De stemmer forskjellig, de stiller sammen. Lederne i Spolu tror at alt kan løses med ti personer

Da EU-parlamentet godkjente avtalen i februar i år, ifølge hvilken salg av utslippsproduserende varebiler og personbiler ikke lenger vil være mulig fra 2035, delte tsjekkiske MEP-er seg i to leire:

Mens piratene og Luděk Niedermayer fra TOP 09 stemte for, var resten, ledet av Alexander Vondra fra ODS, tydelig imot det eller avsto diskret.

Avstemningen om anmodningen til EU-rådet om ikke å utsette ratifiseringen av den såkalte Istanbulkonvensjonen lenger kom til et lignende resultat. Niedermayer for det, Vondra mot det.

Dette gjenstridige paret er ofte uenige og vil kjempe om velgernes stemmer for en felles kandidat i juni neste år.

«Debatter utløper ikke»

Koalisjonen «Together for the European Parliament choices» ble stiftet smertefullt og til tross for innledende motstand fra hovedpartiene. Det var bare mulig å bryte det ved å lage programmet ti.

På et generelt nivå skisserte de hovedpunktene de mener de kan være enige om. Til tross for forsøk på å viske ut grensene så mye som mulig, er det fortsatt problemer som Niedermayer og Vondra har vært uenige om tidligere.

Når alt kommer til alt, når de sammenlignet stemmene deres fra de siste fem årene, var de to uenige om en tredjedel av alle stemmene. I hundre avgjørende stemmer var tilslutningen bare 45 prosent.

Og av interesse: Vondra har en høyere grad av enighet med for eksempel MEP Hynk Blašek, valgt for SPD.

Spenningsområder inkluderer for eksempel temaene likestilling, reduksjon av utslipp og klimagasser eller elektromobilitet, der politikere forsvarer posisjonene til sine kandidater i primærvalgsdebatter.

– Valg foregår ikke i et vakuum, førvalgsdebatter er også en del av det, og de problematiske sakene som koalisjonen har bestemt seg for å tie om, utløper ikke, sier statsviter Otto Eibl i Brno, med henvisning til spørsmålet om den situasjon der kandidatens representant i debattene må si sin mening om saken som kandidaten er uenig i.

Intervju med Alexander Vondra

Sammen vil de stille frem en samlet kandidat til Europa-valget. Partisjefene har presset gjennom det mange i deres fraksjoner har kjempet mot i månedsvis. Hvordan vil en kandidat som består av mennesker med ofte motstridende synspunkter på sentrale øyeblikk i europeisk politikk fungere? Alexandr Vondra, kandidatens leder, svarte.

Politikerne ønsker ikke å røpe hvordan de vil dele primærdebattene. Vondra forventer imidlertid ikke at de regelmessig skal delta sammen slik at journalister deretter kan sammenligne dem. «Jeg vet at du ville bli begeistret, men vi kommer ikke til å gjøre deg glad,» ler Vondra.

Han tror ikke engang at hvis han ga uttrykk for sin mening, som ville være forskjellig fra oppfatningen av TOP 09, ville det føre til splittelse i Spolu-koalisjonen. Det er utenkelig at «Topka» skulle kritisere ham på noen måte etterpå, sier de. «Tror du virkelig noen ville slå oss ut? Til slutt ba de oss om å gå sammen, hevder han.

Hans «tre» fra listen over kandidater antar at det blir flere rotasjoner. «Kandidaten er strukturert etter en klar nøkkel når det gjelder personell og økonomi, og jeg antar at det vil fungere proporsjonalt,» sa Niedermayer om å delta i debattene. Imidlertid bekreftet han at det fortsatt ikke var noe klart «veikart» for offentlige opptredener.

Koalisjonen på ti sammen for valget til Europaparlamentet

1 – Europa internt fritt (Eliminering av byråkratiske hindringer og unødvendige reguleringer)

2 – Europa trygt på hjemmebane (Grunnleggende reform av asylsystemet, avslag på omfordelingskvoter)

3 – Forsvare Europa mot eksterne trusler (Støtte Ukraina, styrking av medlemslandenes forsvarsevner)

4 – Et konkurransedyktig Europa (Forberedelse til å ta nødvendige beskyttelsestiltak for å beskytte vitale interesser, styrke patentbeskyttelsen mot plagiater)

5 – Energiuavhengig Europa (større andel fornybare kilder i energimiksen, avkarbonisering ved bruk av kjernekraft)

6 – Grønt Europa for folket (Beskyttelse av naturen, men avvisning av urimelig inngrep i privat eiendom eller forsøk på å fortelle folk hvordan de skal leve og hva de bør spise)

7 – Europa forbundet med transport- og informasjonsinfrastruktur (fremme det transeuropeiske transportnettverket og dets finansiering fra EU-kilder uten unødvendige byråkratiske hindringer)

8 – Velstående landbruk og levende landskap (Finansiering ikke til landbruksbedrifter, men for å styrke mangfoldet og motstandskraften i landskapet, forkorte forsyningskjeder – fra tallerken til tallerken)

9 – Sosialt og kulturelt mangfoldig Europa (Unngå kulturkriger, røtter i delt jødisk-kristen sivilisasjon)

10 – Fremtidens Europa (ikke gjør EU til en sentralisert superstat, avskaffe unødvendige byråer og institusjoner)

Ulike verdener

Vondra og Niedermayer har så langt representert to helt forskjellige verdener i Europaparlamentet.

På den ene siden vil Vondra – en konservativ, prototypen på en høyreorientert politiker som lager slagordet «Europa uten tull» – overlate utviklingen til markedet og kjøre bilen sin med forbrenningsmotor.

På den andre siden står den liberale Niedermayer, som for eksempel ser Europas fremtid i Green Deal, som Vondra kritiserte.

«Koalisjonen for det europeiske valget lider av de samme egenskapene som regjeringskoalisjonen,» sier Niedermayer, og legger til at selv TOP 09 ikke er enig med ODS på nasjonalt nivå, spesielt når det gjelder spørsmålene som kulturkriger føres om. – Men dette er tross alt en koalisjon, det er ikke en sammenslåing av partier, legger han til, og påpeker at det er vanskelig å finne to politikere med nøyaktig samme syn og at det tross alt ikke er helt enighet i denne saken. Temaer i Europaparlamentet eller innenfor de politiske gruppene.

Foto: Michal Turek, Seznam Zpravy

Presentasjon av kandidaten Spolu til Europa-valget. Bak talerstolen står lederen Alexandr Vondra, helt til venstre de tre beste Luděk Niedermayer.

List News gjennomgikk og sammenlignet Niedermayer og Vondra sine stemmer i fjor. De har en klar avtale om politikk overfor Ukraina (deres støtte), Russland og Kina eller om forbrukerspørsmål. Det er rettferdig å innrømme at de heller ikke er helt uenige i økologiske spørsmål, bare deres «tak» er forskjellig.

For Vondra er det «klima» og «alarmisme», for Niedermayer er det forhandling av en resolusjon om å fjerne haifinner.

I begynnelsen av årets høytider stemte for eksempel Niedermayer og Vondra enstemmig for «Nature Restoration Act», det vil si en lov for å gjenopprette natur og ødelagte økosystemer. Dette forslaget ble vedtatt svært smalt. «To av stemmene som forhindret saken fra å mislykkes var en fra meg og en fra Vondre, der vi begge stemte mot avgjørelsen til våre grupper,» bekreftet Niedermayer.

ODS er allerede på vei mot det europeiske valget

– Vi vil vinne valget. Vi har seks måneder på oss til å overbevise retten om på en eller annen måte å identifisere oss med det og ikke stikke av. Våre partnere vil ha samme oppgave, sa Spolu-kandidatleder Alexandr Vondra i Seznam Zpráv-rapporten.

Det de derimot ikke er enige om, er å stemme om menneskerettigheter, spesielt likestilling. Av de sammenlignede 13 stemmene oppført på X-nettverkskontoen «European Parliament at a Glance», var de enige i bare tre tilfeller.

De ser annerledes på fremskyndelsen av ratifiseringen av Istanbul-konvensjonen om forebygging av vold i hjemmet og vold mot kvinner. Niedermayer stemte også alltid for direktivet om mer transparent lønn, som skal eliminere inntektsforskjellen mellom kvinner og menn (såkalt kjønnslønnsforskjell), mens Vondra var imot.

Stem klokken ti

Dette temaet er også knyttet til ett av Sammens ti punkter, nemlig innsatsen for å unngå såkalte kulturkriger.

«For meg betyr det å ikke ta skritt som utløser disse kulturkrigene,» forklarte Vondra kort. Niedermayer sier at begrepet kulturkrig faktisk er delikat og avhenger av dets tolkning. «Hva er det? Hvis du krever at ulikhet elimineres eller at status quo ikke endres?» sier han, og sier at synspunktene hans er velkjente og at han passer inn blant de ti beste.

Temaet om Europas fremtid er like eksplosivt. De ti bud sier for eksempel at vi ikke ønsker å gjøre EU om til en sentralisert superstat eller revidere dens traktater. I midten av september i år stemte de mot hverandre i en sak som blant annet åpnet en debatt om hvorvidt Det europeiske råd kan bestemme med kvalifisert flertall eller tillate avskjedigelse av EU-kommissærer.

Denne uken, i avstemningen om endringer i EU-traktatene, det vil si om et lignende tema, stemte ingen av de potensielle kandidatene på Spolu, inkludert Niedermayer.

Vondra stemte direkte mot det, Niedermayer avsto. «Kanskje avstemningen i denne saken var basert på våre ti,» sa Vondra og forklarte at medkandidaten avsto.

Niedermayer ser det imidlertid annerledes. «Det var ikke fordi jeg trodde vi var sammen nå, så det passer ikke.» «For ett år siden ville jeg heller ikke ha stemt på 90 prosent,» sa TOP 09-politikeren. Ifølge ham var materialet dårlig utarbeidet, avstemningen falt i kaos og den eneste grunnen til at han i det minste bestemte seg for å avstå var hans egen.Han var overbevist om at transformasjonen av EU var nødvendig og ønsket ikke å gå sammen med bare forslaget satte en stopper helt i begynnelsen.

Han forklarer også de ulike avstemningene med ulike strategier, hvor hans filosofi er å gi temaet en sjanse, selv om han ikke er 100 % enig i gjennomføringen og forventer at detaljene skal finpusses i de neste godkjenningsprosessene. Og andre stopper på den nye lovgivningen av bekymring for hvor langt den endelige versjonen kan gå.

De fem første kandidatene til Europaparlamentet

1 – Alexandr Vondra (ODS)

2 – Veronika Vrecionova (ODS)

3 – Luděk Niedermayer (TOPP 09)

4 – Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

5 – Ondrej Krutílek (ODS)

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *