Pål Eitrheim, Equinor: Nordmenn er klare til å utvikle nye offshoreprosjekter

Finnes det fortsatt et energimarked i Europa?

Vi ser økt statlig intervensjon i energimarkeder over hele Europa, inkludert Polen. Som energiprodusent og -selger forstår vi den ekstraordinære situasjonen forårsaket av energikrisen som følge av den russiske krigen i Ukraina. Vi tror imidlertid at markedet vil stabilisere seg og streber etter en balanse, noe vi sakte ser. Dette vil tillate oss å bevege oss bort fra statlig intervensjon og gå tilbake til frie markedspraksis der tilbud og etterspørsel bestemmer markedet.

I vanskelige tider støttet vi disse mekanismene ved å øke gasseksporten fra Norge til Europa, inkludert Polen. Dette har definitivt forbedret situasjonen i det europeiske energimarkedet, og vi har blitt en av hovedpilarene for å bygge gasssikkerhet på kontinentet. Polen spilte en viktig rolle her, som Equinor selger 2,4 milliarder kubikkmeter til. gass ​​per år via Baltic Pipe. I Polen støtter vi også tilgang til det utslippsfrie og rimelige energimarkedet gjennom bygging av fornybare kilder.

Hvordan?

Vi er en av de ledende aktørene i det polske havvindparkmarkedet. Sammen med Polenergia utvikler vi tre prosjekter med en total kapasitet på 3 GW. Energi fra de to mest avanserte prosjektene, nemlig OWF Bałtyk II og OWF Bałtyk III, med et samlet potensial på 1,44 GW, vil bli levert til polske hjem om bare fire år. Når neste prosjekt – OWF Bałtyk I – slutter seg til dem, vil gårdene våre på det polske havet produsere nok energi til å drive mer enn 4 millioner polske hjem.

I tillegg til utviklingen av marine gårder, er vi også i økende grad involvert i utviklingen av solkraftverk som selskapet vårt Wento bygger. Vår portefølje inkluderer prosjekter med en total kapasitet på 1,6 GW, som vi kan sette i drift gradvis. Nylig lanserte vi det andre solkraftverket i Zagórzyca, med en kapasitet på 60 MW, takket være at vi doblet den installerte solcellekapasiteten. Og det er ikke over ennå, ettersom andre solenergiprosjekter i vår portefølje allerede er under bygging.

Slike ambisiøse investeringsplaner viser at Polen er et strategisk marked for oss. Vår tilstedeværelse her er en videreføring av flere tiår med strategisk samarbeid mellom Polen og Norge. For på den ene siden investerer PGNiG, som nå opererer innenfor Orlen Group, i Norge, og på den andre siden utvider vi i Polen. Dette er gjensidig energisamarbeid.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *