USA sender USS Gerald Ford til Norge

Skipet USS Gerald Ford ankret opp i fjorden foran den norske metropolen.Keystone

Et skip på størrelse med en by. USS Gerald Ford gikk inn i Norge. Som et tegn på solidaritet med andre NATO-land, forsikrer USA. Russland ser annerledes på ting.

25.05.2023, 16:5325.05.2023, 18:52

Christoph Köln

Mer fra «International»

Artikkel fra

t-online

USS Gerald Ford er det største krigsskipet i verden. Det er den amerikanske marinens første nydesignede hangarskip på 40 år. Oppkalt etter den 38. presidenten i USA, fungerer det som en flytende festning for USAs væpnede styrker.. Onsdag ankom han Oslo på sin andre utenlandstur og la til kai i fjorden foran den norske hovedstaden.

Et bilde

kilde: google maps

Ankomst av USS Gerald Ford👇

Video: twitter

Ankomsten av det 333 meter lange skipet ble overvåket av mange tilskuere. Ifølge den norske hæren skal dette besøket bidra til å utvikle militært samarbeid med USA. Noen fellesøvelser er planlagt for dette formålet i løpet av de kommende dagene.

«Det er et tydelig tegn på sikkerhetsgarantiene vi har fått fra NATO og vårt nære partnerskap med USA. Det handler om Norges sikkerhet.»

Kunngjøring om ankomst av skipet til Bjørn Arild Gram, norsk forsvarsminister.

USS Gerald Ford er et av de 11 gigantiske hangarskipene til den amerikanske marinen

Video: twitter

Norge deler en grense med Russland som er nesten 200 kilometer lang. Siden krigen startet i Ukraina for ett år siden, har mange naboland følt seg truet av Russland og dens autokratiske leder, Vladimir Putin. Tidligere nøytrale Finland og Sverige søkte om NATO-medlemskap som svar på Kremls keisermakt.

Europeisk stabilitet

En talsmann for den amerikanske marinen sa at skipets besøk i Norge var godkjent stabilisere strategiske partnerskap i Europa og bidro til å «sikre en trygg og stabil nordatlantisk og arktisk region». I følge Erik J. Eslich, sjef for US Carrier Strike Group 12, kommer resten av verden også til gode.

Russland ser ikke på ting på samme måte.

«Det er ingen problemer i regionen som krever en militær løsning eller til og med ekstern intervensjon. Gitt at Norge innrømmer at Russland ikke utgjør en direkte trussel mot det, er slike trusler meningsløse. De er til og med skadelige.»

Uttalelse fra Timur Čekanov, representant for den russiske ambassaden i Norge.

Et hangarskip av Ford-klassen har plass til opptil 90 kampfly.

Et hangarskip av Ford-klassen har plass til opptil 90 kampfly.Bilde: AP NTB Scanpix

Et skip utstyrt med kjernefysisk fremdrift er gigantisk. MED lengde 337 meter og høyde 76 meter, overgår USS Gerald Ford alle eksisterende krigsskip. Dens maksimale hastighet er omtrent 56 kilometer i timen eller 30 knop. Den er utstyrt med radarstyrte luftvernsystemer, skipskanoner med stor kaliber for å avvise luftangrep og en elektromagnetisk luftkatapult, brukt for første gang på skip av denne klassen.

Dette gjør at fly som veier opptil 50 tonn kan fraktes med en hastighet på 200 kilometer i timen. Hangarskipet har plass til mer enn 90 kampfly og helikoptre. Kostnadene for utvikling, konstruksjon og testing er mer enn 18 milliarder dollar amerikanere.

Skipet ble tatt i bruk i 2017. «Amerikanske hender og stål skapte en melding på 100 000 tonn til verden», sa daværende USAs president Donald Trump ved skipets dåp.

«Amerikas makt er uoppnåelig»

Faktisk overdrev Trump litt; Litt over 90.000 tonn stål måtte til for å bygge skipet.

Flere artikler om slaget ved Bachmut 👇

Krigen i Ukraina gjennom øynene til Alexander Chekmenev

1/25

Krigen i Ukraina gjennom øynene til Alexander Chekmenev

kilde: Alexander Chekmenev

Skal vi endre tema?👇

Denne bensinstasjonen er den beste i verden

Video: Watson

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *