Cyberangrep mot IT-systemene til tolv departementer i Norge

«Vi identifiserte et svakt punkt i plattformen til en av våre leverandører. Dette svake punktet er allerede fylt,» sa Erik Hope, leder av det offentlige etatet som er ansvarlig for å levere tjenester til departementer, på en pressekonferanse.

Angrepet ble lagt merke til på grunn av «uvanlig» bevegelse på plattformen, sa Hope, og nektet å gi detaljer. Den ble oppdaget 12. juli og har siden vært gjenstand for politietterforskning.

Hope la til at det var for tidlig å si hvem som sto bak angrepene og omfanget av deres innvirkning. Statsministerens kontor, utenriks-, forsvars- og justisdepartementene ble ikke berørt fordi de bruker en annen IT-plattform enn resten av Norges departementer.

Norsk offentlig sektor har blitt rammet av nettangrep før, spesielt i juni 2022, da det var et DDoS-hackerangrep som ble skyldt på en «pro-russisk kriminell gruppe». NATO-medlem Norge støtter Ukraina i kampen mot Russland på militært, humanitært og økonomisk nivå.

Antall cyberangrep i Norge tredoblet seg mellom 2019 og 2021, sa landets cybersikkerhetsbyrå i sin siste risikovurderingsrapport publisert i februar. Antall slike alvorlige hendelser i 2022 var på samme nivå som i 2021. (MURRY)

kjm/ap/

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *