Skitten luft drepte nesten 400 000 mennesker i Europa i 2021.

Nesten 400 000 dødsfall i Europa i 2021 var forårsaket av luftforurensning, og en stor andel av dem kunne vært unngått dersom konsentrasjonen av skadelige partikler hadde blitt redusert til Verdens helseorganisasjons krav helse (WHO). Dette fremgår av en EU-rapport som ble utgitt i dag, sitert av Reuters og BTA.

Det europeiske miljøbyrået (EEA) rapporterer at i EU har forurensning forårsaket av fine partikler (PM2.5), som hovedsakelig rammer mennesker med hjertesykdom, forårsaket 253 000 dødsfall i 2021. Nitrogendioksid (NO2) forurensning, den mest skadelige til mennesker med diabetes, forårsaket 52 000 dødsfall, og kortvarig eksponering for ozon (O3) forårsaket 22 000 dødsfall.

I tillegg til tilfeller i europeiske land utenfor EU, døde nesten 389 000 mennesker på grunn av forurenset luft, sier EEA i rapporten.

«I 2021 holdt konsentrasjonene av luftforurensninger seg godt over nivåene anbefalt av WHO i sine retningslinjer for luftkvalitet. Å redusere luftforurensning til disse regulatoriske nivåene ville forhindre et stort antall dødsfall i EU-medlemsstatene,» heter det i EØS-rapporten.

Det høyeste antallet dødsfall fra fine partikler i 2021 ble registrert i Polen, Italia og Tyskland, mens antallet i Nord-Europeiske land som Island, Norden (Danmark, Norge, Sverige og Finland) samt i Estland er minste.

Dødsfall fra nitrogendioksid og ozon luftforurensning er høyest i Tyrkia, Italia og Tyskland.

Hvis du ønsker å støtte uavhengig kvalitetsjournalistikk i «Sega»,
du kan donere via PayPal

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *