Butikkdrift i koronaens tid!

Tidligere på Dailystory har vi intervjuet og skrevet om flere gründere i spalten Vi <3 Gründere. Jeanette Sundal, gründeren av butikken HEIM på Bryggen i Bergen, er en av de. Vi kontaktet henne igjen for å høre hvordan hun har det og hvordan HEIM hånterer denne utfordrende og vanskelige tiden..
Butikkdrift i koronaens tid!

Tiden flyr, og nå har det gått ett år siden vi åpnet den lille butikken vår HEIM på Bryggen i Bergen. Det har vært en fantastisk reise med en bratt læringskurve og mange gode erfaringer i bagasjen. For de som ikke kjenner til oss, HEIM er en butikk med fokus på lokal og nordisk design, kunst, mote og mat. I tillegg til butikken holder vi workshops og arrangerer lanseringer og kundekvelder. 2020 startet seigt, vi holdt stengt i to måneder pga. renovering utenfor, og hadde akkurat rukket å åpne butikken da coronaen brøt ut for fullt. Dette har tvunget oss til å tenke nytt. Vi har flyttet alt salg over på nett og sosiale medier. Vi vil gjerne dele av våre erfaringer, til inspirasjon og glede for andre i samme posisjon. Så her kommer våre topp 10 tips til butikkdrift i koronaens tid.

HEIM

1. Strekk deg litt lenger! Hele landet er i en spesiell situasjon nå. Vi har tilbudt levering på døren, gratis bærenett ved kjøp av gavekort over 500kr, bestillinger på DM i sosiale medier m.m.

2. Vær aktiv på SoMe. Ikke legg listen høyt, finn din tone og stil og kjør på. Publiser hyppig, spesielt på stories. Men husk at det også skal være en rød tråd og interessant innhold for følgerne.

3. Vær personlig. Vis personen bak produktene, slipp følgerne inn behind the scenes, fortell din historie og del fra din hverdag. By på deg selv og bruk humor, alle trenger litt latter i hverdagen nå.

All in the details

4. Engasjer følgerne. Still spørsmål, be om innspill, kommuniser direkte og ta vare på dine tilhengere. Vis engasjement når andre engasjerer seg.

5. Finn din målgruppe. Det er lett for å være forutinntatt når det gjelder målgruppen. Kanskje man vil nå ut til kvinner mellom 23 og 29, men er det de som engasjerer seg? Sjekk statistikken din, kjør annonser med bred målgruppe og se på resultatene. Det kan hende du får deg en overraskelse og oppdager en helt ny målgruppe.

Jeanette i action

6. Vær tilpasningsdyktig. Front produktene som engasjerer og selger, kill your darlings hvis du opplever at produkter får lite respons. Tenk hva kunden vil ha.

7. Pass på økonomien. Det kjedelige, men viktige tipset. Pass på å ha god nok margin på produktene du selger, regn ut hva du faktisk tjener. Lag budsjetter på alt. Hva har du råd til å kjøpe inn, hva skylder du i moms, hvor mye må du selge for å gå i overskudd, hvor kan du kutte kostnader?

8. Ha det gøy! De fleste gründere drives ikke av penger, men av at de elsker hva de gjør. Ta vare på dette. Selv om det er hektisk, stressende og bekymringsfullt: pass på å ha det gøy innimellom slagene!

9. Har orden i sysakene! Alt er litt kaotisk i disse dager, da er det superviktig å ha kontroll på alle bestillinger, ha riktig varelager, følge opp alle meldinger, mailer og kundespørsmål.

Vakkert og inspirerende lokale

10. Ikke ghost! Er du tom for en vare som har blitt bestilt? Har du somlet med en forsendelse? Får du ikke betalt en faktura i tide? Det kan være fristende å late som ingenting, men dette skaper fort dårlig stemning. Svar raskt og vær ærlig, de fleste har forståelse for slikt i disse dager og setter pris på rask tilbakemelding.

Takk for at vi fikk skrive og dele med dere og leserene!
Følg oss gjerne på Instagram, Heim Bryggen eller ta en kikk innom nettsiden vår, Heimbryggen.no
Heim ligger sentralt til på vakre og æreverdige Bryggen i Bergen.

Tusen takk Jeanette! Det var nyttige tips i disse tider. Vi gleder oss til å lese om fortsettelsen og håper dere kommer helskinna gjennom den utfordrende tiden.

Les mer om Jeanette og Heim fra et tidligere innlegg på Dailystory,  her,  «Fra illustrasjon til egen butikk.»
Jeanette kommer opprinnelig fra Kjølsdalen i Nordfjord, bosatt i Bergen og eier butikken HEIM Bryggen
Vi ønsker oss alt på dette bildet!