Ukraina. Toppmann i atombyrået: Økende fare rundt ukrainske atomkraftverk • «Russisk general drept av landmine»

Russland har samlet et stort antall missiler for å «dytte Ukraina inn i mørke og kulde» neste vinter, advarer NATO-sjef Jens Stoltenberg. Men ifølge Stoltenberg er det ingen grunn til å fortvile. De allierte hjelper Ukraina med å forsvare sitt luftrom, og Russland tar selv det ene slaget etter det andre.

Sist vinter bombarderte Russland ukrainsk infrastruktur med missiler og droner hver dag. For eksempel forstyrret det strøm-, varme- og vannrørene. Nå «ser vi nye forsøk på å angripe Ukrainas kraftnett og energiinfrastruktur», sa Stoltenberg etter konsultasjoner med utenriksministrene i NATO-landene og hennes ukrainske motpart.

Stoltenberg påpeker at Russland også setter sin økonomi helt og holdent i krigens tjeneste og ikke lett vil lide av noen hundre flere dødsfall. Nå som Ukrainas etterlengtede motoffensiv har oppnådd lite og generalene også snakker om en dødgang, øker tvilen om landets sjanser. Men dette avviser Stoltenberg på det sterkeste.

Fotonyheter – Stoltenberg i Brussel i samtale med Ukrainas utenriksminister Dmytro Koeleba.

Han snakket ikke om Ukrainas tap, men fremhevet Kievs suksesser. «Ukraina har gjenerobret 50 prosent av territoriet som opprinnelig var okkupert av Russland. Og i Svartehavet presset ukrainerne den russiske flåten tilbake», noe som gjorde det mulig å etablere korneksportruter.

Videre svekket «Putins strategiske feil med å invadere Ukraina» Russland «politisk, militært og økonomisk», konkluderer Stoltenberg. «Russland blir også mer og mer avhengig av Kina. År etter år lover Moskva Beijing sin fremtid.»

«Ukraina er nærmere NATO enn noen gang før

Ifølge Stoltenberg er Ukraina «nærmere NATO enn noen gang før», sa han også etter møtet Første møte i NATO-Ukraina-rådet på ministernivå i Brussel. Utenriksministrene i NATO-landene hadde konsultasjoner med sin ukrainske motpart.

«Allierte er enige om at Ukraina vil bli med i NATO. Vi har nå kommet med anbefalinger om prioriterte reformer i Ukraina, inkludert bekjempelse av korrupsjon, styrking av rettsstaten og støtte til menneske- og minoritetsrettigheter», heter det. «Jeg er imponert over Ukrainas forpliktelse til å implementere reformer midt i en stor krig.»

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *