Avslag på skadelig mat forlenger levetiden opp til 10 år

Å gjøre en innsats for å spise sunt kan være gunstig i det lange løp. Et sunt kosthold kan forlenge livet med opptil 10 år.

En ny vitenskapelig studie undersøker hvordan måten du spiser på kan påvirke forventet levealder. Studien ble utført av Universitetet i Bergen, Norge, og analyserte data fra mer enn 460 000 frivillige.

Et av funnene til teamet er at personer over 40 år som gikk over fra et usunt kosthold til et sunt kosthold levde 9 år lenger. Og uansett alder, kan det å kutte ut sukkerholdige drikker og bearbeidet kjøtt og spise en diett rik på fullkorn, nøtter, frukt, grønnsaker og fisk legge til 10 år.

Forskere sier at jo mer drastiske endringer i spisevaner er, desto mer vil forventet levealder øke. De som har hatt et usunt kosthold i mange år – inntak av mat og drikke med mye sukker eller mettet fett – ser de beste resultatene når de legger om kostholdet og går over til et sunnere kosthold.

Hos voksne over 70 år kan en forlengelse av livet også observeres med et sunt kosthold – opptil 5 år.

Vi ser at for å se resultatene av et sunt kosthold på lang levetid, må innsats gjøres på lang sikt. Dette kan være en vanskelig oppgave for folk fra middels eller lavere sosiale klasser – usunn mat er ofte billigere og mer tilgjengelig enn sunn mat. Disse usunne matvarene er også mye mer praktiske fordi de krever minimal forberedelse og de fleste produktene som selges i supermarkeder kan spises umiddelbart. Den høye mengden sukker eller mettet fett i disse matvarene gjør dem også mer smakfulle, og sukker og mettet fett har en avhengighetsskapende effekt, noe som vil gjøre overgangen til et sunt kosthold enda vanskeligere.

Grunnen til at et sunt kosthold er så effektivt for å forlenge forventet levetid, er fordi det styrker alle systemer i kroppen. Dette fremmer sunn hud og øyne, styrker muskler og bein, immunitet og til og med hjernen. Å spise mat rik på nyttige næringsstoffer kan også hjelpe deg å gå ned i vekt og redusere risikoen for sykdommer som diabetes type 2 og hjertesykdom.

Referansene:
Watson, C. (24. november 2023) Du kan legge til 10 år til livet ditt bare ved å endre kostholdet ditt, viser massive studier. Hentet 24. november 2023 fra https://www.sciencealert.com/you-can-add-10-years-to-your-life-simply-by-changing-your-diet-massive-study-finds
Fadnes, L. (2023, 20. november) Forventet levealder kan øke med opptil 10 år etter et vedvarende skifte mot sunnere kosthold i Storbritannia. Hentet 24. november 2023 fra https://www.nature.com/articles/s43016-023-00868-w

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *