Finland vil innføre 24-timers grensekontroll Dette er Norge – EURACTIV.pl

Finland har implementert 24-timers grensekontroll for å hindre russisk-registrerte kjøretøy fra å kjøre inn på landets territorium. I dag tillater seks grenseoverskridende ruter fra Norge denne innreisen.

Norske og finske tollere bekreftet at det er iverksatt ytterligere tiltak for å hindre russiskregistrerte biler i å krysse grensen. Byen Näätamö i Nord-Finland har blitt et populært inngangspunkt til Finland for russere som reiser via Norge.

Selv om EUs handling for å implementere forbudet mot innreise av russiske biler i EU har vist seg stort sett effektiv, er det fortsatt en utfordring for Norge. Landet fortsetter å tillate innreise fra Russland via Storskog, Europas nordligste grenseovergang til den russiske føderasjonen, hvorfra russiske biler kan fortsette videre til Finland.

Etter at EU-kommisjonen den 8. september understreket viktigheten av å respektere sanksjonene som er pålagt russiske biler, innførte Finland en politikk med et absolutt forbud mot å komme inn på territoriet til biler registrert i Russland.

Den finsk-norske grensen er et vindu mot Europa for russere

Finland har seks grenseoverganger mot Norge i nord, hvorav den største er Neiden (Näätämö). Tidligere var tollerne kun til stede på dagtid, med stikkprøvekontroller på kveld og natt. Nå er grenseposten åpen 24 timer i døgnet.

– Mandag 25. september ble ni biler registrert i Russland stanset ved grensen til Norge, sier kommunikasjonsdirektør Reetta Salonen ved det finske tollkontoret til norsk presse. Til sammenligning ble kun én bil stoppet ved den nordligste grenseovergangen på Finlands grense til Russland, Raja-Jooseppi.

Selv om Norge ikke er medlem av EU, har det i stor grad fulgt sanksjonene som er innført som svar på Russlands handlinger i Ukraina. En talsperson for det norske Utenriksdepartementet sa til og med i midten av september at de ville vurdere å innføre retningslinjer fra EU-kommisjonen i denne forbindelse.

Norske myndigheter har bekreftet at de vurderer å begrense adgangen til biler registrert i Russland. statssekretær Eivind Vad Petersson sa at Norge var i samtaler med finske myndigheter og ville innføre slike restriksjoner.

– Norge, i likhet med Finland, vil innføre adgangsbegrensninger for biler registrert i Russland, sa Petersson til Barents Observer, og la til at myndighetene «snart vil presentere konkrete tiltak» for å oppnå dette.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *