på hjerte, for akkurat det er ganske viktig for meg! Budskapet er enkelt og greit at man skal tørre å leve det livet man selv ønsker. At det er bra og viktig å leve ut drømmene sine, og ikke minst at det er fullt mulig. Det er opp til hver og en av oss å forme det. At istedenfor å ha det helt OK ved å leve opp til alle andres forventninger til deg, så kan man få en mye rikere og betydningsfull hverdag ved å finne sin egen vei, selv om den er utenfor komfortsonen din. Livet er absolutt ingen dans på roser 365 dager i året, for vi alle vet at det går opp og det går ned.

I en verden med så mye angst, depresjoner og stress som det er i dag er det utrolig viktig for meg å fortelle, spesielt unge mennesker, at det går fint. Du trenger ikke prestere på alle arenaer eller bli best i alt og likt av alle. Det er simpelthen ikke mulig. Bruk heller tiden din på noe som gjør deg glad og noe du brenner for.

Og det er ikke lett å la være å høre på folks formening om deg, planene dine eller tankene dine. Spesielt ikke de som står deg nære. Selv om disse menneskene vil deg aldri så vel, så betyr det ikke av den grunn at de vil ha rett i de rådene eller meningene de har om deg og dine valg. Dette fører ofte til at valgene du skal ta blir vanskeligere, mer stressende og utfordrende å beslutte. Jeg har lært at det er helt nødvendig å lære seg til å høre på sin egen, indre stemme – bedre kjent som intuisjonen din. Som ung i dag har dette vært en lang og lærerik prosess for meg. Det ligger noe i begrepet «ikke gjør som mora di sier». For det er nemlig ikke sikkert verken moren din, faren din, vennen din eller sjefen din vet hva som er best for deg. Det er det bare deg selv som kan finne svaret på. Og det – det er viktig å vite!

ICE CAVE

 

Det høres ut som du har hatt «the time of your life» på reise de siste årene. Men nå som du er tilbake i Oslo – hva tenker du å gjøre fremover?

Ja, nå er det «back to reality» og jeg må innrømme at jeg gru gleder meg litt. Jeg har jo vært på farta i snart 2 år, og kom nettopp hjem fra en rundtur i Sør-Amerika hvor jeg har fått tatt masse nye bilder. Så det blir spennende å se hva de nye bildene fører til. Oslo er relativt nytt for meg, ettersom jeg mer eller mindre akkurat flyttet inn i nabolaget her. Hvor veien bærer videre herfra vet jeg ikke enda, og det er jo det som er så deilig med livet – at det er fullt av overraskelser.

WATER ON THE MOON

Dørene til utstillingen «MY WAY – The importance of intuition and learning to trust it» åpner nå på mandag, og bildene til Oda er stilt ut i POPSHOP 51 fra 4.11 til 10.11. Så jeg anbefaler alle til å ta turen innom for å se på disse superfreshe bildene! Du kan også sjekke ut resten av bildene hennes på instagram kontoen @odahillerenart.

klikk her for å komme til event på facebook   

Her kan du se resten av bildene fra utstilling, noen er allerede solgt: