TikTok tar de første skrittene i idriftsettelse av norsk datasenter – 30. november 2023 kl. 17.00

TikTok har kjøpt et anlegg i Norge bygget av datasenterkonsernet Green Mountain AS. Dette er det sosiale medieselskapets største datasenter i Europa, da det har som mål å lokalt lagre dataene som genereres i regionen.

Selskapet, eid av Kinas Bytedance, prøver å adressere bekymringer om hvorvidt den kinesiske regjeringen kan få tilgang til europeiske borgeres data gjennom TikTok.

Flere land, Europaparlamentet, EU-kommisjonen og andre har forbudt TikTok på sine ansattes telefoner på grunn av disse bekymringene.

– Vi forstår skepsisen. Og det er nettopp derfor vi ikke bare tar skrittet med å gjøre dataene tilgjengelige i Europa og legge en digital barriere rundt dem, sier Theo Bertram, TikToks visepresident for myndighetsrelasjoner og offentlig politikk, til Reuters.

«Vi vil gå ett skritt videre og fortelle deg at vi vet at du er skeptisk til oss, og derfor vet vi at vi må gjøre oss fortjent til den tilliten.»

TikTok lanserte et datasikkerhetsprogram kalt Project Clover i mars for å bygge datasentre og lagre europeiske brukerdata lokalt.

Det norske datasenteret skal ligge i Hamar by, der TikTok vil lagre data i tre bygg og første fase vil være i drift fra neste sommer.

Det norske datasenteret skal drives utelukkende av fornybar energi og vil generere varme som kan gjenbrukes. I følge TikTok er en tredjepartsleverandør i diskusjoner med flere bransjer og forskningsinstitusjoner om potensielle prosjekter som kan dra nytte av dette nivået av varmegjenbruk.

TikTok sa at de planlegger å bruke 12 milliarder dollar på Project Clover i løpet av de neste 10 årene. TikTok hadde tidligere annonsert at de ønsket å bruke 1,2 milliarder euro årlig.

Dette vil dekke kostnadene ved å bygge tre datasentre, implementere personvernforbedrende teknologier og ansette det britiske cybersikkerhetsfirmaet NCC til å revidere datakontrollene og gjennomføre en uavhengig gjennomgang.

«En av tingene i kontrakten med NCC er at de kan snakke med databeskyttelsesmyndigheter og nasjonale cybersikkerhetsorganisasjoner uten at vi er involvert,» sa Bertram. (Reportasje av Victoria i Norge; Ytterligere rapportering av Supantha Mukherjee i Stockholm. Redigering av Jane Merriman)

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *