Stoltenberg fordømte Hamas, men oppfordret også Israel til å respektere folkeretten

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømte Hamas-angrep mot Israel tirsdag. Samtidig insisterte han på at det israelske svaret på Gaza må respektere folkeretten.

– Vi fordømmer Hamas» terrorangrep mot Israel, sa Stoltenberg i en tale til skandinaviske parlamentarikere i Oslo, sitert av Reuters.

«Samtidig er det viktig Israels svar må være i samsvar med internasjonal lov, det sivile livet må beskyttes og humanitær hjelp for å nå Gaza,» la han til.

Tirsdag, NATO-sjef advarte også mot en eskalering av krigen til en bredere regional konflikt.

«Iran, Hizbollah og andre må ikke utnytte situasjonen. De siste ukenes lidelser minner oss om at vi ikke må gi opp å arbeide for en permanent og fredelig politisk løsning på konflikten,» sa han.

FBI utelukker ikke muligheten for at Hamas kan utføre et angrep i USA

Byrået overvåker aktivitetene til Hamas og dets tilknyttede organisasjoner

Stoltenberg sa 11. oktober at Israel hadde rett til å forsvare seg, men avventer svar. at Hamas-angrep er forholdsmessige.

Norge sier Israel kan ha krenket internasjonal lov i sine bombeangrep på Gaza. Det opplyser utenriksministeren i det skandinaviske landet, Espen Bart Eide.

Han understreket at selv om Oslo støtter Israels rett til selvforsvar, humanitær lov skal respekteres. Dette betyr å skille mellom stridende og sivile og sikre at militære angrep er proporsjonale for å unngå overdreven skade på sivile og sivil infrastruktur, forklarte han.

Det sa helsedepartementet i Hamas-kontrollerte Gaza og direktøren for et nærliggende indonesisk sykehus at minst 50 mennesker ble drept etter en eksplosjon i flyktningleiren Jabalia.

Hamas anklaget Israel for å sette i gang rakettangrepet mot flyktningleiren.

Det israelske militæret har ikke umiddelbart kommentert hendelsen. men tidligere representanter for israelske myndigheter har kategorisk avvist anklagene om angrep på sivile mål og eksplosjoner har vært knyttet til mislykkede rakettangrep fra palestinske militante – som i tilfellet av en eksplosjon på Al-Ahli sykehusparkeringsplass, hvor rundt 500 mennesker ble drept.

FORENTE STATER: "Hamas" har store drivstoffreserver

USA: «Hamas» har betydelige drivstoffreserver

Ytterligere 39 humanitære lastebiler passerte gjennom Rafah-sjekkpunktet

Jabalia leiren ligger i den nordlige delen av Gaza by.

Det er den største av Gazas åtte flyktningleirer. I følge FN ble det i juli 2023 registrert 116 000 palestinske flyktninger der.

Leiren har et område på bare 1,4 km², men den er tett befolket – den består hovedsakelig av boligbygg. Jabalia har 26 skoler fordelt på 16 skolebygg, et matdistribusjonssenter, to helsesentre, et bibliotek og syv vannbrønner.

FBI utelukker ikke muligheten for at Hamas utfører angrep i USA midt i den forverrede palestinsk-israelske konflikten.

Dette ble uttalt av direktøren for Federal Bureau of Investigation, Christopher Wray.

I en kongresshøring indikerte han at muligheten for at Hamas eller en annen utenlandsk terrororganisasjon kan bruke den nåværende konflikten i Midtøsten til å sette i gang et angrep på amerikansk jord ikke kan utelukkes.

Ray forklarte at F.B.I. overvåker aktivitetene til Hamas og dets tilknyttede organisasjoner.

Siden starten av konflikten i Midtøsten mer enn 8000 mennesker døde. Israelske myndigheter har insistert på det de vil ikke stoppe offensiven på Gazastripen Gaza til de ødelegger Hamas, den Iran-støttede islamistiske militante gruppen som styrer enklaven.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *