Slik har Vacansoleil endret feriene våre, fra en stue i Son

Ifølge eksperter er det veldig synd at Vacansoleil er på randen av kollaps. De beskriver den Eindhoven-baserte turoperatøren som en trendsetter og sterk merkevare som gjør luksuscampingferier tilgjengelige for den gjennomsnittlige mann og kvinne. Selskapet ble kjent i 1969 av Frans Backers i Son, Arthur van Disseldorp fra fritidsbedriftsorganisasjonen HISWA-RECRON. «Frans og senere sønnen Wim forandret virkelig det nederlandske ferielandskapet.»

Philips-ingeniør Frans Backers var med på å utvikle fargefjernsyn, men etter sommeren 1969 endret han kurs. I en leid campingvogn ved Lago Maggiore i Italia bestemte han og kona Carolien seg for å gjøre campingferie til sitt livsverk. De jobbet hjemmefra i Son og etablerte en campingvognutleie på campingplassen Prairies de la Mer på franske Côte d’Azur.

«Et raskt voksende selskap med mot.»

Sønnen Wim utviklet Vacansoleil til et stort reiseselskap og europeisk markedsleder, som opererer på 600 campingplasser i 22 land. «Frans og Wim anerkjente trender i markedet. De brukte dem umiddelbart i sitt eget selskap, sier Arthur van Disseldorp fra HISWA-RECRON. «Det var et raskt voksende selskap med mot. De dro til land og steder som andre operatører ignorerte, men de fulgte naturlig.»

Kenny van Hummel vinner for Vacansoleil-DCM på Tour of Norway 2013 (ANP-bilde).
Kenny van Hummel vinner for Vacansoleil-DCM på Tour of Norway 2013 (ANP-bilde).

I 1980 flyttet Vacansoleil til et næringsbygg på Ekkersrijt i Son. Sønnen Wim Backers overtok ledelsen i 1987, hvoretter det ene utenrikskontoret etter det andre ble åpnet. Selskapet begynte også å sponse fotball gjennom PSV, MVV og RBC Roosendaal. I 2001 ble Vacansoleil hovedsponsor for RTL4-sendingen Campingliv og fra 2009 til 2013 var selskapet navnebror til et sykkellag på høyeste nivå.

«De var de første til å tilby hytter som var nesten like gode som bungalower.»

Da Vacansoleil flyttet til sin nåværende bygning nær Eindhoven lufthavn i 2001, var selskapet mest kjent for ståplass og fullt utstyrte telt på campingplasser over hele Europa. – Men de var også blant de første til å leie ut fullt møblerte hytter som var på nivå med dyrere bungalower, sier reiselivsekspert Goof Lukken fra Universitetet i Breda.

Ifølge begge ekspertene fokuserer Vacansoleil først og fremst på barnefamilier. «Så de setter alltid opp overnatting på gode campingplasser med mange aktiviteter. Tenk på god underholdning, lekeplasser og vakre svømmebassenger, sier Van Disseldorp.

– De kunne bruke pengene.

Selskapet kjøpte sin egen campingplass nær Disneyland Paris i 2003 og grunnla sin egen kjede. Men i 2021 ble alle våre fem egne campingplasser solgt igjen. «Det viste seg å være mye vanskeligere å drive en hel campingplass, og pengene fra salget var allerede veldig velkomne,» sier Van Disseldorp. For også Vacansoleil ble hardt rammet av koronakrisen.

Venter på personverninnstillinger …

Vacansoleil er kjent for å plassere et stort antall telt og hytter på campingplasser. – Dette gjør det rimelig og gjør selskapet til en attraktiv partner for campingplasseiere, forklarer Goof Lukken. «De leier ut hele jorder og veier i årevis, men bryr seg nesten ikke om feriegjestene, for det tar Vacansoleil seg av.»

«De har virkelig forandret feriemarkedet.»

Ifølge Lukken ønsker ferierende i disse dager den campingfølelsen, men er mye mindre tilbøyelige til å gå ut i campingvogn eller telt. «Vi har observert denne trenden i 15 år, og den øker stadig. I så måte har Vacansoleil virkelig endret feriemarkedet fordi de har vært ledende som turoperatør i årevis.» Han antar derfor også at selskapet kan klare en omstart eller en overtakelse. «Det er en veldig sterk merkevare med et gigantisk nettverk.»

LES OGSÅ: Vacansoleil i trøbbel: reiseorganisasjonen er truet av konkurs

En hytte i Vacansoleil Fiji på en campingplass ved Gardasjøen (Foto: Omroep Brabant).
En hytte i Vacansoleil Fiji på en campingplass ved Gardasjøen (Foto: Omroep Brabant).

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *